MS en seks. Leid voordat je lijdt!

Sofie

MS & Seks

Gepubliceerd: 1 februari 2021

Ja seks zei deze pseudoniem, pseudoniem ja, want het blijft toch een beetje een taboe, praten over je seksleven. MS en seks er is al veel over geschreven. Geweldig dat er zoveel kennis is en hulpbronnen die je kunt raadplegen als het niet goed gaat. Dat gezegd hebbende wil ik graag mijn visie en ervaring delen over seks en intimiteit in combinatie met MS.

MS en seks. Leid voordat je lijdt!

Hoe vaak heb jij al eens de opmerking gehad over het zwaard van Damocles? Ik al heel erg vaak! Wie is die Damocles eigenlijk?!

Op sommige momenten leek ik zelfs te vliegen

Damocles zei tegen Dionysius dat iedereen jaloers op hem was. Rijkdom, macht. Dionysius bood hem daarop op een dag een banket aan in zijn paleis. Eerst vond Damocles het fijn om in die weelde te leven tot hij merkte dat er boven zijn hoofd door Dionysius een zwaard aan een paardenhaar was gehangen om het gevaar te laten zien waardoor iemand, die gelukkig of machtig is, voortdurend wordt bedreigd. Onmiddellijk verloor Damocles de wil om in voortdurende weelde te leven.

Wat doet het met je als het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt als je gediagnosticeerd met MS bent en Dionysius er ook een tikkende tijdbom aan vast zette?! Bij mij maakte het het volgende los. Het zwaard zorgde voor angst. Angst. Angst om alleen te eindigen, angst om onaantrekkelijk te zijn als ik incontinent of invalide ben... Na de angst volgde een verlangen om bemind te worden, vrouw te zijn. Hoge hakken, altijd. Nu het nog kan. Verleid worden, de keuze is reuze. Ik leid nu ik nog niet lijd!

Mede door het volgen van de OMS levensstijl (Overcomingms.org) voelde ik mij zelfverzekerder en meer onder controle. Ik vond niet alleen een nieuwe weg, ik liep er ook prima op. Op sommige momenten leek ik zelfs te vliegen.

Ik geniet er van om bemind te worden al vond ik het niet fijn om te bedriegen

Nu blijft het zwaard er hangen en soms merk ik die op. Bijvoorbeeld als ik mezelf er op betrap steeds op woorden te moeten komen, tintelingen in mijn lijf voel of wanneer ik vermoeid ben.

Verliefdheid doet mij vliegen, flirten en hiermee de bevestiging dat het nog geen tijd is. Bevestiging hoe leuk ik ben, er nog ben, er nog sta. Ik sta midden in het leven en ik hou er van. Ik voel me machtig, want ik heb weinig tot geen klachten. Het zwaard hangt er wel en hoewel dit zwaard staat voor een ode aan een sober en eenvoudig leven leef ik het weelde leven. Dit leven leefde ik al stiekem wat resulteerde in minnaars en bedrog. YOLO, fuck it. Straks kan het niet meer, nu genieten. Ik geniet er van om bemind te worden al vond ik het niet fijn om te bedriegen.

Niet alleen als vrouw de bevestiging krijgen hoe leuk ik nog steeds ben, maar ook mijn lijf houdt hier van. Naast dat ik geloof in alle 7 stappen waar OMS voor staat denk ik dat seks een hele goede aanvulling zou zijn.

Ik heb het gevoel al mijn zenuwen weer alert gemaakt worden en je wil niet dat die verzwakken 😉

Bemind worden, flirten, intiem zijn de volgende stap is snel gemaakt. Seks. Voor de meeste mensen leuk denk ik zo. Dit is alleen mijn eigen ervaring, toch denk ik dat het voor ons MS patiënten nog meer voordelen kan hebben. Een compliment krijgen, gezien worden, een aanraking ik ervaar het als een  magische reactie. Mind – Body connection toch?!

Seks is voor mij erg belangrijk. Fijn om bemind te worden, maar ik doe het ook net zo graag zelf. Intiem zijn met mezelf. Zet jij weleens een nummer op en dans je voor de spiegel? Kleed je mooi aan, zet je favoriete dansnummer op en misschien wel wat lippenstift. Geniet van jezelf! Jezelf beminnen d.m.v. jezelf bevredigen. Ik heb het geluk dat ik vrij snel een orgasme krijg, maar ik gebruik hier ook weleens een vibrator voor en heb al wat jaren ervaring opgedaan.

Oefening baart kunst. Vibrators, je kunt ze in alle kleuren en maten krijgen en ze worden anoniem via de post bezorgd! Na een drukke dag, stress of andere zorgen is het voor mij moeilijk om te mediteren. Magische trucje voor mij is dan sfeer creëren, mezelf bevredigen tot ik een orgasme krijg. Dan is alles even leeg en ik heb het gevoel al mijn zenuwen weer alert gemaakt worden en je wil niet dat die verzwakken ;)!

Een belangrijke les voor mij is “the fuck it modus”, fouten maken

Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat tijdens een vrouwelijk orgasme, 6 onderdelen in het brein worden gestimuleerd. Klinkt dit als goede toevoeging op een gezonde levensstijl of niet ;)?! Wanneer ben je nu meer in contact met je lijf nadat je jezelf bevredigt hebt, ultieme vorm van meditatie toch? In ieder geval werkt het voor mij erg goed, zeker als inleiding om daarna een intense meditatie te doen.

Ik ben alert en regelmatig voel ik iets in mijn lijf en schrik ik. Is het nu tijd, heeft de klok geslagen? Nu bijna 10 jaar MS, wat een wijze lessen heeft het mij opgeleverd. Een belangrijke les voor mij is “the fuck it modus”, fouten maken. Leef. Ik heb wel eens naast de pot gepiest terwijl ik een scheve schaats reed, nou en.

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de relatie te verbreken, hoe eng is dat! Nu alleen, maar weet je als ik volgend jaar incontinent in een rolstoel zit zonder werk dan denk ik altijd maar dat er ook vast wel een andere gehandicapte is die mij verleidt en waarbij ik leid.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • N schreef:

  Zooo, herkenbaar..
  Kon wel mijn verhaal zijn.
  Ik ga vreemd 9mdat ik voortdurend denk, ik wil nog genieten..

 • In beweging

  Jolanda Ruesink

  Nou, de pijnklachten blijven op en af aanwezig. Ik ben nog niet echt overtuigd van het nut van de Body Stress Release, maar ik blijf het nog een kans geven. Wie weet z... › Lees meer

  Geen geloof en toch bid ik

  Marloes Heemskerk

  Elke diagnose is anders. Ieder persoon ervaart de eerste diagnose op zijn eigen manier. Zo ook Marloes. Onlangs stuurde zij haar verhaal naar [email protected] met de ... › Lees meer