Ga zitten

Helen Bijlsma

MS & Zorg

Gepubliceerd: 17 mei 2021

Je neemt plaats op de stoel voor de Neuroloog of de MS Verpleegkundige. Veel vragen en wellicht klachten, eigenlijk zoveel om te bespreken en te vragen. De vraag of ik het moeilijk vindt. Nee. Waarom dan niet? Ik heb een neuroloog die naar me luistert. Niet alleen de neuroloog maar ook de MS Verpleegkundige.  Ik zit daar als Helen. En Helen heeft MS, maar ik ben niet MS.

Ga zitten

Zelf ben ik (Wijk-) verpleegkundige en het is raar om daar te zitten. Als patiënt. De rol is op dat moment omgedraaid. Tijdens een symposium klinisch redeneren heb ik het volgende geleerd: Er zijn 3 zaken.

En als je het gevoel hebt dat een arts dat niet begrijpt, is het zaak om het duidelijk te vertalen. Er is namelijk:

  1. De ziekte
  2. De (mogelijke) behandeling
  3. De persoon, niet te verwarren met patiënt

Kortom vergeet nooit de persoon achter de ziekte en behandeling. Een bewoording en les die ik als zorgprofessional, maar zeker nu ik aan de andere kant van de tafel zit nooit ben vergeten, en niet zal vergeten.

Wij zijn er om te helpen, te adviseren en te behandelen

Mijn neuroloog en de MS Verpleegkundige zijn via mijn digitale patiënt portaal te bereiken. Ik kan ze met mijn vraag mailen. En krijg dezelfde dag of een dag daarna reactie. Ook tijdens de polibezoeken zijn ze begripvol en luisteren ze. Ik ben bij hen de persoon, met MS. Maar ben niet de MS. De neuroloog zegt altijd: Je staat er niet alleen in! Wij zijn er om te helpen, te adviseren en te behandelen. Samen met jou.

En dat, dat is een geruststelling.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opgeven nooit!

Wendy van Wanrooij - Van Helvoirt

Een persoonlijke boodschap van Wendy valt in onze mailbox. Haar man Ger heeft MS en is in Nederland uitbehandeld. Zij mogen naar Mexico voor de HSCT behandeling. Maar ... › Lees meer

Van diagnose naar crowdfunding

Nancy

Kerst 2018, ik draaide nog een gezin (kraamzorg), maar had af en toe een soort duizeling en dan leek rechts uit te vallen. Gelukkig gebeurde dit alleen als ik zat te s... › Lees meer