Zorg voor de Mantelzorg

Melloney Schenk

MS & Mantelzorg

Gepubliceerd: 21 oktober 2020

Melloney Schenk (psycholoog bij Nieuw Unicum) is bezig met een pilottraining voor mantelzorgers; Zorg voor de mantelzorg. Al op jonge leeftijd raakt zij geïnteresseerd in het brein en hoe kwetsbaar en flexibel het is. Aangezien Floris (oprichter Platform MS) ook mee doet met de pilottraining, heeft hij Melloney gevraagd om haar verhaal te delen.

Zorg voor de Mantelzorg

Als studente heb ik de opleiding psychologie gevolgd aan de Universiteit van Leiden. Al snel kwam ik erachter dat voornamelijk het brein, en hoe kwetsbaar en beïnvloedbaar het is, mij intrigeerde. Het brein is niet alleen kwetsbaar, maar ook erg flexibel. Hier wilde ik graag meer over leren. Daarom heb ik er na mijn bachelor studie psychologie voor gekozen de master klinische neuropsychologie te volgen.

We merken dat vooral cognitieve problemen voor spanningen in de relatie en onbegrip kunnen zorgen.

In 2016 kwam ik, per toeval, voor het eerst in aanraking met MS. Voor een onderzoek naar werkende mensen met MS heb ik patiënten gezien, testen afgenomen en informatie verzameld. Ik kwam er achter dat MS een onvoorspelbaar en wisselt ziektebeeld kent en een enorme invloed kan hebben op de levens van de mensen die het treft. Dit interesseerde mij en het leek en lijkt mij ontzettend zinvol om voor deze groep mensen en hun naasten iets te kunnen betekenen.

Momenteel werk ik als psycholoog bij Nieuw Unicum. Nieuw Unicum is een zorginstelling voor mensen met lichamelijke beperkingen, al dan niet in combinatie met cognitieve beperkingen. Mensen kunnen bij Nieuw Unicum terecht voor een kort verblijf, een langdurig verblijf of (poliklinische) behandeling. Nieuw Unicum is daarnaast een MS-expertisecentrum van waaruit we gespecialiseerde, multidisciplinaire zorg bieden aan mensen met MS.

Twee dagen in de week werk ik als neuropsycholoog. Mensen die voor kort verblijf komen of mensen die langdurig bij Nieuw Unicum verblijven kunnen zich aanmelden voor een neuropsychologisch onderzoek of psychologische begeleiding en behandeling. Bijzonder hieraan is dat we vooral kijken naar de mogelijkheden van mensen. We brengen het functioneren in kaart waarna we samen kijken naar wat wel nog lukt. We denken mee over compensatietechnieken en het gebruik van hulpmiddelen.

Daarnaast behandelen we ook onderwerpen als overbelasting, coping, vermoeidheid en stemming.

Hiernaast werk ik twee dagen als projectleider voor het opzetten van een training voor partners van thuiswonende MS-patiënten. Dit project wordt gefinancierd door MS Research. Door middel van de training willen we de kennis die we binnen Nieuw Unicum hebben overdragen aan partners die in de thuissituatie met hun partner met MS om gaan. We merken dat vooral cognitieve problemen voor spanningen in de relatie en onbegrip kunnen zorgen.

Hierdoor hebben we ervoor gekozen de training vooral op cognitie en problemen die hieraan gerelateerd zijn te richten. Daarnaast behandelen we ook onderwerpen als overbelasting, coping, vermoeidheid en stemming. De training bestaat uit twee bijeenkomsten, een onlinetraining en een individueel gesprek. De eerste en tweede pilottraining is momenteel afgerond, in oktober en november start de derde pilottraining.

Het uitgangspunt van deze training is, dat na een uitvoerige evaluatie, alle mantelzorgers die hier belangstelling voor hebben, de informatie en ondersteuning kunnen krijgen die voor deze groep van zo’n groot belang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marianne Van Der Kaa schreef:

  Ik ben partner van mijn man met MS.

 • Willem vellema schreef:

  Ik zorg al meer dan 30 jaar voor mijn vrouw .wat opvalt is dat de liefde voor elkaar is toegenomen naarmate de M.S is verslechterd

 • Magda Hijdra schreef:

  Het zou fijn zijn dat deze training na evaluatie boor alle partners beschikbaar komt.
  Ik wil Hem Graag ontvangen; ook mijn partner heeft cognitieve achteruitgang.

 • Joke Hoekema schreef:

  Dit lijkt me een geweldige training als partner van een man met MS die steeds meer cognitief achteruit gaat.

 • Spannende tijden

  Tamara van Malsen

  Daar zat ik dan met mijn blinde oog bij de huisarts. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat het allemaal wel mee zou vallen. Dat ik doorgestuurd werd naar de oog... › Lees meer

  Graven, graven en nog eens graven

  Niek Heizenberg

  Iets waar ik maar moeilijk aan kan wennen, of zelfs maarmee om kan gaan bij MS, is die fucking vermoeidheid. Je slaapt zoveel uurtjes als je maar kan, maar wordt altij... › Lees meer