Hoe gaat het?

Anne

MS & Partner

Leeftijd: 59

Gepubliceerd: 30 november 2019

Anne (59) is getrouwd met Huub (62 en MS). Samen hebben ze 3 kinderen en kleinkinderen. Wat haar ook opvalt is dat de meeste mensen het liefst iets in de trant van 'goed hoor' als antwoord krijgen op de 'hoe gaat het vraag.'

Hoe gaat het?

Wat zullen we nu weer eens eten? Inspiratieloos dool ik door de supermarkt. Koken was altijd een hobby van me, maar dat is tegenwoordig wel anders.

Gaandeweg zijn er toch ook heel wat mensen in onze omgeving afgehaakt.

Voor Huub is eten een 'moetje' geworden en dat werkt niet bevorderend voor mijn kooklust. Wat hem betreft zouden we ook gewoon elke dag een boterham kunnen eten. Voordeel is dat ik me ook niet meer enorm hoef uit te sloven in de keuken als ik een keer geen zin heb. Het nadeel daarvan is dat ik dat dus ook steeds minder doe en na een lange werkdag steeds vaker iets iets kant-en-klaars overweeg.

"Dag Anne, hoe gaat het met Huub?", klinkt het achter mij. Het is de moeder van een jeugdvriendje van onze zoon. Zo af en toe komen we elkaar nog wel eens tegen. Aardige vrouw, maar zoals met veel mensen hier uit het dorp, komen we als we elkaar tegenkomen niet veel verder dan algemene koetjes en kalfjes. Zoals ook deze keer.

"Ja, wel goed hoor", zeg ik. Het is aardig dat er nog altijd mensen zijn die naar Huub vragen. Toen we 20 jaar geleden te horen kregen dat het antwoord op de onverklaarbare klachten van Huub de naam MS had, sloeg dat nieuws in als een bom. Bij ons en ook bij mensen in ons kleine dorp. Gaandeweg zijn er toch ook heel wat mensen in onze omgeving afgehaakt. Je hoort wel vaker dat dat nou eenmaal zo gaat.

De waarheid is natuurijk dat het helemaal niet altijd goed gaat!

Mensen schakelen over het algemeen vrij snel weer door naar de orde van de dag. Wat me ook opvalt is dat de meeste mensen het liefst iets in de trant van 'goed hoor' als antwoord krijgen op de 'hoe gaat het vraag'. Goed is overzichtelijk en zorgt niet voor ongemakkelijke momenten zodat iedereen weer door kan met waar hij daarvoor mee bezig was.

De waarheid is natuurijk dat het helemaal niet altijd goed gaat, maar dat zijn ook geen dingen die je makkelijk met iedereen die je in de supermarkt tegenkomt deelt. Alleen bij echte vrienden kan ik eerlijker antwoord geven op hun vragen. Dus nadat ik kort vertelde dat het z’n gangetje wel gaat, ronden we ons korte gesprek af met drie luchtige zoenen en wensen we elkaar nog een fijne dag.

In de auto zit het me nog steeds dwars dat ze alleen vroeg hoe het met Huub gaat...

Met alleen een zuurkoolmaaltijd loop ik in een rechte lijn naar de kassa. De rest van de boodschappen laat ik zitten, want ik wil hier weg. In de auto zit het me nog steeds dwars dat ze alleen vroeg hoe het met Huub gaat. Als eerste zin zelfs. Het steekt me steeds vaker dat veel mensen dat doen. MS heb je niet alleen, zeggen we wel eens tegen elkaar in de lotgenotengroep. Nooit gedacht dat ik daar zoveel steun uit zou halen, maar naast échte vrienden hebben mensen die in hetzelfde schuitje zitten aan een half woord genoeg.

Als ik auto voor ons huis geparkeerd heb, piept mijn telefoon. Een berichtje van mijn beste vriendin Nellie. “Dit weekend samen lunchen en bijpraten. Ik wil graag weten hoe het met je gaat.” Waar zouden we toch zijn zonder echte vrienden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zwemmend de winter door

Tine Leewens

Tine vertelde ons al eerder over hoe haar avontuur met de "Iceman" heeft geleid tot haar zwemoefeningen in koud water. Samen met haar zwemmaatje is ze ooit van plan ee... › Lees meer

Mijn reis in de wereld genaamd ‘MS’ (1)

Marcia Taroenoredjo

Onlangs nam zij ons Instagram account over en had zij beloofd om haar verhaal te delen met ons. Bij deze het verhaal van Marcia. Een verhaal opgedeeld in een aantal st... › Lees meer