Het beeld van een chronisch zieke

MS Diva

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 3 september 2021

"Je ziet er niet slechtziend uit," "Je ziet er niet ziek uit..." Opmerkingen waar chronisch zieken regelmatig mee moeten dealen. Als je mijn hulpmiddel uit mijn hand zou nemen en je was geen getuige van mijn velen obstakels, dan zou je niet kunnen zeggen dat ik slechtziend ben.

Het beeld van een chronisch zieke

Maar zie je mij met een hulpmiddel, dan is het ineens opmerkelijk en zelfs dan twijfelen mensen er nog steeds aan, omdat ik bijvoorbeeld met uiterlijke verzorging bezig ben (alsof chronisch zieken niet leuk mogen aankleden of zo). Sommige beperkingen zie je gewoon niet, maar dat betekent niet dat ze niet bestaan.

Onze beperking bepaalt niet hoe wij eruit zien

Het is overduidelijk dat er een zweem van verwarring is verweven met de vraag wat mensen werkelijk beschouwen als "realistisch beeld" van een chronisch zieke, iemand met een beperking of een slechtziende.

Ik draag make-up en probeer mezelf er mooi en presentabel uit te laten zien. Dat ik slechtziend ben, betekent niet dat ik geen gevoel voor stijl kan hebben. Onze beperking bepaalt niet hoe wij eruit zien en wij hoeven daar ook zeker geen verantwoording voor af te leggen.

Als ze nu tegen mij zeggen dat ik er niet slechtziend eruit zie, dan antwoord ik altijd met mijn favoriete uitspraak: "Hoe moeten slechtziende mensen er precies uitzien?"  Je zult je kostelijk vermaken als je de gezichtsuitdrukking ziet ;)

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe het is om MS in mijn stem te horen

Trevis Gleason

Net zoals fysieke veranderen te zien zijn in de jaarlijkse vakantiefoto, was een oude geluidsopname van mezelf een beetje een schok. Zoals vele anderen met mij voel ik... › Lees meer

MS en werk – zo kan ’t ook!

Denise

Onlangs deelden wij het verhaal van Angelique. Een verhaal over MS en de toekomst. Vandaag geven wij de beurt aan Denise. Ook net afgestudeerd en inmiddels werkzaam bi... › Lees meer