Mindfullness en ziek zijn

Ilja Aussems

MS & Coronavirus / COVID-19

Gepubliceerd: 12 juni 2020

Haar ziekte, MS, speelt een grote rol in haar leven en daarbij sluit zij aan in de manier waarop zij haar diensten aanbied. En zij schrijft (bijna) dagelijks een blog over de wederwaardigheden in haar leven. Haar ziekte en mindfulness spelen een grote rol. Zij biedt training en coaching. Met kennis en ervaring van communicatie, mindfulness, training, ziek zijn…

Mindfullness en ziek zijn

Ik heb geen Corona, hoewel het bij mijn ziekte flink te keer kan gaan. Ik heb wél problemen omdat ik betaferon heb gespoten. In mijn onderrug. Ik heb nooit (ik doe dit al een paar jaar) last gehad. Veel mensen hebben er altijd bijwerkingen van. Flink, koorts, een paar dagen. Ik niet, tot nu. Ik heb al een week pijn.

Er worden veel oplossingen bedacht

Ik weet het niet zeker, maar misschien heb ik per ongeluk in een bot gespoten. Lopen doet pijn, liggen doet pijn, zitten doet pijn. Ik dacht voor het eerst dat mijn leven niet meer zo’n zin heeft. Inmiddels heb ik weer plannen. Maar ik hoop dat de pijnstillers die mijn huisarts me voor schreef, helpen en dat de pijn overgaat.

Ik heb plannen. Ondanks pijn en ondanks Corona. Ondanks mijn ziekte. Vandaag heb ik van de huisarts en de apotheek pijnstillers gekregen. Dat helpt. Ik kan weer nieuwe plannen maken. Dat heb ik dus gedaan.

Ik wil de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela doen. Met de fiets. B is enthousiast, hij wil mee, op de HasePino. Daar zijn nog veel meer dingen over te plannen. Misschien kunnen we het met ‘Klimmen tegen MS’ (dat is uitgesteld naar volgend jaar) combineren. Er moet bagage mee kunnen. We moeten getraind blijven. G, die thuis woont, moet opvang krijgen.

De zorgen laat ik los, maar plannen, mijn keuze en mijn positieve fantasie blijven overeind

Dat zette me meteen aan het denken over ‘plannen’. Mindfulness heeft me geleerd dat ‘hier en nu’ er vooral toe doet. Eén van de meditatie-begeleiders las een stuk voor, dat zegt: ‘your memory, what happened is the present’. Maar mijn plannen blijven bestaan. De zorgen laat ik los, maar plannen, mijn keuze en mijn positieve fantasie blijven overeind.

De Corona-pandemie heeft me veel geleerd. Die laat zien wat veranderingen teweeg kunnen brengen, de slechte dingen daargelaten. Er worden veel mensen ziek, er zijn veel mensen eenzaam, maar er worden ook veel oplossingen bedacht. Voor mij was dat o.a. de online-retraite.

Mensen online ‘ontmoeten’, weten wat hen/ons beweegt, merken hoe we met elkaar omgaan. Dat zijn mooie lessen. Hard werken, elkaar veel omhelzen, alles wat de wereld biedt, (willen) hebben hoeft niet meer. Alleen, ik ben bang dat we snel weer terug zijn bij ‘hoe het was’. De mens houdt niet van verandering.

Ik wel. Ben ik menselijk? Laten we hopen dat er meer mensen zo zijn en er van leren.

Ilja schrijft bijna dagelijks op haar blog: Een goed gesprek met

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik, mijn hond en MS (het leefstijlhuis)

Sandy Krijnen

Dit is de titel van het boek dat ik heb geschreven. Mijn naam is Sandy Krijnen, ik ben 47 jaar en heb sinds 2009 de diagnose MS. De komende tijd vertel ik over het ont... › Lees meer

Eet Anders Experiment (deel 2)

Paula Smit

Hoe gaat het met de kandidaten van het EET ANDERS EXPERIMENT? We vroegen het aan Paula. En zij schreef erover. Is het een oplossing voor MS? En wat is er nu zo belangr... › Lees meer