It’s the little things in life

Lauren van Gestel

MS & Tempo

Gepubliceerd: 3 oktober 2016

Vorige week ontvingen we het verhaal van Lauren; ook een Belgische vriendin. Haar leven met MS is veranderd. En zij verteld hoe zij hier mee omgaat. Lees hoe zij als bezige bij naar een 'kleine-dingen-levensgenieter' is veranderd.

It’s the little things in life

Het leven na de diagnose MS, is toch enorm veranderd. Vooral in de kleine dingen. Ik ben altijd iemand geweest die kon genieten van festivals, en een bomvolle agenda vol afspraken met vrienden. Ik kon ook genieten van werken tegen een deadline. Ik weet het, het klinkt echt heel raar, maar ik kon me daar dan zo in inleven. Ik genoot gewoon van iets om handen te hebben, en geen tijd te hebben om mezelf te vervelen. Ik was graag een bezige bij. Hoe meer ik te doen had, hoe liever.

Maar dan, plots van de ene dag op de andere wordt je leven veranderd door twee letters: MS. Wat nu? Ga ik nog festivals kunnen doen? Ga ik nog leuke dingen doen? Ga ik kunnen werken met deadlines en die bijkomende stress? Ga ik nog op vakantie kunnen voor een lange periode? Ga ik de wereld nog kunnen rond reizen? Geen typische vragen, maar wel vragen die sommige mensen zich kunnen stellen na de diagnose. Het zijn vragen die je je na een tijd wel stelt. Die kleine dingen die vanzelfsprekend waren, worden nu gewoon heel erg geanalyseerd. Het lijkt alsof we voor iets heel simpels een heel plan moeten uitstippelen in ons hoofd.

Gewoon op mijn eigen tempo...

De typische vragen bij velen zijn: kan ik normaal leven met MS? En kan ik nog voor mijn kinderen zorgen of is überhaupt ooit wel makkelijk om nog aan kinderen te beginnen? Kan ik nog voltijds werken? Kan ik verder studeren? Het antwoord op die vragen is JA! Met wel een kleine ‘maar’ erachter. “Ja, ik kan al die dingen nog, MAAR gewoon op mijn manier en op mijn tempo.”

Mijn grootste vraag was vooral: ga ik ‘normaal’ kunnen leven? Ga ik nog kunnen studeren of werken? Ga ik nog leuke dingen doen met vrienden? Het antwoord is JA! Tuurlijk kan dat allemaal nog, gewoon op mijn eigen tempo. Het is moeilijk om te zien hoe anderen daar al sneller in slagen om te kunnen werken, of festivals te doen. Maar ooit komt er een dag dat ik dat ook allemaal kan. Gewoon op mijn eigen tempo. Voor nu, geniet ik gewoon van de kleine dingen die het leven mij ook biedt.

Het is belangrijk dat we leren genieten van de kleine dingen in het leven. De dingen die anderen vanzelfsprekend vinden, kan voor een MS-patiënt al veel betekenen. Een dagje uit met het gezin, een namiddag iets gaan doen met vrienden, dat zijn de dingen waarvan ik het meest geniet en waarvan we allemaal bewuster gaan genieten na zo’n diagnose. Ik als MS-patiënt geniet veel bewuster van de kleine dingen dan een gezond persoon, denk ik. Ik kan genieten van een goede wandeling, een dagje shoppen, momenten met mijn familie, een weekendje weg, .. . In veel opzichten is MS toch een les geweest. Het is door MS dat ik nu bewust geniet van de kleine dingen in het leven, voordien was alles gewoon vanzelfsprekend.

Everyday may not be good, but there’s something good in every day.

Ik probeer elke dag iets positiefs te vinden dat ik meegemaakt hebt. Bijvoorbeeld: ik heb recent een zware opstoot gedaan, waardoor ik een tijdje niet kon stappen. Ik krijg nog intensieve kinesitherapie, en ik moet volgende week probleemloos 500 meter kunnen stappen. Als ik dus een dagje kan gaan shoppen, of gewoon het blokje om kan wandelen, dan ben ik al gelukkig. Het kunnen kleine dingen zijn die je dag goed maken. Het moet niet shoppen te zijn, of ver wandelen. Het kan ook gewoon zijn dat jij gelukkig wordt van een ijsje te gaan eten, of die avond je lievelingseten eet, of gewoon je favoriete film te kijken in de zetel. Gewoon de kleine dingen. De dingen waarvan jij dagen nadien nog kan zeggen: “Dat maakte mijn dag echt goed!”.

Elke dag dat we opstaan is op zich al iets goeds. Hoe slecht je dag ook kan beginnen, hij kan altijd nog goed eindigen. Maak van elke dag jouw dag! Is het een slechte dag? Geniet dan van een dag in bed met een goede serie of een goede film. Morgen is er weer een nieuwe dag, en wie weet wel een veel betere dag de vorige. Is het een goede dag? Neem die dag! Doe iets leuks, plan een bezoek naar de dierentuin of een pretpark. Geniet!

It’s the little things that make life big.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Leentje schreef:

  Ik vind het allemaal iets te makkelijk gezegd maar voor jou is het heel fijn dat je de MS als een les ziet en daardoor kan genieten van de kleine dingen in het leven. Bij mij is het andersom, ik genoot ontzettend van de kleine dingen in het leven die ik nu niet meer kan doen door de MS. Iedereen zegt dat ik de MS moet accepteren maar hoe kan dat? Ik kan alleen maar proberen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

 • Jeroen schreef:

  Dank je voor je mooie inspirerende woorden. ‘Gewoon in je eigen tempo’ heb je het allemaal erg goed opgepakt en verwoord!
  Erg herkenbaar, live your dreams, keep on rocking ook met iets Meer Shit. 😉

 • Linda schreef:

  Pure waarheid xxx

 • De kracht van koffie

  Niek Heizenberg

  Soms knabbelt er iets aan mijn brein. Ik weet dat door de Multiple Sclerose mijn hersenen steeds meer littekens krijgen. Dat er gaten in vallen. Dat ze langzaam maar z... › Lees meer

  MS versus assistentie op het vliegveld

  Jessie Ace

  Na onze laatste vakantie naar Nashville, Tennessee, moest Jessie iets doen. Namelijk: Hoe ze door het vliegveld navigeert. Ze kon namelijk deze vakantie niet weer ziek... › Lees meer