Van frustratie naar oplossing

Carla van den Bos

MS & Medicatie

Gepubliceerd: 1 maart 2021

Reizen met temperatuurgevoelige medicatie is lastig, daar kan ik over meepraten. Sinds een aantal jaar gebruik ik een medicijn dat te allen tijde, tussen 2 en 8 °C moet blijven. De oplossingen die ik meekreeg en op internet vond, bieden mij maximaal 8 uur reistijd. Met buitentemperaturen zoals deze zomer in Nederland, is dat niet meer dan 4 uur. Daar kom ik niet heel ver mee.

Van frustratie naar oplossing

Het idee voor Meds²Go ontstond uit frustratie. Hoe kan het dat ik extra beperkt word? Niet door een ziekte, maar door het praktische probleem van het meenemen van mijn medicijnen. Voor mijn eerste vakantie, gaf mijn arts het advies om zonder medicijnen op reis te gaan. Het ging tenslotte maar om 10 dagen, dat moet kunnen. Helaas werd ik elke dag een beetje zieker, dit was niet echt vakantie te noemen.

Ik werd beperkt door het praktische probleem van meenemen van medicijnen

Deze vraag heb ik ingebracht bij de Dutch Health Hackathon in mei 2016 in het LUMC-ziekenhuis. Een zorg-hackathon is een groot evenement waarbij patiënten, designers, ontwikkelaars, ondernemers en zorgprofessionals samen komen om in één weekend, echte problemen in de zorg aan te pakken. Samen met een groep experts zijn we aan de slag gegaan. De eerste ideeën en ontwerpen voor een koeler zijn daar ontstaan. Meds²Go won de tweede prijs en veel mensen moedigden ons aan om dit probleem op te lossen.

Later in 2016 deed Meds²Go mee aan Launchlab van Yes!Delft. Tijdens dit Launchlab werk je drie maanden aan het onderzoeken van de markt. Wie zijn de mensen die deze medicijnen gebruiken? Wat is precies het probleem? Meds²Go won de LaunchLab editie in december 2016.

Dit was tevens een goede bevestiging dat de koeler echt nodig is. Er zijn meer dan 130.000 mensen in Nederland die gebruik maken van medicijnen die tussen 2 – 8 °C moeten worden bewaard. Gebruikers van dit soort medicijnen hebben vaak een chronische ziekte zoals reuma, MS of groeihormoon deficiënties. We weten nu dat veel patiënten stress ervaren over de conditie van deze medicijnen, omdat je niet weet wat de temperatuur van je medicijnen is.

Onze ambitie is dat iedereen met medicijnen op reis kan

Het betreft het een diverse groep mensen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, die door het gebruik van deze medicatie niet op schoolkamp kunnen/durven en volwassenen die voor hun werk vaak ergens moeten overnachten en ervoor kiezen om hun medicatie ‘voor het gemak’ thuis te laten.

Bij mij was er geen twijfel meer. In januari 2017 richtte ik officieel de Meds²Go op. Samen met een team van experts op technisch en zakelijk gebied werken wij aan onze ambitie.  Onze ambitie is om ervoor te zorgen dat iedereen die temperatuurgevoelige medicatie gebruikt, mét de medicijnen op reis kan.

De koeler moet daarom aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Het moet de medicatie minimaal 24 uur tussen de 2 en 8 °C kunnen houden, zodat je meer tijd hebt de bestemming te bereiken. De temperatuur moet gemonitord worden en zichtbaar zijn op een scherm, zodat je zeker weet dat de medicatie juist gekoeld is. Ook moet de koeler zo klein en licht mogelijk zijn, zodat het makkelijk mee kan in je handbagage, ook in het vliegtuig.

Ik heb met het prototype mijn droomreis naar Japan kunnen maken

Vorig jaar heb ik met het prototype mijn droomreis naar Japan kunnen maken. Zonder de Cool-One zou dit niet mogelijk zijn geweest. De voor mij cruciale medicijnen bleven op de juiste temperatuur. Vorig jaar zijn ook 20 andere mensen uit onze community met verschillende aandoeningen en medicijnen op pad gegaan met het prototype. Ook mensen met MS die een biological gebruiken.

Iedereen heeft een positieve ervaring gehad. Zowel omdat het zonder problemen als handbagage in het vliegtuig mee mag en door de douane komt, ook in strenge landen als de VS en Australië.

Frustratie kan ook veel opleveren. Soms zelfs de omslag naar het ondernemerschap. In de afgelopen jaren heb ik enorm veel geleerd en is Meds²Go als bedrijf flink gegroeid. Het is mijn doel om nog veel meer mensen de vrijheid en zekerheid te geven om op pad te gaan met temperatuurgevoelige medicijnen. Dit maakt het ook makkelijker om de medicijnen op de voorgeschreven manier te gebruiken, zodat het gezondheids resultaat optimaal is.

Dit is mijn verhaal, wat zou jouw Cool-One idealiter moeten kunnen om het meenemen en gebruik van jouw medicijnen, waar je ook bent, makkelijker te maken?

In de week van 1 t/m 7 maart nemen Meds2Go ons Instagram account over!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Ivon schreef:

  Mooi dat j nog kunt reizen,ook qua inspanning.

 • #GrunnMoveS: ArenA MoveS

  Ard Hofman

  Grunn MoveS. Volgens ons de grootste MS community uit Groningen. Ard Hofman schreef in december zijn eerste verhaal voor Platform MS. En na één verhaal wilt men altijd... › Lees meer

  UPDATE: MS en Coronavirus / COVID-19

  Redactie Platform MS

  MAJOR UPDATE. Wij hebben besloten om een onafhankelijke site aan te maken waarop de belangrijkste informatiebronnen zijn te vinden omtrent Multiple Sclerose en COVID-1... › Lees meer