Ik overtref mezelf

Better Today

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 10 september 2021

Morgen is het zover! Dan fiets ik mee in de X-triatlon van Omni Sportief Tilburg, in het Better Today team. Met aangepaste afstanden voor mensen met een beperking. Deze X-triatlon is een initiatief van stichting Omni Sportief Tilburg, waar ik zelf ook aan verbonden ben. Zo’n evenement is een grote stimulans om te gaan bewegen. Dat geldt voor iedereen, maar extra voor mensen met een verhaal.

Ik overtref mezelf

Sinds kort heb ik een handbike van Uniek Sporten te leen, zo’n racefiets waarbij je laag op de weg ligt. Dat is wel even een ander verhaal dan mijn elektrisch ondersteunde koppelbike. Fietsen in een lighouding is zwaar voor de spieren. Ook praktisch gezien was het nieuwe trainen een uitdaging. Door mijn MS kan ik niet alleen in en uit deze fiets komen en ik durf er niet alleen mee de weg op.
Gelukkig heb ik twee buddy’s, een neef en een vriend, die ieder een halve dag per week met mij trainen. Ik wilde dit al heel lang. Deze triatlon was een mooie gelegenheid om het ook uit te voeren.

Ik voel dat mijn kracht is toegenomen

De trainingen met de handbike gaan heel voortvarend, daarover heb ik mijzelf verbaasd. Ik voel me krachtiger en lekkerder. Door MS heb ik een slechte aansturing van mijn spieren, maar ik voel dat mijn kracht de laatste tijd is toegenomen. Ik merk het bij transfers van de rolstoel naar bed of naar de auto. Eenvoudige bewegingen gaan nu veel makkelijker, zoals omdraaien in bed.

Ook qua fietsafstand ging ik snel vooruit. Het doel voor de triatlon, 15 kilometer, ben ik in mijn trainingen al voorbij geschoten. Ik wil nu mijn onderdeel zo snel mogelijk doen. Ik ga de maximale snelheid eruit pompen.

Ik had nooit gedacht dat ik dit met een ligfiets zou kunnen. Ik overtref mezelf. Ik vind het ook echt geweldig om de uitdaging van mijn twee teamgenoten voor de triatlon te zien. Hoe zij aan het vechten zijn om hun afstand te halen. Heel mooi.

Het sociale aspect van sporten vind ik heel belangrijk

Stel jezelf een mooi doel. Dat je daarmee misschien teleurgesteld raakt, vind ik geraniumgedachten. Ik ben met MS wel gewend dat dingen niet lukken. Dit is juist een van de leukste dingen die ik de afgelopen tijd heb gedaan!

Ook vind ik het sociale aspect van sporten heel belangrijk. Ik kan iedereen aanraden om een buddy te zoeken. Iemand die met hetzelfde enthousiasme samen met jou iets probeert te bereiken. Dit hesje met Team Bas? Dat heeft mijn vriend zelf verzonnen! Zo maakt hij mij nog enthousiaster. Daardoor kan ik meer!

Lees meer verhalen en persoonlijke tips van Marian, Bas en Inge in de Digitale Buddy van Better Today. De Digitale Buddy kun je hier direct downloaden.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Prikkelarme avondopenstelling Rijksmuseum

Gerdien

Vorige week maandag (13 januari) was de allereerste prikkelarme openstelling van het Rijksmuseum. Een selecte groep mensen was aanwezig. Eén van de aanwezige personen ... › Lees meer

Mijn dochter heeft MS

Renate van Malsen

Ik had aangegeven om iets te schrijven als ouder van een kind die MS heeft. Wat het met mij doet als moeder. De onmacht, verdriet en bang zijn omdat je niet weet hoe d... › Lees meer