Yoga

Nienke Pluk

MS & Bewegen

Gepubliceerd: 14 december 2020

Yoga is de weg naar binnen, ook wanneer de buitenkant anders is. Alles wat jij nodig hebt is je adem, in en uit, onlosmakelijk verbonden met jou. Om je te kunnen vertellen over mij blog die ik post op mijn website Free Flow Yoga vertel ik je eerst wat over mezelf.

Yoga

Ik ben Nienke 30 jaar oud, en geef sinds april 2019 yogalessen. Yoga heeft me laten zien en voelen wat ik nodig heb en wie ik kan en mag zijn. Ik heb in 2012 de diagnose MS gekregen. Na al een heel leven rondgelopen te hebben met de meest vreemde klachten kwam deze diagnose toch wel echt als een mokerslag. Waar ik op het punt stond om mijn diploma Sociaal Cultureel Werk te halen voelde ik de wereld onder me vandaan glippen.

Ik weet als geen ander wat ze voelen, doormaken en nodig hebben

Wat volgde was een jarenlang traject van medicatie, revalideren, therapie, keuringen, afgekeurd worden, heel veel terugvallen en blijvend letsel.

Op mijn werk, ik zat achter de balie van een fysiotherapiepraktijk en werkte er als manusje van alles, begon ook hier de MS zijn klauwen te zetten in mijn geliefde bezigheid. Waar multitasking me niet meer lukte en ook mijn geheugen me in de steek liet vielen de vele fouten me steeds zwaarder. Tot aan panikeren en huilend op de fiets naar huis aan toe.

In goed overleg besloot ik te stoppen en op zoek te gaan naar wat mij nog gelukkig zou kunnen maken.

Eindelijk kon ik werkelijk mezelf zijn

Ik beoefende yoga thuis en bij een yogastudio in de buurt, en ik merkte dat als ik me op de mat bevond, al mijn problemen en zorgen van me af smolten. De tranen die ik altijd verborg de vrije loop kon laten gaan, en eindelijk werkelijk mezelf kon zijn.

Het moment dat het er niet toe doet wat er in mijn hoofd omgaat. Even gedachteloos kunnen zijn en bewust van mijn lichaam met al zijn positieve en negatieve punten. Even niet hoeven nadenken enkel te voelen. En ook dit is niet altijd even gemakkelijk. Soms ronduit confronterend maar ook dat is ok.

Ik besloot om een opleiding te gaan volgen tot Yin yoga docent met goed gevolg en later ook stoelyoga. Ik geef nu diverse lessen per week en heb me gespecialiseerd in het lesgeven aan en werken met mensen met een beperking of chronische pijn.

Loslaten van alles wat je niet nodig hebt

Ik denk dat ik als geen ander weet wat zij voelen, doormaken en nodig hebben. Wat is fijner dan leren van ervaring en die boodschap mogen doorgeven aan de personen die dat het hardst nodig hebben? Op dit moment ben ik bezig met een vervolgopleiding waarin ik leer hoe ik mensen op een nog dieper vlak yoga kan laten ervaren door Mindfulness en meditatie.

Ik en de mat kennen geen oordeel, iedereen is welkom. Voor rust in je hoofd, het leren kennen van jou lichaam op een heel ander niveau, en het loslaten van alles wat je niet nodig hebt.

Free Flow Yoga
Nienke Pluk
Tel: 06-42509997
[email protected]
www.freeflowyoga.online

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ivon schreef:

  Geweldig beschreven !

 • Wachten…

  Marloes Heemskerk

  Schrijven voor Platform MS werkt aanstekelijk. We begonnen ooit de verhalenreeks van Annelies. Al gauw volgden Saar, Lauren en ook Marloes. Op Wereld M... › Lees meer

  De dag dat ik…

  Trudie

  De dag dat Trudie - over de telefoon - van de neurologe hoorde dat ze MS had, wist ze niet zo goed of ze na al die tijd opgelucht, boos of verdrietig moest zijn. Die o... › Lees meer