Gezond en plezierig! WHY?

Derk

MS & chronisch ziek

Gepubliceerd: 3 juli 2018

Hoe een bijeenkomst soms kan leiden tot een blog. Derk - heeft een vriendin met MS -  heeft ervaren hoe tijdens een bijeenkomst over gezond en plezierig leven, je soms in een diepere discussie kan belanden. Wat is er nu van belang? Geluk, gezondheid, zelf regie?

Gezond en plezierig! WHY?

Een gezond en plezierig leven. De primaire behoefte van ieder mens. Het hoofdthema in een lezing over community’s op een zonnige woensdagavond is de inspiratie voor deze blog. Helemaal na een onhandig geformuleerde opmerking over gezondheid die mij aan het denken zet. Om een plezierig leven te hebben moet je gezond zijn, was deze opmerking. Meerdere aanwezigen, voornamelijk uit de zorghoek, waren als door een adder gebeten. En ik? Ik had een kleine glimlach om mijn mond. Als partner van een mooie, lieve en levenslustige vrouw... met MS.

Om een plezierig  leven te hebben moet je gezond zijn, was deze opmerking.

Ja gezond zijn wil iedereen. Maar neemt een minder gezond lichaam het plezier weg uit je leven? Ik kan zelf zeggen dat wij een mooier, waardevoller, maar vooral bewuster leven leiden door MS. Mooie, maar ook moeilijke thema’s gaan wij niet uit de weg. Van het plannen van een mooie rondreis, genieten van de kinderen, maar ook gesprekken over de dood en keuzestress (niet materiële keuzestress, maar over medicijnen). En het leven wordt puur en liefdevol met de mensen die iets voor elkaar willen betekenen en weten wat ze aan elkaar hebben.

Gedurende de avond komen woorden aan bod die knagen. Eigenwaarde, ontwikkeling en het woord samen. Woorden die ik de afgelopen jaren veel heb gehoord. Mensen met MS, maar ook andere beperkende ziekten, missen vaak het gevoel van samen, van ontwikkeling en van er toe doen in deze samenleving. Gevoelens die horen bij chronisch ziek zijn. En bij een maatschappij die erop ingericht is op gezonde mensen die succes willen, nee moeten hebben. Soms ten koste van……..

Door kleine dingen in het leven krijgen deze woorden betekenis.

Maar de woorden eigenwaarde, ontwikkeling en samen hoeven niet zo groot te zijn, zoals ze vaak worden weggezet. Door kleine dingen in het leven krijgen deze woorden betekenis. Door liefde, interesse, diepgaande gesprekken, respect en vul vooral zelf verder aan, krijgt het leven plezier en betekenis. Vooral respect is erg moeilijk, ook in een “gezond” leven.

Respecteer daarnaast eens de keuzes die gemaakt worden door mensen met een minder “gezond” lichaam. Wat niets is moeilijker dan een “ziek” lichaam te begrijpen door de ogen van iemand met een “gezond” lichaam.

Een andere zin die bleef hangen. Komen we weer in contact met elkaar? Want data doet dit niet! Interesse in een ander en respect voor een ander zijn tegenwoordig ver te zoeken. We leven van data, robotisering, Facebook, Instagram, Linkedin en ga zo maar door. En ondertussen zeuren we over vereenzaming, afstand en privacy.

Laten we deze week EEN hele dag (veel hè) niet met data of social media bezig zijn, maar eens oprecht vragen aan iemand of hij / zij een plezierig leven heeft. En vraag daarna waarom wel / niet. Oprechte interesse. Zullen we vandaag beginnen? Ik probeer altijd de WHY-vraag te stellen. Jij ook? RESPECT!

Derk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jeroen schreef:

  Beste Femke,

  Dank voor je mooie blog en de intenties die je hiermee deelt. Ze zijn ook de mijne en ik zou willen van veel meer.

  We hebben die avond inderdaad over een gezond en plezierig leven voor iedereen gesproken. Maar de opmerking; ‘om een plezierig leven te hebben moet je gezond zijn’, heb ik niet gehoord. Ik was de spreker ‘van dienst’ en zou dit voorgestelde verband tussen gezond en plezier direct tegengesproken hebben. Precies zoals jij nu verwoordt als aanleiding van je verder inspirerende blog.

  Een gezond en plezierig leven voor iedereen. Gezond en plezier kun je jezelf en een ander wensen, maar nooit claimen, hooguit iets doen waardoor jezelf of een ander dit zo zou kunnen beleven. De toevoeging ‘voor iedereen’, gaf ons die avond de mogelijkheid om vooral ook te spreken over wat dit betekent als er beperkingen zijn. Tijdelijke of langdurige beperkingen als gevolg van fysieke, verstandelijke of psychische ziekte. Of door omstandigheden. Heel bijzonder was de bijdrage van een deelnemer die sprak over de impact van armoede en zeker wanneer dit in combinatie met een andere beperking is. Ik heb er de afgelopen weken nog veel aan gedacht. Wat zou ik er meer van moeten weten of leren en kan ik daarna er iets mee doen voor een ander?

  Ik heb die avond een initiatief overlegd met en voor mensen die leven met een psychische kwetsbaarheid en weer leren contact en verbinding maken. Juist wanneer je jezelf en de samenleving jou uitsluiten. We hebben gesproken over hoe ingewikkeld dat is, en niet zomaar op te lossen. Niet ‘plezier’, maar ‘hoop’ is dan misschien een meer bereikbaar woord. En helpen verzachten en verlichten, als basis voor eventueel herstel. Je leven gaat door.

  Daarom eindigde de avond met veel persoonlijke vraagstukken, voor iedereen. Wat kun je zelf, wat kunnen we samen? En zonder in tegenstellingen te verzanden; hoe kunnen we de goede intenties van jezelf en anderen voeden?

  Daarom nogmaals dank voor je mooie blog over woorden en kleine dingen die het leven betekenis geven.

  heb een mooie dag,
  Jeroen

 • Wereld MS Dag: intiem met MS

  Nienke Dekkinga

  Een aantal weken geleden hebben wij het verhaal gedeeld van Nienke Dekkinga. In haar verhaal was ook een enquete welke is ingevuld door honderden MS'ers. Als blijk van... › Lees meer

  Een half jaar later…

  Annelies van der Heide

  Vanaf het moment dat we in contact kwamen met Annelies, stroomde onze mailbox vol met haar verhalen. Haar ervaring met MS. Hoe vervelend de ervaringen soms mogen zijn.... › Lees meer