Samen komen we hier sterker uit!

Wim van Hecke

MS & Zorg

Gepubliceerd: 24 maart 2020

Het coronavirus bepaalt ons leven. Gaat de afspraak met jouw neuroloog door? Ben jij op de hoogte van alle gemaakte MRI scans? Kan je bepaalde medicatie gebruiken? Vragen waar je mogelijk mee zit. En waar je graag antwoord op wilt. Wim van Hecke schrijft over het beschikbaar maken van icompanion.MS. Mede omdat veel MS'ers momenteel gedwongen thuis zitten.

Samen komen we hier sterker uit!

COVID-19 heeft een invloed op ons allen, maar in het bijzonder op mensen met chronische aandoeningen zoals MS. Ziekenhuizen lijken oorlogsgebieden. Artsen, verplegers en ondersteunend personeel werken dag en nacht om de verspreiding te stoppen en mensen die geïnfecteerd zijn te helpen. Omdat niet dringende afspraken met de neuroloog daarom worden uitgesteld, is het cruciaal om oplossingen te hebben om mensen met MS ook thuis te kunnen opvolgen. 

Het doel van icompanion.ms is om juist deze informatie vast te leggen

Het is daarom dat we icompanion.ms, een gratis platform voor mensen met MS, vroeger dan verwacht beschikbaar maken. Op dit moment is icompanion.ms een webplatform, waar mensen zichzelf thuis kunnen opvolgen, een app versie voor de smartphone komt er ook snel aan. 

icometrix probeert al vele jaren de levens van mensen met MS te verbeteren. Het ontwikkelde icobrain Ms, een automatische analyse van MRI scans die toelaat om de scans niet enkel visueel te bekijken zoals de radioloog doet, maar ook relevante zaken te meten. Zo worden de letsels in de hersenen vergeleken met de vorige scan en wordt het volume van de hersenen nauwkeurig in kaart gebracht en vergeleken met een populatie van dezelfde leeftijd en geslacht. Op deze manier wordt het kijken naar MRI scans veel objectiever.

Echter merkten we ook dat er heel veel informatie verloren gaat dat gebruikt zou kunnen worden tijdens het bezoek aan de behandelende arts. Deze bezoeken vinden immers slechts één of enkele malen per jaar plaats. En tussendoor kunnen er veel veranderingen plaatsvinden. Het doel van icompanion.ms is om juist deze informatie vast te leggen, zodat deze kan gebruikt worden om een betere planning met de arts te maken en gerichtere vragen te kunnen stellen. 

Het is onze missie om mensen met MS te helpen in deze moeilijke tijden

Met icompanion.ms kan u een dagboek en symptomen bijhouden, alsook specifieke testen doen die over cognitie, vermoeidheid en fysieke mogelijkheden gaan. Al die testen zijn klinisch gevalideerd. Daarnaast kunnen ook de eigen MRI scans opgeladen worden, zodat de eigen hersenen bekeken kunnen worden en kan bijgeleerd worden over de MRI. Ten slotte heeft elke gebruiker de keuze om deze data te delen met de behandelende arts, zodat hij/zij een overzicht heeft hoe u zich voelt. 

Het is onze missie om mensen met MS te helpen in deze moeilijke tijden die we vooral in ons eigen huis moeten door brengen. En als deze COVID-19 pandemie hopelijk snel over is, heeft ieder een mooi overzicht van hoe zij/hij zich voelde om te delen met de arts bij het volgende bezoek.

Samen komen we hier sterker uit!

Wim van Hecke

Ga voor meer informatie en/of jouw aanmelding naar: www.icompanion.ms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mijn HSCT ervaring

Maartje den Hartog

Na enige twijfeling wil ik toch vertellen over mijn ervaring met HSCT. Waarom ik twijfel over het delen? Omdat ik eerder redelijk wat boze reacties heb gekregen op het... › Lees meer

MS de wereld uit!

Mariëlle

De nieuwe campagne van MoveS; Afscheid van MS. Veel mensen met MS vinden het een zeer indrukwekkende campagne. Maar er zijn ook mensen welke de campagne te ver vinden ... › Lees meer