MS & Emoties

Ellen van der Ham

MS & Gedachten

Gepubliceerd: 4 oktober 2017

Een aantal weken geleden deelden wij het eerste verhaal van Ellen. Een verhaal in twee delen. Ook onderstaand verhaal gaan wij weer in twee delen publiceren. Ellen is erg bezig met zichzelf en haar gedachtes. En of zij medicatie zal nemen of juist niet. Lees mee met de gedachten van Ellen. Wat zijn jouw gedachten hierover?

MS & Emoties

Na veel denken en praten ben ik tot het besluit genomen geen medicatie (remmers) te nemen. Niet zolang het echt noodzaak is. In december heb ik weer een scan en dat wordt een belangrijk moment waarin dit besluit wellicht overwogen gaat worden. Maar ik zit zeker niet stil en ben veel bezig om te onderzoeken om mezelf elke dag zo goed mogelijk te voelen.

Wanneer je juist in een zonnig humeur bent, lijken soms al je zorgen minder ernstig en zijn je gedachten over de toekomst hoopvol en positief...

Zo ben ik veel bezig (ben ik overigens al jaren niet alleen door MS) met persoonlijke ontwikkeling. Wie ben ik, wie wil ik zijn, wat vind ik belangrijk in mijn leven, welke (onbewuste) gedachten heb ik over mezelf, gebeurtenissen, het leven etc. Want ik merk dat 'ms gedachten' me nogal een angstig en depressief gevoel kunnen geven.

De vraag die mij dan ook veel bezig houdt is: 'Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik elke dag het beste eruit haal en mezelf zo goed mogelijk voel?' Natuurlijk is dit voor iedereen anders. Ik doe een opleiding 'Persoonlijke Ontwikkeling & Professionele Communicatie' en volg diverse inspirerende mensen, filmpjes, blogs en artikelen. Ik geloof echt dat iedereen zelf een hoop kan bepalen en beïnvloeden als het gaat over gedachten en emoties, sterker nog vele mensen beamen dit.

Je gedachten beïnvloeden je stemming en andersom.

De schattingen van de hoeveelheid gedachten lopen uiteen van veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Een enorm aantal! Als je er vanuit gaat dat we zo’n acht uur per dag slapend doorbrengen, kom je uit op meer dan 3000 gedachten per ‘wakker’ uur. En als je nog verder rekent kom je uit op 52 gedachten per minuut, en dus bijna een gedachte per seconde. Zou wel fijn zijn als dat vooral positieve gedachten zijn toch? Je gedachten beïnvloeden je stemming en andersom. Wanneer je in een depressieve stemming bent, zullen je gedachten vervuld zijn van wanhoop, cynisme en negativiteit. Zaken waar je in een neutrale stemming op een bepaalde manier over zou denken, daar denk je heel anders over wanneer je in een depressieve stemming bent.

Wanneer je juist in een zonnig humeur bent, lijken soms al je zorgen minder ernstig en zijn je gedachten over de toekomst hoopvol en positief. Op die manier bepaalt je gemoedstoestand de inhoud van je gedachten.

Op die manier kunnen positieve gedachten tot gevolg hebben dat je je beter gaat voelen.

Andersom beinvloeden je gedachten ook je stemming en emoties. Negatieve gedachten leiden tot een negatieve stemming. Positieve gedachten maken over het algemeen dat je stemming positief is. Stel je maar eens voor dat je denkt aan je toekomst, die er onzeker uitziet omdat je bijvoorbeeld een ernstige ziekte hebt (zoals bijvoorbeeld MS). Dit zal je stemming geen goed doen, i can tell (en jij ook waarschijnlijk).

Ook negatieve gedachten over jezelf, je uiterlijk bijvoorbeeld, kunnen je in een slechte stemming brengen. Op die manier kunnen positieve gedachten tot gevolg hebben dat je je beter gaat voelen. Wanneer jou iets verschrikkelijks overkomt zul je je waarschijnlijk bang, reddeloos of depressief voelen (ik wel). Je gedraagt je waarschijnlijk ook anders dan normaal. Misschien kom je niet eens meer toe aan je normale dagelijkse dingen. Deze ramp heeft je leven even totaal ondersteboven gegooid! Logisch, toch? De werkelijkheid ligt iets genuanceerder.

Niet de gebeurtenis veroorzaakt emoties maar je gedachten over de gebeurtenis...

Volgende week deel twee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Alies schreef:

  Mooi stuk Ellen dat mij ook inspireert. Wat ben je toch een topper! xxx

 • Frans van der Hulst schreef:

  ik bewonder je Ellen. Behoud wel de ruimte om te accepteren dat het gewoon kut kan zijn.

 • Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Cynthia

  Jong en MS. En dan is het bij de ene persoon onzichtbaar (vermoeidheid, cognitief, etc.). En bij de andere persoon is het juist wel zichtbaar. Zoals bij Cynthia. Ze is... › Lees meer

  Wel of geen medicatie? 2 jaar Aubagio…

  Anke Papen

  Vorige week deelden wij het eerste deel van Anke. Vandaag is het de beurt aan deel twee. Ze mag de keuze maken om met nieuwe medicatie te beginnen. Uiteindelijk kiest ... › Lees meer