Eet Anders Experiment (deel 2)

Paula Smit

MS & Voeding

Gepubliceerd: 19 december 2016

Hoe gaat het met de kandidaten van het EET ANDERS EXPERIMENT? We vroegen het aan Paula. En zij schreef erover. Is het een oplossing voor MS? En wat is er nu zo belangrijk tijdens het experiment? Paula legt het ons uit.

Eet Anders Experiment (deel 2)

3 maanden geleden werd ik (samen met nog 200 andere MS’ers ) ingeloot voor het EET ANDERS EXPERIMENT. In een eerder verhaal schreef ik over de start van het experiment. Inmiddels zijn we drie maanden verder en de grote vraag is natuurlijk: hoe gaat het nu? Ik kan alleen maar vanuit mijn eigen ervaringen praten en dat kan een vertekend beeld geven omdat elke persoon anders is, maar als ik kijk naar de groep mensen die mee heeft gedaan, dan is er een grote groep die dezelfde positieve ervaringen heeft opgedaan als ik.

...en ik ben minder vaak helemaal “kapot.”

Ik voel me over het algemeen veel energieker en ik heb minder last van energiedips gedurende de dag. Mijn huid is verbeterd, ik kan me beter concentreren, ik slaap beter en ik lig bijna nooit meer midden in de nacht wakker. Ook zijn mijn MS - gerelateerde - klachten echt een stuk minder geworden. Dat betekent niet dat ik nu opeens alles weer kan (helaas). In het begin had ik wel stiekem die hoop. Ik dacht dat als ik me aan “dit dieet” zou houden, dat ik dan weer terug kon naar mijn “oude leven.“ Dat dit niet zo was, vond ik (hoewel ik diep in mijn hart stiekem wel beter wist) toch een teleurstelling, maar dit heb ik zo snel mogelijk naast me neergelegd.

Als ik me houd aan het dieet, kan ik het leven dat ik nu leid makkelijker volhouden en ik ben minder vaak helemaal “kapot.” Hier komt direct mijn valkuil, want op het moment dat ik me fitter voel, probeer ik elke keer mijn grenzen weer op te zoeken en ga ik er overheen. Dus, ga ik bijvoorbeeld langer werken, om vervolgens thuis te komen en dan niet meer te kunnen koken van vermoeidheid. Dat kan dus niet, want dan kom je weer in dezelfde situatie terecht. Dit is en blijft een eeuwige strijd.

In het kort komt het erop neer dat je je houdt aan de volgende 12 gouden regels:

 • eet onbewerkt, vers en gevarieerd
 • ga voor langzaam opneembare koolhydraten
 • ga voor groenten, fruit en peulvruchten
 • eet je darmen gezond ( onbewerkt eten, fruit, peulvruchten, uien, knoflook enz.)
 • eet ontstekingsremmend voedsel ( o.a. noten, tomaten, bessen, aardbeien, vette vis )
 • vitamine D is belangrijk
 • kies voor (vette) vis (zalm, haring, makreel, koolvis, kabeljauw)
 • elke dag vlees is niet nodig
 • eet voeding rijk aan selenium, mangaan, zink, magnesium, foliumzuur en vitamine B12 (o.a. tonijn, zalm, havermout, banaan, broccoli, kwark)
 • drink voldoende ( water, kruidenthee)
 • eet 3 maaltijden per dag
 • Geniet!

Nu at ik altijd al wel redelijk gezond, maar evengoed moest ik mijn eetpatroon wel aanpassen. Ik at vaak niet zoveel, maar snoepte veel tussendoor. Voor mij was dat ook echt de grootste uitdaging: het niet snoepen. Ik at bij de koffie altijd een koekje (of meer dan 1) en ik ben dol op drop, maar de afgelopen maanden heb ik niets meer aangeraakt. Ik eet nu 3 maaltijden per dag en ik eet ook veel meer dan ik deed. Evengoed ben ik wel afgevallen. Dit was bij de meeste deelnemers het geval. Uiteindelijk bereik je het gewicht dat past bij je bouw en je lichaam en dit is bij iedereen anders. Bij mij was het zo dat ik alleen in de eerste week 2 kilo kwijtraakte en vanaf dat moment bleef mijn gewicht constant.

Het is opvallend hoeveel mensen er opmerkingen maken als je zelf eten meeneemt.

Het dieet vergt wel veel discipline, zoals dat bij elke leefstijlverandering zo is denk ik. Persoonlijk is het voor mij heel belangrijk dat ik een weekmenu aanhoud en dus ook de boodschappen daarvoor al in huis heb. Vooruitdenken is ook belangrijk en je moet soms een maaltijd meenemen als je bijvoorbeeld ergens anders moet lunchen. Zoals ik nu regelmatig, naar mijn opleiding moet waar de lunch vaak bestaat uit broodjes kroket en witte bolletjes kaas. Dat vond ik in het begin wel een “dingetje. “ Het is opvallend hoeveel mensen er opmerkingen maken als je zelf eten meeneemt. Wat ik allemaal wel niet te horen heb gekregen!

  • Ben je aan het astronautenvoer ofzo ? (smoothie avocado, noten, banaan)
  • Heb je tijd over in de keuken?
  • Je moet eens wat anders eten dan salade, jij hoeft toch niet af te vallen.
  • Joh, doe niet zo moeilijk, neem gewoon een pepernootje / wijntje /taartje, niet zo ongezellig doen hoor.

Enz. enz. Soms word ik daar heel moe van en ik heb ook niet altijd zin om het uit te leggen aan mensen en zeker niet als ik ze niet ken. Inmiddels weten de mensen om mij heen het allemaal en maak ik me er ook niet meer zo druk om. Ik voel me er beter door en daar gaat het om!

Ik zou het iedereen (ook als je niet ziek bent) aanraden om bewuster om te gaan met voeding.

Helaas heeft het experiment niet voor iedereen het gewenste effect opgeleverd. Er zijn mensen die eerder gestopt zijn, omdat ze geen positieve resultaten zagen, het niet op konden brengen (moeite, tijd, financieel, boodschappen doen) en ook waren er deelnemers die juist in deze maanden een toename van de klachten ervoeren. Of dat aan het dieet lag, dat weet je met MS helaas nooit.

Mijn conclusie is in ieder geval dat gezond eten positieve effecten heeft op mijn MS. Ik zou het iedereen (ook als je niet ziek bent) aanraden om bewuster om te gaan met voeding. Ik weet zeker dat er heel veel winst te behalen valt en wie weet hoe ik me voel als ik nog een jaar volgens deze 12 gouden regels leef!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • E schreef:

  Goed om te lezen zeg, dat je je beter voelt! Ga zo door!
  Heb je al eens gehoord van Overcoming MS (OMS)? Misschien is dat ook wel iets voor jou. Zeer goed resultaten voor mensen met MS! Je bent al een heel eind op weg met de 12 stappen die je nu volgt.
  Anyway, heel veel succes verder!

 • Project Y: de onderzoeksdag van Annebeth

  Annebeth Lensinck

  ‘Ondanks dat ik goed was voorbereid op het onderzoek, zag ik er toch behoorlijk tegenop. Ik had gelezen dat het niet pijnlijk zou zijn. Maar ik dacht dat het een lange... › Lees meer

  Instagram Sharing

  Floris

  Instagram Sharing? Wat is dat eigenlijk? Op 6 juli 2017 zijn wij officieel begonnen met onze zogeheten Instagram Sharing. Op die dag deelden wij de aankondiging dat Pa... › Lees meer