Hier doe je het voor…

Elsbeth Zaagsma (Roche)

MS & Roche

Gepubliceerd: 29 juni 2018

Vandaag delen wij een verhaal Elsbeth Zaagsma van Roche. Een geneesmiddelen producent. Hoe ziet het werkende leven van Elsbeth eruit?  Interessant om dit proces eens vanuit een andere invalshoek te bekijken. Wat doet deze geneesmiddelen producent zoal en hoe gaat het inkoop proces van medicijn inkopen bij ziekenhuizen?

Hier doe je het voor…

In de regio Noord-West ben ik het aanspreekpunt voor de ziekenhuisapothekers en de ziekenhuisinkopers als het gaat om de inkoop van geneesmiddelen. Roche’ portfolio bestaat uit ongeveer 40 producten. Voor een deel zijn dat oudere producten waarvan het patent verlopen is, maar die nog steeds gebruikt worden. Voor het overgrote deel zijn dat nieuwe producten. Van oudsher zijn we sterk in oncologie, maar de laatste jaren komen er steeds meer therapeutische gebieden bij zoals reuma, neurologie en hemofilie.

Maar soms wil een patiënt niet langer wachten en het middel meteen hebben.

Hospital contract manager is een veelzijdige functie, waarbij je zowel intern als extern met heel veel mensen te maken hebt. Ik heb meerdere keren per jaar contact met de inkopers van de ziekenhuizen. Contractbesprekingen voor het daaropvolgende jaar vinden in het derde kwartaal plaats. In de maanden daarvoor is er al contact geweest, bijvoorbeeld over nieuwe geneesmiddelen die eraan komen. Een ziekenhuis moet bijtijds budget reserveren en afspraken maken met de zorgverzekeraar om een nieuw middel ook echt te kunnen voorschrijven als een patiënt daar aanspraak op heeft. Ook nadat het contract is afgesloten begin januari, is er veel contact om het nakomen van de afspraken te monitoren.

Prijs
Het afsluiten van contracten is geen sinecure. Er zijn verschillende contractvormen mogelijk, zoals pay for performance. Daarbij betaalt het ziekenhuis alleen voor een medicijn wanneer er klinisch effect is. Daarnaast heeft het ziekenhuis te maken met juridische regels en wij ook. Het gaat bij het afsluiten van een contract niet alleen om de prijs, maar ook om de waarde van het geneesmiddel in de totale behandeling. Er komen steeds meer nieuwe geneesmiddelen en combinaties van innovatieve geneesmiddelen. We denken graag mee met ziekenhuizen en verzekeraars hoe we ervoor zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen die ze nodig hebben.

Dankbaar
Het hele jaar door krijg ik telefoontjes en mails over allerhande zaken die met de levering en de logistiek van geneesmiddelen te maken hebben. Simpele vragen, maar ook heel bijzondere. Meestal zit er enige tijd tussen de registratie van een nieuw geneesmiddel en het regelen van de vergoeding. Maar soms wil een patiënt niet langer wachten en het middel meteen hebben. Wat doe je dan? Dan heb je contact met logistiek, wanneer het middel op zijn vroegst geleverd kan worden. Met het ziekenhuis of dat er al helemaal klaar voor is, om het middel toe te dienen. Met nog heel veel andere mensen. Die patiënt is dan zo blij dat er eindelijk een behandeling voor haar aandoening is. Ja, dat dankbare mailtje van die patiënt als het dan lukt, daar doe je het voor.

Concurrentie in de gezondheidszorg juichen wij toe, omdat dat stimuleert om de beste behandeling voor de beste prijs te ontwikkelen.

Huisarts
Zeventien jaar geleden ben ik als marketingassistent bij Roche begonnen. Na mijn laboratoriumopleiding heb ik eerst kort bij een aantal andere bedrijven gewerkt, maar daarna ben ik al snel bij Roche doorgegroeid. In het begin zat ik in het huisartsenteam en bezocht ik huisartsen om ze voor te lichten over onze producten. Geen gemakkelijke klus, want die huisarts zat natuurlijk niet op jou te wachten. Hoe ik het toch voor elkaar kreeg? Een goede band opbouwen met de doktersassistente én vragen wanneer ik de arts een kwartiertje over iets heel belangrijks kon spreken. Het huisartsenteam bestaat nu niet meer, want Roche is zich de laatste jaren uitsluitend gaan richten op intramurale geneesmiddelen. Dat wil zeggen, geneesmiddelen die in het ziekenhuis toegediend worden.

Samenwerken
Roche is een organisatie die samenwerken belangrijk vindt. Wij willen niet alleen producten verkopen, maar zoeken de samenwerking op productoverstijgend niveau. Als accountmanager in de regio Noord-Oost was één van mijn opdrachten om symposia en debatten te organiseren over actuele ontwikkelingen in de zorg. Ons doel was om de actualiteit bespreekbaar te maken in het ziekenhuis en verschillende partijen met elkaar te verbinden. Dat was wel een beetje pionieren, maar het resultaat was dat we een goede relatie opbouwden en partner waren in het gesprek over de toekomst van de zorg.

Concurrentie
Een heel belangrijke ontwikkeling in mijn huidige functie als hospital contract manager is de toegenomen concurrentie. Lange tijd waren we de enige op het gebied van oncologie. Nu hebben we te maken met biosimilars, vergelijkbare maar niet identieke geneesmiddelen. Concurrentie in de gezondheidszorg juichen wij toe, omdat dat stimuleert om de beste behandeling voor de beste prijs te ontwikkelen. Maar wij maken zelf geen biosimilars. Roche heeft ervoor gekozen uitsluitend innovatieve geneesmiddelen te maken voor aandoeningen waarvoor (nog) geen goede behandeling bestaat. Dat betekent dat wij ons ook op andere therapeutische gebieden richten: neurologie en hemofilie bijvoorbeeld.

Strategisch
Sinds april van dit jaar ben ik voorzitter van de Ondernemingsraad. Mijn ambitie is om van de OR een strategische partner te maken voor het managementteam. We willen graag in een vroeg stadium betrokken zijn bij nieuwe plannen. Onze sector is enorm in verandering en het lijkt mij uitermate boeiend om daar samen met de medewerkers over mee te denken. Mijn persoonlijke ambitie is om meer betrokken te zijn bij ontwikkelingen in de zorg op strategisch niveau.

Elsbeth Zaagsma
Roche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van mijn wereld

Ellen

Jeetje, druk aan het werk vorig jaar zomer als klassenassistente. Intake afgerond en aangenomen om mezelf verder te gaan scholen als leerkracht ondersteuner in het aan... › Lees meer

MS en stress

Arno de Bruin

Reeds geruime tijd, sinds 1986, ben ik bekend met de diagnose MS. Ik had destijds duidelijk evenwichtsstoornis, bijvoorbeeld merkbaar bij het starten met fietsen. Heb ... › Lees meer