MS & training

Better Today

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 8 september 2021

“Ik ga die dag het beste van mezelf vragen”. Op 11 september doe ik mee aan een X-triatlon voor aangepaste afstanden, in het team van Better Today. Drie mensen met MS komen hier in actie: ik ga zwemmen, Bas fietsen en Inge lopen. Een wedstrijd met mezelf en met elkaar!

MS & training

Toen begeleider Sandra van Better Today belde of ik mee wilde doen, was dat heel emotioneel. Ik heb vroeger veel wedstrijden hardgelopen; ik kom uit een sportieve familie. Door MS heb ik het wedstrijdleven los moeten laten. Dat accepteren is een moeilijk, jarenlang proces geweest. In eerste instantie zei ik dan ook ‘nee’ op dit verzoek. Maar al na een paar minuten veranderde mijn gevoel. Ik barstte in tranen uit, ik vond het zo’n eer dat ik hiervoor werd gevraagd.

Dankbaar dat ik toch een wedstrijd kon doen

Toch nog een wedstrijd doen? Ik was dankbaar dat dat kon. De X-triatlon is een initiatief van Omni Sportief Tilburg, met aangepaste afstanden voor mensen met een beperking. Je kunt meedoen met of zonder buddy.

Ik belde meteen mijn vader die iedere week zwemt, om samen te gaan. Ik besloot een snorkel te gebruiken om mijn hoofd niet op te hoeven tillen. En ik nam zwemvliezen mee, naar aanleiding van een tip in de community van de Digitale Buddy. Met zwemvliezen zwom ik zo tien baantjes. Al was dat wel een beetje veel, want ’s avonds in bed had ik spasmen in mijn been. Dat heb ik vaker als ik overdag te veel achter elkaar doe. Toen besefte ik dat ik het heel goed moet opbouwen.

Soms kwam ik bij een training minder ver dan de keer ervoor. Ook dat is oké. In mijn hoofd is dat dan wel even moeilijk, maar ik kwam toch met een voldaan gevoel het zwembad uit. De ene dag gaat het met MS nou eenmaal beter dan de andere dag. Maar stiekem kijk ik wel naar de klok, haha! Ik heb wel een wedstrijd met mezelf. Je leeft toch toe naar een dag waarop je het beste uit jezelf wilt halen.

Ook een minder goede training geeft een voldaan gevoel

Ook het teamwerk vind ik belangrijk. We motiveren elkaar online. Het lukt mij, maar het lukt de anderen óók! Op 11 september hoop ik 1 kilometer te zwemmen. Toen ik de eerste keer in open water trainde, gingen mijn man en buurvrouw mee. Maar tijdens de wedstrijd wil ik absoluut zonder buddy zwemmen. Ik wil het zelf doen. Ik wil laten zien wat ik kan.

Volg het Better Today triatlon team in de Digitale Buddy. Daar lees je de verhalen en persoonlijke tips van Marian, Bas en Inge. De Digitale Buddy kun je hier direct downloaden.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Adem in, adem uit

Hennie Klomp

Al een tijdlang wil ze schrijven en tegelijkertijd heeft ze niet kunnen schrijven. Geen titel kunnen bedenken, niet weten waar te beginnen, de quote op deze foto is nu... › Lees meer

De opnames van Silvia

Silvia Vroegindeweij-Snoeck

Een paar weken geleden vroegen wij of jullie ervaringen willen delen met betrekking tot ziekenhuisopnames. Silvia stuurt haar verhaal omtrent haar laatste opname. Een ... › Lees meer