Bewust worden

Remco Reesink

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 28 maart 2022

Sportinstructeur Remco heeft sinds 2 jaar RR-MS: “Ik geloof dat je alles kunt overwinnen, hoe uitzichtloos een situatie ook is. Als je maar stappen zet!” Remco Reesink is dit jaar de beruchte 40 gepasseerd en werkt al meer dan 20 jaar in de fitnessbranche. Naast zijn twee lieve dochters Demi & Liza en vriendin Lonneke, is sporten dan ook zijn lust en zijn leven. Maar wat gebeurt er als een fitte sportinstructeur RR-MS (Relapsing Remitting MS) krijgt?

Bewust worden

Dat is even schrikken, terugschakelen en dan weer volle bak vooruit. Remco wil graag zijn verhaal delen om andere mensen met MS te inspireren. “Ook met MS kan je meer dan je denkt en leer je weer genieten van het leven!”

Ik ben ervan overtuigd dat je je fitter kunt voelen en meer energie kunt krijgen als je de juiste hulp aanpakt

De ene blessure na de andere
Het begon allemaal met een oogzenuwontsteking in 2015. Remco zag troebel aan de rechterkant en na een bezoek aan de huisarts, opticien en oogarts kwam hij bij een neuroloog terecht. “In eerste instantie werd er toen geen MS geconstateerd. Zelfs na diverse succesvolle behandelingen met prednison kwam de oogzenuwontsteking nog twee keer terug. Na een derde keer was het definitief over.”

Hierna kwamen er echter andere klachten. Remco kreeg de ene blessure na de andere. Last van zijn schouder, zijn borstspier en blokkades in de bekken, rug en heupen. De altijd fitte sportinstructeur ging van 15 uur lesgeven in de week naar maximaal 3 uur per week. Ook zijn driewekelijkse fitnessmomentje schrapte hij. Er volgden zelfs periodes van helemaal niet sporten en Remco was continu moe. Zijn lichaam liet hem in de steek.

“Het was erg frustrerend om mijn lichaam te zien aftakelen. Niets wat ik deed verminderde de klachten: fysiotherapie hielp niet en een manueel arts kon mijn pijn en blessures ook niet verhelpen. Ze zagen verklevingen en daardoor had ik last van beknellingen, wat de uitvallen en tintelingen in mijn armen en benen verklaarde. Maar de klachten bleven aanhouden.”

Er bleek een ontsteking in het ruggenmerg te zitten

Geluk bij een ongeluk
In de zomer van 2018 kreeg Remco een licht auto-ongeluk, waardoor hij ook aanhoudende nekklachten kreeg. Zijn tintelingen werden erger en omdat de therapieën niet de gewenste resultaten leverden, ging hij terug naar de neuroloog die hem van zijn oogzenuw afhielp. “In eerste instantie werd aan een nekhernia gedacht, maar na een MRI bleek er een ontsteking in het ruggenmerg te zitten. In diezelfde week ging ik opnieuw onder de scan voor mijn hoofd en toen zag de neuroloog ook daar vier ontstekingen: de diagnose MS werd eindelijk gesteld.”

“Ik zeg ‘eindelijk’ omdat ondanks dat ik deze boodschap erg heftig vond, er tegelijkertijd een last van mijn schouders viel. Eindelijk wist ik waar mijn klachten vandaan kwamen. Inmiddels had ik het niet alleen fysiek erg zwaar, ook mentaal zat ik er doorheen. Ik kon mijn passie en werk niet meer uitoefenen zoals ik wilde, het frustreerde me enorm dat mijn lichaam niet deed wat ik wilde en net nadat ik de diagnose MS had gekregen, vertelde mijn toenmalige vrouw na 19 jaar dat ze twijfelde aan ons huwelijk. Alles kwam tegelijk en ik kreeg flink wat klappen te verduren.”

Het glas is halfvol
Maar Remco zette door. “Ik ben een aanpakker en mijn glas is altijd halfvol. Ik kijk niet graag naar ‘wat kan er niet’, maar juist naar ‘wat is wel mogelijk’. Daarom greep ik alle hulp aan die mogelijk was en startte ik direct na de diagnose met medicatie. Ook schakelde ik een diëtist in, een praktijkondersteuner, een ergotherapeut en een MS-verpleegkundige. Alles om mijn leven weer op de rit te krijgen en zowel lichamelijk als mentaal weer in balans te komen.”

Je moet accepteren dat het niet meer wordt zoals het was

Voeding, beweging en rust
Nu, ruim twee jaar na de diagnose MS, gaat het meer dan goed met Remco. “Het was even zoeken en wennen, maar inmiddels weet ik mijn weg in mijn nieuwe leven goed te vinden. Want dat is het, je moet accepteren dat het niet meer wordt zoals het was en kijken naar wat je allemaal wel kunt. Door alle hulp leef ik heel anders dan twee jaar geleden: ik neem nog maar drie maaltijden per dag in plaats van acht – en dat is wennen voor een sporter! – en eet veel meer volkoren producten, vis, minder bewerkt vlees, weinig suiker en veel groenten. Het lesgeven doe ik nog steeds maar drie uur per week, maar ik sport wel weer zeven dagen.”

“Ik ben erg trots op wat ik heb bereikt. Vooral de ergotherapeut heeft mij veel doen inzien. Zo heb ik geleerd beter mijn werk te doseren en durf ik eerder nee te zeggen. Ook weet ik mijn grenzen beter aan te geven. Dat blijft lastig voor mij en het is continu zoeken: wanneer ga ik er net overheen en moet ik gas terugnemen? Vroeger ging ik standaard over mijn grenzen heen, nu betaal ik direct de rekening als het zover is.

Mijn lichaam is mijn graadmeter: heb ik meer last, moet ik opnieuw kijken waar het misgaat. Heb ik stress, neem ik te weinig rust of eet ik slecht? Het grappige is dat hoe minder ik sport, hoe meer last ik krijg. Beweging werkt bij mij dus echt positief. Ik raak niet meer in paniek als ik last heb van mijn klachten, het maakt me juist bewust van het feit dat ik rustiger aan moet doen.”

Kijk vooral naar wat je wel kunt

Geef niet op!
“Ik wil mensen met soortgelijke klachten vooral meegeven niet op te geven. Ja, ik heb elke dag last van mijn MS, maar het brengt me ook zoveel. Met de juiste voeding, goede medicatie, de beste hulp en regelmatig bewegen voel ik me fitter dan ooit. En dat op mijn 40e, haha. Kijk vooral naar wat je wel kunt. Wellicht kan je in frequentie minder sporten dan ik, maar ik ben ervan overtuigd dat je je fitter kunt voelen en meer energie kunt krijgen als je de juiste hulp aanpakt. Dat je meer levensvreugde- en kwaliteit behaalt als je er voor de volle 100% voor gaat.”

“MS heeft me zelfs nog meer laten inzien dat mijn werk als clubmanager- en (personeels)coach bij me past: ik help dagelijks mensen om hun doelen te bereiken en mijn MS geeft me elke dag nog meer motivatie om mensen te laten inzien dat ze meer kunnen bereiken dan ze denken. Het leven lacht me weer toe: ik doe nog steeds wat ik leuk vind, ook al heeft het een andere vorm aangenomen, ik geniet van mijn twee dochters en ook in de liefde heb ik het geluk weer gevonden. Dosering & balans zijn daarbij de sleutel. Ik ben een tevreden mens!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste Minister Bruins, Minister de Jonge en Staatssecretaris Blokhuis

Henny van Dam

Zoals jullie hebben gemerkt zijn wij de afgelopen dagen druk bezig met aandacht te vragen voor Fampyra. Een bewuste keuze. Een weloverwogen keuze. Gister stuurde Henny... › Lees meer

Mijn weg is dan misschien wel anders…

Amber van Gestel

De Belgische Amber van Gestel trapt vandaag 'onze' Wereld MS Dag af met haar verhaal. Een verhaal over accepteren, over verzwijgen, over (over)leven, over wat als en v... › Lees meer