MS & seks: Help jij mee?

Nienke Dekkinga

MS & Seks

Gepubliceerd: 19 april 2017

MS en seks. Een onderwerp waar niet veel over wordt geschreven. En toch bestaat het wel. Is het een taboe? Vinden we het niet fijn om over te praten? Of is het eigenlijk helemaal geen issue? Onderstaand het verhaal én verzoek van Nienke.

MS & seks: Help jij mee?

Laat ik mij eerst even voorstellen, ik ben Nienke Dekkinga, Consulent Seksuele Gezondheid en daarnaast fysiotherapeut. Als consulent coach ik mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking die problemen cq veranderingen ervaren op het gebied van seksualiteit. Helaas rust er ook anno 2017 nog steeds een taboe op seksuele problemen, waardoor het ook binnen de gezondheidszorg een ondergeschoven kindje is geworden. Terwijl juist een positieve seksuele beleving zoveel kwaliteit aan leven kan toevoegen. Helemaal als je door een ziekte als MS al zoveel in hebt moeten leveren.

Terwijl juist een positieve seksuele beleving zoveel kwaliteit aan leven kan toevoegen.

En nee, ik heb zelf geen chronische ziekte maar wel weet ik uit persoonlijke ervaring hoe frustrerend het kan zijn als vrijen niet gaat zoals je wilt of hoopt. Helaas heb ik toen nooit de juiste informatie of coaching gehad. Gelukkig heb ik mijn weg gevonden. En nu is het mijn passie om andere mensen te coachen en te informeren hoe hun liefdesleven/seksleven te verbeteren.

In het kader daarvan ben ik bezig een onlineprogramma te ontwikkelen voor mensen met MS die problemen of veranderingen ervaren in hun seksuele beleving. Maar om mijn programma zo goed mogelijk te krijgen heb ik nog meer input nodig van mensen met MS. Hiervoor heb ik een enquête ontwikkeld.

Zouden jullie deze enquête op jullie platform willen delen? Zo ja, dan is hier de directe link naar de enquête.

Mochten jullie nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Warme groet,

Nienke Dekkinga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eric schreef:

  Het formulier is onduidelijk en in het Engels of Spaans. Ik vertrouw dat niet. Als je wilt dat mensen mee doen zal je het toegankelijker moeten maken.

 • a schreef:

  Ik ben dankzij de medicijnen en ms aseksueel geworden heeft het zin om dit dan in te vullen?

 • Simone schreef:

  Fijn dat hier aandacht aan besteed wordt. Buiten mijn MS heb ik helaas ook de chronische aandoening LS ofwel Lichen Sclerose. Is het dan zinvol om de enquête in te vullen?

 • Bert van Vliet schreef:

  Ik heb zelf problemen met sex omdat ik impotentie heb plus dat mijn vrouw niks om sex geeft hierdoor hebben we al anderhalf jaar niet gevreeën

  • Nienke Dekkinga schreef:

   Hi Bert, wat vervelend om te horen. Tussen de regels door hoor ik een hoop verdriet. Als seks uit de relatie verdwijnt, verdwijnt helaas vaak ook de intimiteit. En juist dat stukje verbondenheid kan zoveel betekenen ook als vrijen niet meer zo gaat zoals je gewend was. Ik hoop dat jullie samen de kracht hebben om te kijken hoe jullie weer in contact kunnen komen met elkaar.

 • Aukje schreef:

  Ik heb meegedaan.
  Heel belangrijk, dit onderwerp!
  Heerst nog veel te veel taboe op.
  Dankjewel dat je dit doet

 • We zien er toch helemaal niet ziek uit?

  Rianne

  Wij kennen Rianne nu al een tijdje. En wij zijn stiekem wel een beetje fan van Rianne. Zij gaat op haar eigen(wijze) manier op met haar MS. En laten we eerlijk zijn...... › Lees meer

  MS kinderkamp

  Kristien

  Kristien heeft zieke ouders, waarvan 1 met MS. Om daaraan te ontsnappen ging zij weleens naar een kinderkamp voor kinderen met ouders met MS.... › Lees meer