Versoepelingen

Jolanda Ruesink

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 17 september 2021

Nu mijn lijf al tijden gevangen lijkt te zijn in een gillend korset, met spieren die voelen als te strak gespannen elastieken, klinkt dat woord me als muziek in de oren. Natuurlijk gaat dit over het versoepelen van de maatregelen die betrekking hebben op het tegengaan van corona, maar het zou mooi zijn als dit voor mij betekent dat het ook voor versoepeling van mijn lijf geldt.

Versoepelingen

Wat zou het fijn zijn om me weer wat beter te voelen, ‘s nachts niet meer wakker worden van pijn. Niet alle dagen leven op paracetamol.

Wat zou het fijn zijn om me weer wat beter te voelen

Vorige week zijn de sportscholen weer open gegaan. Eindelijk, eindelijk kan ik mijn vertrouwde rondje weer doen. In voorbereiding hierop had ik met mijn fysiotherapeut al wat oefeningen op de apparaten doorgenomen. Het gaat goed. Alles wat lichter en iets minder herhalingen misschien. Rustig aan maar weer.

Hoewel ik alles prima kan doen wordt de pijn nog niet minder, maar ik hoop dat het langzaam ietsje beter zal gaan. Ook het zwembad is weer open. Jammer genoeg mogen de groepslessen nog niet. Alleen maar baantjes zwemmen is voor mij niet zo’n goed idee.

Mijn krakkemikkige schoolslag zal geen zegen zijn voor mijn stijve nek en pijnlijke schouder denk ik. Wat zal ik blij zijn als de lessen voor aquafit en het aquajoggen weer door mogen gaan. Mijn spieren zal dit hopelijk goed doen, maar ik weet wel zeker dat de gezelligheid en de lol tijdens de lessen me veel plezier geven.

Een beetje versoepeling kan geen kwaad

Een aantal weken geleden ben ik ook weer naar mijn verpleegkundige geweest. We hebben besloten om toch maar weer te stoppen met de Fampyra, omdat het niet veel voor me lijkt te doen.

Het lopen blijft wisselend gaan. Als ik wel Fampyra neem lijkt het eerst beter te gaan, maar waarschijnlijk is dat alleen maar een wensgedachte. Hoe dan ook, mijn stappendoel per dag heb ik inmiddels gehalveerd. Het heilige moeten van 10.000 stappen is er af. Is ook best veel voor iemand die al 15 jaar MS heeft.

Een beetje versoepeling kan geen kwaad. Ook heb ik mijn ommetjesapp van de telefoon gegooid. Ze kunnen me wat. Wil niet zeggen dat ik geen rondjes meer loop en een beetje stimulans is ook best goed, maar het moet geen obsessie worden natuurlijk.

Alle hoop is gevestigd op verdere versoepelingen

Ik heb trouwens ook weer een MRI-scan gehad. Begin juni krijg ik officieel de uitslag. Toch altijd wel weer spannend. Maar als er direct reden was geweest voor actie had ik dit vast al wel gehoord. Voor mijn pijnklachten en dat het al een tijdje wat minder goed gaat had mijn verpleegkundige nog niet direct een verklaring. Wel constateerde ze een wat verhoogde spierspanning en bleek mijn gevoel in voeten en enkels niet overal even goed te zijn.

Of dat nieuw is of nu gewoon even een tijdje wat sterker naar voren komt is niet helemaal duidelijk. De klachten aan nek en schouder lijken niet direct MS-gerelateerd te zijn. Zelf denk ik dat het hier wel mee te maken heeft, een soort compensatie. De eerstvolgende afspraak heb ik met mijn neuroloog en de verpleegkundige. We zullen wel weer zien of daar nog vervolgstappen of veranderingen uitkomen.

Vrijdag krijg ik mijn tweede inenting. Dat geeft misschien een iets minder kwetsbaar gevoel. Langzamerhand kan er steeds een beetje meer. Alle hoop gevestigd op verdere versoepelingen.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De oplossing voor stress?

Anika Linckens

Stress? Wie kent het niet? Je bent je er niet altijd van bewust en verwerkt het ook vaak onbewust. Ik heb er zelf al jaren last van, met ups en downs. Ooit heb ik al e... › Lees meer

Hoe gaat het echt met je?

Annelies van der Heide

In haar column vraagt Annelies zich af of de vraag, hoe is het, wordt gesteld uit gewoonte of belangstelling. Wanneer je MS hebt, krijgt een simpele gewoonte vraag een... › Lees meer