Uit kracht handelen

Maja Visser

MS & Zorg

Gepubliceerd: 3 oktober 2020

Mijn naam is Maja Visser. Samen met mijn man Leo, neuroloog, ben ik de initiatiefnemer van de Digitale Buddy. Dit is een digitale tool die mensen met MS begeleidt om meer regie te krijgen over hun eigen leven. Ik vertel je graag over onze motivatie om kennis te verbinden, zodat we niet allemaal het wiel uit hoeven te vinden.

Uit kracht handelen

Het is onze droom om iets te betekenen in het leven van mensen met MS. Leo hoort in het ziekenhuis zo vaak de vraag: wat kan ik zélf doen? Daarom hebben we de Digitale Buddy ontwikkeld. Want als je aan het stuur zit, blijf je in je kracht. Ook met MS.

Dát is waar het om gaat; het verhaal achter het verhaal.

Wij merken dat mensen met MS vaak meer begeleiding nodig hebben dan de zorg kan bieden. MS gaat namelijk niet alleen om ziekte en medicijnen. Het gaat om kwaliteit van leven.

Gezond eten, mentaal sterk blijven, grenzen durven verleggen. Daarom geloven wij in een aanvullende vorm van begeleiding, waarbij je zelf aan de slag kunt met je eigen doelen.

Ik heb jarenlang gewerkt als coach in de zorg. Steeds weer blijkt dat je je eigen leven beter kunt managen, als je gebruik maakt van wat er in je rugzak zit. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de kwaliteiten die je hebt als mens, je levenservaring, maar ook je omgeving. Als coach heb ik gezien hoe belangrijk het is als mensen uit kracht beslissingen nemen. Ook al kan dat een lastig proces zijn. Daarom is het mijn missie om mensen in hun kracht te zetten. In de Digitale Buddy komt dat allemaal samen.”

Iets voor een ander willen betekenen

Wat me iedere keer raakt in het contact met mensen met MS, is dat ze niet bij de pakken neer zitten. Ondanks de onzekerheid waarmee je hebt te dealen. Vandaag kan het goed gaan, maar morgen veel minder. Ik hoor aangrijpende verhalen van jonge mensen die het advies krijgen om te stoppen met hun baan of opleiding. Toch weten ze dan hun eigen werk te creëren, hun eigen plan te trekken. Dat optimisme inspireert mij enorm!

Er zijn zoveel mensen die ondanks hun ziekte zo positief mogelijk in het leven staan. En daarin iets voor een ander willen betekenen. Welk dieet werkt bij jou? Recepten delen. Hoe hou jij je brein fit? Je ziet nu dat iedereen het wiel aan het uitvinden is. Als we alle wielen bij elkaar brengen, zullen we steeds nieuwe mogelijkheden blijven zien voor leven met MS. Daarvoor hebben we elkaar nodig.

De Digitale Buddy ontwikkelen we echt samen met mensen met MS. De gebruikers van het eerste uur zijn enthousiaste, actieve gebruikers. Zij houden ons scherp en vertellen ons regelmatig waar ze wel of geen behoefte aan hebben. Het Nationaal MS Fonds is daarbij een van onze vaste partners. Het is een proces van jaren geweest, tot waar we nu staan. En we zien dat we op de goede weg zitten. Door onderzoek uit buitenland, berichten in de krant, veranderingen in de zorg én onze gesprekken met mensen met MS.

Het leven met MS is als topsport

Leo leert als neuroloog heel veel van mensen met MS. Hij merkt dagelijks hoeveel vragen er leven. Essentiële vragen als ‘kan ik blijven werken’ of over de impact op je gezinsleven en zelfvertrouwen. Dát is waar het om gaat; het verhaal achter het verhaal. Dat perspectief is de laatste jaren duidelijk aan het veranderen in de zorg. Gelukkig! Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor die beleving. Dat zie je ook in de neurologische zorg. Samen met een aantal collega’s roepen we dit al tien jaar. Nu zijn we geen roepende in de woestijn meer, dat is fijn.

Leo vergelijkt het leven met MS met topsport. MS begint vaak tussen het 20e en 50e levensjaar, een fase waarin je vol in het leven staat. Werk, carrière, een gezin en sociaal zeer actief. Dat vraagt met MS heel veel energie. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat iedereen meer grip krijgt om zelf beter met al deze factoren om te kunnen gaan.

Praat je mee met Dokter Leo & co?

Om dit te stimuleren, starten we een bijzonder initiatief in de Digitale Buddy. Op 7 oktober houden we het webinar Dokter Leo & co. Iedereen kan hier live vragen stellen aan zorgprofessionals. Nicole de Roos van Wageningen University schuift bij Leo aan voor vragen over Voeding en MS. Dit onderwerp hebben we gekozen naar aanleiding van de pilotstudie over dit thema in de Digitale Buddy. Heb je vragen over de resultaten of behoefte aan concrete voedingsadviezen? Meld je vooral aan. Het grote voordeel is dat we op deze manier veel mensen tegelijk kunnen bereiken en we allemaal van elkaar kunnen leren.

Praat mee tijdens het webinar Dokter Leo & co! Het thema is: Voeding & MS. Neuroloog Leo Visser beantwoordt samen met Nicole de Roos van Wageningen University al jouw vragen.

Wanneer? Woensdag 7 oktober van 19.30 tot 20.30 uur

Waar? In de community van de Digitale Buddy

Heb je de Digitale Buddy nog niet? Die kun je hier direct downloaden: www.bettertoday.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Pearl van Beurden schreef:

  Ik wil graag nieuws ontvangen van het MS platform

 • Monique Westmeijer schreef:

  Hallo, ik heb zelf een belangrijke tip.
  Zorg dat je een goede fysiotherapeut krijgt, en doe oefeningen voor je spieren.
  Want je spieren in een goede conditie houden, is zo belangrijk.
  Dit merk ik als ms patiente, zelf.

 • Hester de Boer- de Jong schreef:

  Heb 6 december te horen gekregen dat ik MS heb

 • HSCT – INDIA – Vinayak Chaturthi

  Sandra Camps

  Vorig jaar had Sandra haar verhaal al klaar. Ze had het naar ons gemaild ([email protected]) maar ze wilde toch niet dat het online zou komen. Enkele weken geleden gee... › Lees meer

  Trots op mijzelf!

  Yvonne Bischops

  Een paar weken geleden ontvingen wij het verhaal van Yvonne. Hoe zij het advies van haar neuroloog naast haar neerlegt en geen medicatie gebruikt. Hoe zij ondanks het ... › Lees meer