HELP – ME – HELP – MS!

Koen Frantzen

MS & MS Research

Gepubliceerd: 15 juni 2016

Vandaag kwamen wij via een besloten groep op Facebook het verhaal tegen van Koen Frantzen. Al 30 jaar gelukkig getrouwd met zijn vrouw Loren. Hij heeft een actiepagina gemaakt om geld op te halen voor Stichting MS Research. Het fijne van mensen zoals Koen is hun bereidheid om hun verhaal te delen. Lees en steun Koen!

HELP – ME – HELP – MS!

De komende maanden staat mijn leven in het teken van mijn actie:

HELP-ME-HELP-MS!

Mijn vrouw en ik zijn ruim 30 jaar getrouwd en bijna 30 jaar geleden werd bij haar de ziekte MS geconstateerd.

MS is een relatief onbekende ziekte. "Slechts" zo'n 2,5 miljoen mensen wereldwijd lijden aan deze ziekte. Helaas betekent dat ook, dat er vanuit overheden geen substantiele bijdragen aan onderzoek naar MS worden gedaan.
Onderzoek naar MS (MSResearch) is dus met name afhankelijk van persoonlijke giften en donaties…
In Nederland zet De Stichting MS Research zich daar voor in.
Voor het financieren van deze projecten ontvangt de Stichting MS Research geen subsidie van de overheid. Zij is dus volledig aangewezen op particuliere giften.

Onder het motto:
HELP-ME-HELP-MS! Wil ik trachten extra fondsen bij elkaar te krijgen, voor het onderzoek naar de ziekte MS.

Gedurende de zomer van 2016, ga ik, na een gedegen lichamelijke en technische voorbereiding en na 25 kg te zijn afgevallen..., een 5000 km lange fietstocht maken door Canada en de USA, over de Rocky Mountains, naar de Mexicaanse grens. Een verlengde versie van de roemruchte GDMBR fietstocht.
Mijn doel is natuurlijk, om naast het beleven van deze zware maar ook schitterende tocht, zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose.

Uw donaties, gaan rechtstreeks naar de bankrekening van De Stichting MS Research, dus 100{d7ecc6a16523239662bee70330a15653ee2d3f086489772d58210a11f9dd9a49} van uw geld bereikt het goede doel.

Mijn persoonlijke kosten voor de reis, uitrusting, voedsel etc. draag ik zelf. Dus U doneert niet voor mijn “vakantie”

De Stichting MS Research heeft ANBI-status, dit betekent dat Uw giften fiscaal aftrekbaar kunnen zijn.

De langste fietstocht van mijn leven...

5000 KM…

De "Great Divide Mountainbike Route (GDMBR) is 's werelds langste fietsroute over onverharde wegen. Deze zeer afgelegen route loopt grofweg over de Grote Waterkering van Noord Amerika, door Canada en de USA. Zand- en rotspaden door veelal berggebieden van spectaculaire schoonheid, met over de totale afstand zo'n 60 km aan hoogteverschil, oftewel zo'n 7 x de Mount Everest….

Verreweg het grootste deel van de tocht is niet voorzien van enige richtingsaanwijzing en moet je zelf voor je navigatie zorgdragen. Tevens dien je kampeeruitrusting en voedsel en water mee te nemen, daar dit over lange stukken niet te verkrijgen is. Enige ervaring met het zelf onderhouden van je fiets, is zeker nuttig.

Geografisch gezien, is de route in vijf regio's in te delen. Het wisselende karakter van deze regio's, maakt van het totaal een fantastische visuele, soms bijna spirituele ervaring. De tocht biedt elke dag andere verassingen, hetzij qua fiets- of weercondities, bezienswaardigheden, of ontmoetingen met mensen onderweg.

Qua logistiek, is de GDMBR ook al een uitdaging. Betrouwbare plaatsen voor aanvulling van benodigde voedsel en water liggen op delen van de tocht wel meer dan 160 km uit elkaar. Het onvoorspelbare weer in de bergen en de woestijn, kan het hele jaar door zorgen voor sneeuw, regen, harde wind en extreem hoge of lage temperaturen.

Medische hulp is vaak niet direct in de buurt.

De kans op sneeuw in de bergen en de moesson regens in New Mexico maken een goede tijdplanning noodzakelijk. Anders maak je grote kans te moeten wachten totdat de weercondities verbeteren. Op delen van de route kan regen de paden onbegaanbaar maken door de dan ontstane diepe, kleverige modder. Wachten tot de weg weer opdroogt of je fiets en bagage dragen zijn dan je enige opties.

Over de totale route kom je een grote verscheidenheid aan paden tegen. Veel zand-, rots- en gravelpaden en slechts een klein deel verhard. De mogelijkheid dat je onderweg wilde dieren zoals zwarte beer, grizzly beer, herten, wilde paarden, ratelslangen, gaffel antilopen, arenden etc. tegenkomt, is groot. De route heeft ook een rijke historie, met ghost towns, verlate mijnen, oude huifkar routes en in het zuiden nog vroeg Spaanse invloeden.

Onderweg kom je door of langs een aantal Nationale parken, zoals Glacier NP, Yellowstone NP en Grand Teton NP. Temperaturen variëren van koud gedurende de nachten tot heet overdag, afhankelijk van op welke hoogte je bent. Je bent tenslotte in een bergachtig terrein. Zodra je in het Great Basin gebied komt, waar bijna geen beschutting is, kan sterke (tegen)wind voor oponthoud zorgen. Ook op sneeuw, hagel en zware onweersbuien moet je je voorbereiden. Medische hulp is vaak niet direct in de buurt. Allemaal zaken om terdege rekening mee te houden.Ik heb besloten om als ik daar toch eenmaal ben om de GDMBR te verlengen met het stuk van Jasper tot Banff. Ik heb die weg ooit gereden in de auto en het is echt schitterend. Het is een paar honderd km's extra, maar dat is gelijk een leuke warming up. De totale afstand komt zo ruim boven de 5000 km.

Dus eigenlijk wordt het de GDMBR/XL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Visuele stoornissen door MS

Jolanda van der Meer

Sinds 2019 heb ik last van visuele stoornissen door de MS. Hierdoor ervaar ik diverse problemen. Je kijkt met je ogen, maar de verwerking gaat door heel je brein. Veel... › Lees meer

Mama – dochter dagje

Marcia Taroenoredjo

Al sinds Marcia een klein meisje was, hunkerde ze naar het fenomeen 'mama' zijn. Het gevoel hebben, dat een klein wezentje afhankelijk is van jou, vertrouwd op jou, bo... › Lees meer