Auto rijden in een aangepaste auto

Sonja Sol

MS & Rijbewijs

Gepubliceerd: 29 november 2023

Op Facebook lezen we het verhaal van Sonja. Zij merkte dat autorijden haar steeds moeilijker af ging en is op zoek gegaan naar een oplossing. En die vond ze! Wist jij dat je je auto kunt laten aanpassen? Sonja zocht het uit en rijdt sindsdien weer vele kilometers, met vertrouwen!

Auto rijden in een aangepaste auto

Al bijna 20 jaar heb ik MS en ik rijd gelukkig nog steeds auto. Het laatste jaar gaat dat wel steeds moeilijker, omdat ik uitval heb in mijn rechter been. Ik heb een klapvoet en de spieren in mijn rechter heup werken niet goed, waardoor ik mijn been maar een klein stukje kan heffen.

 

Kan ik dat nog leren op mijn 53e?

Voor autorijden in principe geen probleem, maar gedurende de dag wordt ik moe en kan ik mijn been niet goed meer wisselen tussen gas en rem en ben ik wel eens bang dat ik te laat reageer en een ongeluk veroorzaak. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd, maar ik denk er wel veel over na.
Al 10 jaar rijden we in een automaat, zodat ik niet meer hoef te schakelen. Maar rijden in een automaat doe je nog steeds met je rechter been. Nu heb ik een kennis die al jaren met een linker gaspedaal rijdt, omdat haar rechter been door een hersenbloeding niet goed meer werkt.
Zou dat voor mij ook een optie zijn, vraag ik mij af? Kan ik dat wel, met links? Kan ik dat nog leren op mijn 53e? Al die vragen spoken door mijn hoofd, maar ik onderneem geen actie.

Als we in de zomer op vakantie zijn en ik er achter kom dat het me niet meer lukt om de camper te rijden, knapt er iets in me. Het kan toch niet zo zijn, dat mijn man alles moet rijden en ik er alleen maar naast kan zitten. We hebben het er uitgebreid over en hij beurt me op door te zeggen, dat we ook hiervoor weer een oplossing vinden.

 

Het resultaat is dat ik naar een onafhankelijk neuroloog moet voor een beoordeling. 

 

In september trek ik de stoute schoenen aan en neem contact op met het CBR. Leg mijn situatie uit en ik krijg het advies om een gezondheidsverklaring in te vullen. Helaas kan je daar geen bijlagen bij voegen, dus moeten ze het doen met het invullen dat ik MS heb.
Het resultaat is dat ik naar een onafhankelijk neuroloog moet voor een beoordeling. Je mag ook naar je eigen revalidatiearts als je die hebt.
Nu hebt ik begin dit jaar een loopanalyse laten uitvoeren bij de revalidatiearts, om te kijken welke loopondersteuning mij zou kunnen helpen. Dat traject was afgesloten, maar ik sta daar natuurlijk wel in het systeem. Als ik ze bel, vinden ze het geen probleem om mijn dossier weer te openen en een afspraak te maken. Mijn gegevens van de looptest worden er bij gehaald en alles wordt genoteerd op het formulier van het CBR. Rechter been zwak, linker been niets aan de hand. Auto rijden met links zou dus in mijn geval een goede optie kunnen zijn.

Alles opgestuurd naar het CBR en binnen 2 weken krijg ik een brief dat ik een rijtest moet doen in een lesauto. Er staat niets over een test met mijn linker been. Maar een rijtest met mijn rechter been heeft geen zin, dan weet ik toch al wat ze zullen zeggen. “Nee mevrouw Sol, u mag niet meer auto rijden”. Dus maar weer een belletje naar het CBR, waar ze me vertellen dat ik de rijtest ook mag doen met een linker pedaal. Maar dat ik dan wel eerst les moet nemen.
Dus ga ik op zoek naar een rijschool waar je kunt lessen met een linker gaspedaal. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik woon in Mierlo, bij Eindhoven en de dichtstbijzijnde rijschool was in Den Bosch. Gelukkig kwam de instructeur mij thuis ophalen en kon in mijn eigen omgeving lessen.
Na 5 uur les, waren we het er over eens dat ik de rijtest wel kon doen.

 

De meeste mensen komen pas als het een keer mis is gegaan.

 

Eind november is het zo ver, op naar het CBR in Eindhoven.
Daar worden mijn instructeur en ik opgewacht door een hele vriendelijke dame. Eerst hebben we een kort gesprek, waarin ik aangeef dat ik zelf heb aangegeven dat het ik het niet meer verantwoord vond om te rijden. Dat vond ze heel erg positief. De meeste mensen komen pas als het een keer mis is gegaan.
We gaan naar de auto, waar ik een druktest moet doen op het rempedaal. Je moet minimaal 70kg drukken en ik drukte er ruim 80. Dan moest ik laten zien dat ik makkelijk van pedaal kan wisselen met mijn linker voet. Als ze ook daarvan overtuigd is, gaan we een stukje rijden. Eerst doen we op het industrieterrein een noodstop. Dat gaat prima, ik druk de rem zo in zijn ABS. Na een rondje van ongeveer 20 minuten zijn we weer terug bij het CBR en geeft ze aan dat ik prima kan auto rijden met een linker gaspedaal.

Nu moet ik wachten op het CBR, tot ze de gegevens verwerkt hebben zodat ik een nieuw rijbewijs kan aanvragen. Daar komt op te staan dat ik met links rijd. Ik mag dus nooit meer rijden in een auto met een rechter gaspedaal. Dit moet binnen een paar dagen geregeld zijn.
De afpraak voor het ombouwen van de auto is half december. Er wordt dan een opklapbaar gaspedaal links ingebouwd en het rechter pedaal wordt ook opklapbaar gemaakt. Zo kunnen mijn man en ik beiden in de auto rijden.

Al met al heb ik in 4 maanden tijd geregeld dat ik me weer veilig in de auto voel en dat auto rijden weer leuk is. En de afspraak voor het ombouwen van de camper hebben we ook al gemaakt, zodat ik in het voorjaar ook weer in de camper kan rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Martijn vertelt over zijn Klimmen tegen MS

Martijn Verhoef

Klimmen tegen MS is hét evenement van MoveS. De afgelopen weken hebben wij meerdere verhalen gedeeld over Klimmen tegen MS en waarom het evenement zo aanstekelijk is. ... › Lees meer

Wel of geen medicatie? Prednison en alternatieven?

Anke Papen

Vorige week vrijdag deelden wij het tweede deel van Anke. Een verhaal over Aubagio en hoe zij hier mee om ging. En hoe zij uiteindelijk stopt met Aubagio. En nu? Verde... › Lees meer