MS & Emoties (deel twee)

Ellen van der Ham

MS & Emoties

Gepubliceerd: 11 oktober 2017

Vorige week deelden wij het eerste verhaal van Ellen over haar gedachten. En hoe zij hier mee om gaat. Eigenlijk een bijzonder verhaal omdat het soms best lastig is om een gedachten te koppelen aan een emotie. Lees mee...

MS & Emoties (deel twee)

Niet de gebeurtenis veroorzaakt emoties maar je gedachten over de gebeurtenis.

Aan alles wat je meemaakt, koppelt je brein een bepaalde waarde. Je probeert, meestal onbewust maar ook wel bewust, in te schatten: wat betekent dit voor mij? Heb ik genoeg in huis om hiermee effectief om te gaan? Hoe zal ik hierop reageren?

Natuurlijk mogen we, en zitten er dagen tussen dat wel gewoon *** voelen en het even niet meer zien zitten met alle pijn, beperkingen, klachten, gedachten en emoties.

Je maakt een evaluatie van de situatie. Aan de hand van die evaluatie en de gedachten die ontstaan, verandert je stemming. Als we dit schematisch weergeven, ziet wat er gebeurt er als volgt uit:

Niet: Gebeurtenis -> Gedrag

Maar: Gebeurtenis -> Evaluatie -> Gevoel -> Gedrag

Zo kan het dat dezelfde gebeurtenis totaal verschillende effecten kan hebben op verschillende personen.

Een gebeurtenis als nachtelijk onweer is een mooi voorbeeld. Sommige mensen vinden onweer eng, bijvoorbeeld omdat zij een blikseminslag hebben meegemaakt. Mogelijk koppelen zij deze gebeurtenis aan een herinnering aan hun afgebrande huis. Ze voelen zich, als gevolg van deze evaluatie, angstig.

Andere mensen vinden onweer een prachtig natuurverschijnsel en staan het liefst voor het raam of buiten te kijken. Zij zullen zich niet angstig voelen, maar neutraal of opgewekt, of positief gespannen.

Pak de controle over je mind, JIJ bent in charge.

Deze manier van denken over gebeurtenissen, gedachten, gevoel en gedrag stelt ons in staat om onze gemoedstoestand los te zien van gebeurtenissen. Het gaat ervan uit dat wij zelf bepalen hoe we reageren en omgaan met situaties, in plaats van dat we door situaties gestuurd worden in het leven. Door situaties op een andere, meer realistische manier te leren evalueren, leer je je in veel gevallen beter voelen.

Natuurlijk mogen we, en zitten er dagen tussen dat wel gewoon *** voelen en het even niet meer zien zitten met alle pijn, beperkingen, klachten, gedachten en emoties. En dat mag er ook echt helemaal zijn! Mijn boodschap is eigenlijk, blijf er niet in hangen. Pak de controle over je mind, JIJ bent in charge. Jij bent niet je gedachten, jij bent niet jouw ziekte. Jij bent jij. En jij bent uniek, bijzonder en geweldig zoals je bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ria Huberts schreef:

  Wat prachtig verwoord klopt helemaal,soms goede dagen en mindere dagen,optijd je rust nemen,en als ik een feestje heb gehad,moet twee dagen rust nemen,heb ik graag voor over.Groetjes Ria

 • H E L P ! ! !

  Nicole Donal

  Op de Facebook pagina van Tiepies Nicole komen wij een oproep tegen. Een oproep waar wij zeker aan mee gaan doen. En wij dachten dat het ook voor jull... › Lees meer

  Ondanks invalidenkaart toch een boete!

  Kim van Kaathoven

  Beste Gemeente Eindhoven, en aan wie dit interesseert, Een sanctie van maar liefst 400 euro. Die vond mijn partner onder mijn ruitenwisser, nadat hij even in de binn... › Lees meer