Vitamine B12 waarheid

Muriel Aspin

MS & Voeding

Gepubliceerd: 21 augustus 2020

In de begintijd van jullie bestaan heb ik mijn verhaal gedeeld over mijn ervaring met leefstijl/voeding en ms. Inmiddels weer wat jaren verder en ik zag jullie oproep over B12 en werd direct getriggerd. B12 is in mijn leven regelmatig geprikt. De bloedwaarden waren nooit aanleiding tot zorg. Vanaf dat ik in 2013 B12 ging slikken op advies van orthomoleculair arts gebeurde er echter iets met de bloedwaarde wat een alarm had moeten zijn voor mijn huisarts.

Vitamine B12 waarheid

Ondanks dat ik geen foliumzuur slikte ging die waarde super omhoog net als de B12. Ik kreeg slechts het advies de supplementen B12 te stoppen. In 2019 mocht ik via sportarts die ik goed ken voor zijn research naar het effect van koolhydraat arm/Ketogeen eten een uitgebreid bloed onderzoek ondergaan en heb ik een ct-scan gehad om te zien hoe het met mijn hart en vaten was gesteld na zo een lange tijd al die vetten eten. (uitslag was perfect) Maar alleen gericht op de relatie hart en vaten met betrekking tot Ketogeen eten.

Treurig dat zij er nooit achter komen

Ik wilde kijken of ik meer uit de uitslagen kon halen en ben naar mijn therapeut gegaan en heb via haar aanvullend ontlasting en urineonderzoek laten doen om een echt compleet beeld te krijgen van mijn stofwisseling (ik had problemen met darmen dacht ik). Mijn darmen en mijn darmflora bleken prima maar er kwamen twee andere cruciale zaken aan het licht die zeker verband houden met MS of MS gerelateerde klachten.

De actieve vorm van vitamine D was toxisch hoog en de inactieve vorm laag. De laatste is wat de artsen normaal prikken en je bij lage waarde vitamine D laten slikken. Ik bleek D in de actieve vorm niet in mijn cellen te kunnen opnemen. Gevolg is dat deze gaat stapelen en het slikken van supplementen je zelfs zieker kan maken.

Ik blijk B12 tevens niet voldoende te kunnen opnemen in de cellen. De bloedwaarde B12 zegt daar niet alles over maar bij sterke stijging van die waarde na slikken supplementen moet de arts wel gealarmeerd zijn. Ze noemen dit defect methylatie probleem. Met alle gevolgen van dien. Van hersen issues tot verteringsproblemen. Ik heb tevens tekort zink en B6.

Vanaf dag 1 dat ik startte, merkte ik al enorme verbetering

Ik kwam er achter dat ziekte van Pfeiffer of te wel het Ebstein Barr virus de receptoren op je cellen van vitamine D kan bezetten. Voor mijn gevoel ligt daar ook de link met MS. Ik ben gestopt met het slikken van D. Door de zon via de huid gaat het beter.

Onder begeleiding slik ik een cocktail van actieve B vitamines die de opname van B12 bevorderen moet. Wonderlijke ervaring was dat ik vanaf dag 1 dat ik daarmee startte enorm verbeterde. Mijn cognitie is sterk verbeterd en mijn energie is ook super.

Treurig is in deze dat bij veel lotgenoten dit ook onderliggend aan de ms kan zijn maar zij komen er nooit achter.......

Geschreven door Muriel Aspin van Met MS en Vork

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Juditha gleijsteen- huijser. schreef:

  Ik ben erg positief onder de indruk van je verhaal zeg! Geweldige dingen haal jij met je zelf uit zeg! Erg knap en tegelijk help je er heeeeeel erg veel( jammer genoeg!) mensen ook gelijk mee!
  Dank je wel hoor!.

 • Lumbaalpunctie na de diagnose MS

  Saskia Saunier

  Een paar maanden na haar diagnose zit ze bij de neuroloog. Ze is nieuwsgierig of haar klachten ook ergens anders op kunnen duiden en ze vraagt of het misschien ook de ... › Lees meer

  Saar: 5 tips voor mensen met MS

  Saar Vleugels

  Op zoek naar verhalen, kwamen wij online de tips tegen van Saar. Een Belgische mademoiselle. Zij eet graag chips en popcorn. Is prachtig brildragend. En twittert op he... › Lees meer