Het MS Eet Anders Experiment

Paula Smit

MS & Voeding

Gepubliceerd: 10 oktober 2016

Het tweede verhaal alweer van Paula Smit. Zij mag mee doen met het EET ANDERS Experiment. Georganiseerd door MS-Anders. Als we de berichten op Social Media mogen geloven, dan zijn er meer MS'ers die hier aan mee doen.
Heel veel succes en heel veel plezier met dit dieet.

Het MS Eet Anders Experiment

Een aantal weken geleden ontving ik het bericht dat ik was ingeloot voor het EET ANDERS experiment. Ik ben een van de 200 "proefkonijnen" die 3 maanden lang een ander voedingspatroon gaat volgen om te bekijken wat het effect daarvan is op MS. De eerste bijeenkomst was 2 weken geleden in Starnmeer.

En een workshop van een ergotherapeute over het managen van je eigen energie.

De locatie was prachtig; midden in de weilanden langs een smal dijkje. Het was even zoeken naar het juiste adres, maar toen ik opeens diverse rolstoelen, rollators en mensen met krukken uit auto's zag komen en ook nog verschillende taxi's zag rijden, wist ik dat het hier moest zijn. Ik was blijkbaar dit keer eens geen uitzondering, want ook ik werd gebracht met de auto... toch een voordeel om onder "lotgenoten" te zijn. ☺

De dag bestond uit 3 delen, een uitleg over het experiment en voeding in het algemeen, een korte workshop waarin we gezonde sushi maakten en een workshop van een ergotherapeute over het managen van je eigen energie. Tussendoor werd er een heerlijke lunch verzorgd met allerlei gezonde en smakelijke recepten om alvast in de stemming te komen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik op een bijeenkomst was met “lotgenoten”. Ik moet je zeggen dat ik dat best confronterend vond: aan de ene kant vond ik het heel fijn om met allemaal mensen te zijn die ik niets uit hoeft te leggen over vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen, onbegrip enz. Ook hier waren zoveel mensen bij wie aan de buitenkant niet direct iets te zien is! Wat ik wel moeilijk vond, was dat ik van veel mensen te horen kreeg dat zij, net als ik, met een vrij milde vorm waren begonnen, maar dat het in de loop der jaren toch slechter werd. Ik wil dat niet horen. Ik wil horen dat er hoop is en dat dit experiment mij gaat helpen om nog heel lang deze ziekte onder controle te houden! Daarom wil ik er ook vol voor gaan!

Maar als je de etiketten gaat lezen, word je duizelig van al die toevoegingen die erin gestopt zijn.

Aan tafel is het onderwerp van gesprek de laatste 2 weken dus nu vaak "wat is eigenlijk gezond eten? " en alles wat op tafel verschijnt, bekijk ik nu door "de 12 gouden regels" En ik moet je zeggen dat het best tegenvalt om je aan deze 12 regels te houden:

1. eet onbewerkt, vers en gevarieerd
2. ga voor langzaam opneembare koolhydraten
3. ga voor groenten, fruit en peulvruchten
4. eet je darmen gezond ( onbewerkt eten, fruit, peulvruchten, uien, knoflook enz.)
5. eet ontstekingsremmend voedsel ( o.a. noten, tomaten, bessen, aardbeien, vette vis )
6. vitamine D is belangrijk
7. kies voor ( vette ) vis ( zalm, haring, makreel, koolvis, kabeljauw)
8. elke dag vlees is niet nodig
9. eet voeding rijk aan selenium, mangaan, zink, magnesium, foliumzuur en vitamine B12 (o.a. tonijn, zalm, havermout, banaan, broccoli, kwark)
10. drink voldoende ( water, kruidenthee)
11. eet 3 maaltijden per dag
12. Geniet!

Zeker wanneer je allebei werkt en de kinderen regelmatig sporten en feestjes hebben, is het lastig om niet terug te grijpen naar makkelijk eten: een bordje pasta met gehakt en een pot saus, of in de ochtend een bakje 4 - noten - cruesli...........snel klaar en het smaakt lekker. Ik moet wel toegeven dat ik, nu ik weet wat er allemaal in zit, anders tegen ons eten aankijk. Het is eigenlijk raar dat het in de supermarkten een hele opgave is om gezond voedsel te krijgen. De vakken staan vol met producten, maar als je de etiketten gaat lezen, word je duizelig van al die toevoegingen die erin gestopt zijn.

12. Geniet!

Ik merkte in de eerste week aan mijn lichaam dat het moest wennen; ik was soms duizelig en had hoofdpijn, maar daarentegen sliep ik heerlijk en dat was al heel lang geleden! Inmiddels ben ik nu twee weken bezig en ik ben minder moe, ik slaap nog steeds heerlijk, ik sta energieker op en gedurende de dag heb ik minder terugval. Het voelt een beetje onwerkelijk, maar wel super fijn... Ik heb weer meer energie!!! En dat is echt lang geleden. De uitdaging is nu natuurlijk hoe ik die extra energie weer goed ga managen. Ik ben er nogal goed in om alles in 1 x weer te “verspillen”, om het vervolgens weer op te moeten bouwen.

De komende weken staan in ieder geval in het teken van gezonde voeding en wanneer het echt zoveel effect blijkt te hebben, zal ik mijn levenswijze aan moeten passen en er een leefstijl van maken. En dan hoop ik dat ik straks tegen andere (jongere) mensen met MS kan zeggen, dat er hoop is…..

Paula Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Caroline schreef:

  Mooi geschreven Paula. Ik denk dat dit voor veel mensen zal werken, niet alleen voor mensen met MS!
  Ik bewonder je…….liefs, lientje

 • Het verhaal van Julie

  Julie Huybrechts

  Als je op 16-jarige leeftijd de diagnose MS krijgt, dan is dat verschrikkelijk. Het gebeurde Julie. Inmiddels is zij twee scholen verder, heeft een heerlijke vriend en... › Lees meer

  Vloer knuffelen

  Annelies van der Heide

  De verhalen reeks van Annelies hebben wij verspreid over meer weken. Dit omdat Platform MS de laatste tijd heel veel verhalen ontvangt welke we graag zo snel mogelijk ... › Lees meer