MS & Seks: de mening van MS’ers

Nienke Dekkinga

MS & Vrijen

Gepubliceerd: 8 mei 2017

Praten over seks. Het is en blijft moeilijk. En toch willen wij dit meer bespreekbaar maken. Een aantal weken geleden deelden wij de enquête van Nienke Dekkinga. En nu vragen wij aan jullie of er meer mensen zijn die hun verhaal over MS en seks willen delen? Stuur ons een berichtje! [email protected]!

MS & Seks: de mening van MS’ers

Wauw, wat een overweldigend aantal responses kwamen er op de enquête MS & je Liefdesleven. Maar liefst 261 mensen hebben de enquête ingevuld. Echt een ongelooflijk aantal, wat het belang van het onderwerp alleen maar onderstreept.

Eén klein nadeeltje van zoveel responses is dat het iets langer duurt om alle antwoorden te verwerken, ;-).

Maar wat kwam er nu uit de enquête?

Top 3 meest genoemde gevolgen op het liefdesleven:

 1. Geen zin of minder zin werd het meest genoemd, al dan niet het gevolg van vermoeidheidsklachten.
 2. Veranderd gevoel, van geen gevoel, tot nare tintelingen.
 3. Orgasmeproblemen.

Waren er alleen negatieve gevolgen?

Gelukkig niet. 32 mensen gaven aan geen veranderingen te hebben in hun liefdesleven en er waren zelfs 5 vrouwen van de 261 die meer zin in seks rapporteerden. En een paar die een intenser liefdesleven ervaren, doordat ze samen een nieuwe weg hadden gevonden om lief te hebben of er meer tijd voor uittrekken.

Welke onderwerpen mogen niet gemist worden in een onlineprogramma?

Hoe weer meer goesting te krijgen. En om te gaan met de vermoeidheid. Andere manieren van vrijen, standjes. Maar wat ook zeer veelvuldig genoemd werd, was dat de rol van de partner niet vergeten mag worden en hoe beter te communiceren met je partner. Wederzijds begrip creëren.

En voor de statistiekenfetisjt, van de ingevulde enquêtes:

Was 81% vrouw.
Was 48% tussen de 30 en 45 jaar.
Was 12% single.
Wist 31% niet dat medicatie een negatieve invloed op je seksleven kan hebben.
Gaf 73% aan dat intimiteit belangrijk of zeer belangrijk is.
Gaf 46% aan dat seks belangrijk of zeer belangrijk is.

Wat verder nog opviel:

Dat schaamte en onzekere gevoelens door de gevolgen van MS bij mannen en vrouwen voorkomen. Dat ook mensen die geen veranderingen ervaren op het gebied van seksualiteit behoefte hebben een onlineprogramma. Dat weer leren genieten en humor niet mag ontbreken in het programma. En dat er behoefte is aan het horen van andermans ervaringen.

Om iedereen te bedanken voor het invullen van de enquête, geef ik 31 mei op Wereld MS dag een gratis webinar. Met als onderwerp Boost je liefdesleven. Binnenkort kun je je aanmelden.

Meer weten: www.fijnvrijen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Jeroen van der Vegt schreef:

  Geïnteresseerd

 • Samen de liefde en positiviteit delen

  Kelly Thijssen

  Op maandag 10 april vierde Kelly haar 37ste verjaardag. Zij besloot ons haar verhaal te sturen. Een verhaal over haar gezin, man Ramon en hoe de ziekte MS sluimert doo... › Lees meer

  Ja, ik ben een egoïst!

  Paula Smit

  Ga ik voor mijzelf of houd ik rekening met de wens van een ander? Iets waar we allemaal mee worstelen. Kies ik voor mijzelf of doe ik mijzelf soms te kort door voor ee... › Lees meer