De eerste jaren moest ik er niets van weten

Jolanda Ruesink

MS &

Gepubliceerd: 21 mei 2021

De eerste jaren dat ik MS had moest ik er niets van weten. Ik had geen behoefte om mijn ervaringen te delen of verhalen van mede MS-ers te lezen. Destijds ging na een slechte periode het leven nog altijd als vanouds door. Ik werkte, had het druk met de kinderen en was nog lid van de atletiekvereniging. Hardlopen was nog een grote passie en ik kon me dan ook niet voorstellen dat ik ooit zonder zou moeten.

De eerste jaren moest ik er niets van weten

Na een aantal wat slechtere periodes bleven er toch steeds vaker wat restklachten achter. Toen ontstond toch wel de behoefte om hierover te schrijven. In de eerste plaats om voor mezelf van me af te schrijven, zodat ik het meer een plek kon geven. Toen ik begon met bloggen merkte ik dat ik het ook kon delen met anderen. Dit levert soms wat meer begrip op voor je omgeving, maar ook herkenning bij mensen die soortgelijke dingen doormaken.

Het eindeloze zoeken naar een oplossing…

Ondertussen blog ik al een flink aantal jaren. Hardlopen is al een jaar of wat verleden tijd en ook werken is er niet meer bij. Zelf lees ik mijn blogberichten nog wel eens terug en dan zie je dat je in de loop van de tijd wel met heel wat uitdagingen te maken hebt gehad. Periodes dat het wat minder ging, of ronduit slecht. Maar ook tijden dat het weer wat beter ging.

Terugkerend thema is elke keer wel weer het zoeken naar een reden van bepaalde klachten. Op de een of andere manier lijk ik dat niet los te kunnen laten. Waarom gaat het lopen die dag slechter, of waarom heb ik pijn in mijn nek, of waarom ben ik moe? Vervolgens het eindeloze zoeken naar een oplossing, het proberen van iets dat kan helpen tegen bepaalde klachten.

Zo speur ik het internet nog wel eens af. Laatst had ik als zoektermen Fampyra en spierpijn ingetikt. Was daar een stukje van iemand die daar precies over geschreven had. Lees ik verder: is het een blogbericht van mezelf. Soms is het wel handig om je eigen verhaal en ervaringen vast te leggen. Ik kan het dan beter plaatsen.

Het helpt soms om je eigen MS te relativeren

In je dagelijkse beleving is het soms anders, als je dan terugleest valt het soms mee of je denkt o ja, toen was het ook niet alles. Langzamerhand vind ik het ook fijn om verhalen en ervaringen van anderen te lezen. Het helpt soms om je eigen MS te relativeren.

Ik vind het ook prettig om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandeling en medicijn. Zo volg ik verschillende fora op Facebook. Ik lees mee en een enkele keer plaats ik een reactie.

Jolanda heeft een eigen blog.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Corona en quarantaine

Ilona

Nou dan toch ook maar een blogje over het virus. Ja wat moet je ervan zeggen?!?. Van het coronavirus heeft ze dus (nog) geen last, gelukkig. Ze zit braaf thuis in soor... › Lees meer

Mijn MS en ikke…

Natascha

Gevraagd worden voor Platform MS. Om jouw verhaal te delen. Het overkwam Natascha. Twee weken geleden deelden wij haar eerste verhaal. Ze heeft nog veel meer verhalen ... › Lees meer