Het beste middel voor mij

Maureen Korving

MS & Ervaringsverhalen

Gepubliceerd: 24 augustus 2020

Al jaren weet ik dat ik MS heb en gebruikte Copaxone. Daarna ben ik overgestapt op Tysabri (Natalizumab) welke ik iedere 4 weken in het ziekenhuis toegediend kreeg. Toen werden alle Tysabri patiënten opgeroepen voor een test op het JC virus. Bij mij was het bingo en moest ik terug op de Copaxone.

Het beste middel voor mij

Niet lang daarna (2012) kreeg ik de diagnose borstkanker. Hier ben ik na een operatie/bestraling en medicatie gelukkig goed doorheen gekomen. Toen zijn er twee dingen geweest waar ik me op ben gaan inlezen. Vitamine B12 en het gebruik van Cannabisolie.

8 jaar later, doe ik het er nog steeds prima op

Ik heb mijn huisarts gevraagd of hij me wilde laten testen op B12 tekort vóórdat ik zou beginnen met aanvullen. Hij gaf mij alle medewerking. Uit de testen bleek dat mijn lichaam het wel aanmaakte, maar niet goed opnam. Vanaf dat moment krijg ik injecties. Wanneer ik deze vergeet te halen, merk ik dat aan extra spanning op mijn beenspieren, een zere schrale tong, en een kort lontje.

Met de cannabisolie (THC) ben ik begonnen omdat het me een goed gevoel gaf waar het kankerbestrijding betreft, maar merkte dat ik na jaren ook weer een goede nachtrust kreeg. Dit heb ik besproken met mijn neuroloog en gevraagd wat deze olie voor mij zou betekenen als ik zou stoppen met Copaxone. Ik durfde dat wel aan.

Met zijn medeweten ben ik daar dus half 2012 mee gestopt en doe het er nu, 8 jaar later nog steeds prima op.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Dimitri Gallait schreef:

  Hoi. Nou..jij hebt al meer tegenslag gehad dan ik. Ppms en 54j. Ik heb die olie ook en helpt mij gelijkaardig. Succes verder

 • amanda schreef:

  Hoeveel en hoe vaak gebruikt U de olie? Ik neem savonds 2druppels en kan daar goed op slapen ook minder pijn in mijn benen dan. Maar overdag slik ik geen olie.

  • Maureen Korving schreef:

   Hallo Amanda,
   De olie die ik gebruik wordt niet verdund. Het is dus meer een pasta. Doordat deze niet te druppelen is, zit het in een spuitje. Deze pasta doe ik op wat snoeppapier.
   Deze kan je bij de supermarkt halen. Op die manier blijft het ook niet aan je tanden plakken en heb je niet de vieze smaak in je mond. Doordat het in papier zit werkt het ook als een soort van “uitgestelde werking” doordat het niet gelijk in je mond opgenomen wordt. Het voordeel daaraan is dat het je zo lang mogelijk de nacht door helpt omdat het later begint te werken, en dat je zelf niet veel merkt van de High omdat je daar doorheen slaapt.
   Ik denk dat de hoeveelheid die ik gebruik te vergelijken is met 4 tot 5 druppels verdunde olie. Overdag gebruik ik nooit THC. Als mijn tonus hoog is, dan wil ik nog wel eens CBD nemen.
   Er is niet één MS patiënt gelijk, en iedereen ervaart zijn/haar klachten op een eigen manier. Zo heb ik een hondenballetje (hard rubber met van die stompe punten en iets kleiner dan een tennisbal) dat in de hoek van mijn bed naast mijn kussen ligt. Wanneer ik kramp in mijn benen krijg, dan maakt het niet uit waar die zit. Boven, onder, voor, achter, knieholte, voet….verzin het maar, het komt altijd vanaf de zelfde plek. Namelijk de musculus Piriformis. Dat is die kleine dikke peervormige spier in je bil. Dan ga ik rechtop in bed zitten met mijn rug tegen de muur en mijn benen gestrekt naar voren. Leg het balletje onder mijn bil en zoek de Periformis op (Geloof me, die zit zowel links als recht en voel je snel genoeg). Door de druk van het balletje zal de spanning van de spier loslaten. Gaat het op den duur niet meer, dan heb ik gelukkig een fysiotherapeut die aan dry-needling doet. Dat is geen prettig gevoel, maar het helpt me wel. Ook heb ik geleerd en ervaren dat strek-spasmes opgeheven kunnen worden door ronddraaiende bewegingen.
   Ik weet dat je om dit laatste niet gevraagd hebt, maar het is een kleine tip die ik graag met je deel omdat je het had over “pijn in je benen”. Leg het gerust naast je neer als je er niets aan denkt te hebben.
   Maureen.

 • MS door de ogen van een vriendin

  Belinda

  Na onze oproep schrijft Belinda ons over een vriendin van haar. Haar vriendin heeft MS. Hun vriendschap lijdt er niet onder, maar is wel voor een deel veranderd. Hoe g... › Lees meer

  In 2006 was het zover…

  Angela Wessels

  Van de zorg naar de landmacht. En van de landmacht naar verzorging. Zover is het gelukkig nog niet maar de waarheid is wel dat Angela de diagnose MS heeft gekregen. Ee... › Lees meer