Ik wil dingen meemaken en beleven…

Anne

MS & Partner

Leeftijd: 59

Gepubliceerd: 13 november 2019

Anne (59) is getrouwd met Huub (62 en MS). Samen hebben ze drie kinderen en kleinkinderen. Ik barst nog van de zin om meer uit het leven te halen, hij vergeet steeds meer en kan alleen maar minder. Een verhaal over de mijlpaal die 'zestig' heet, herhaling en achteruitgang. Het verhaal van een 'partner van'...

Ik wil dingen meemaken en beleven…

Mijn telefoon piept. Een appie van mijn dochter. ‘Bedankt weer voor het oppassen, mam. Binnenkort maar eens hebben over hoe je je verjaardag wilt vieren. X’ Ik glimlach. Wij hebben drie, ieder op hun eigen manier heerlijke kinderen, maar deze is wel de meest attente van het stel. Ik begin aan een berichtje terug, maar leg mijn telefoon toch weg. Ik kan niet zeggen dat ik nog helemaal niet over mijn aanstaande verjaardag nagedacht heb, maar zodra het door mijn hoofd schiet, stop ik het toch gauw weg.

Herinneringen maken en vieren wat er te vieren valt!

Over niet al te lange tijd word ik zestig. Een getal wat me sowieso abstract in de oren klinkt, want gevoelsmatig ben ik blijven steken ergens rond de 38. Zestig jaar. Een mijlpaal dat gevierd moet worden. Het is iets van de laatste tijd dat we, weliswaar onuitgesproken, allemaal hetzelfde lijken te willen; herinneringen maken en vieren wat er te vieren valt. Verjaardagen en andere bijzondere momenten niet zomaar onopgemerkt voorbij laten schieten, maar zorgen dat we ze heel bewust meemaken met elkaar.

Alleen voelt het nog even niet zo feestelijk. Huub en ik hebben mede door de MS ontzettend veel meegemaakt en doorstaan, maar we hebben samen niks opgebouwd voor later. Veel mensen om ons heen zijn daar al jaren onbewust en zeker ook bewust mee bezig. Ze werken samen toe naar die nieuwe fase in hun leven. Minder werken, meer vrije tijd, met pensioen zelfs. Voor ons speelt dit allemaal niet.

Huub is een aantal jaar geleden gestopt met werken nadat hij eerst nog een aantal jaar op therapeutische basis aan de slag was. Tot dat niet meer ging en ik nu kostwinner ben. Minder werken zit er helemaal niet in. Ik moet daar ook eigenlijk niet aan denken. Ik hou van mijn baan en zou gek worden als dat ook nog eens weg zou vallen (!).

Maar ik ben het even kwijt en het huis voelt leeg.

De nieuwe fase in ons leven is al een poosje begonnen, maar ik moet mijn draai er nog in vinden. Onze jongste is als laatste een half jaar geleden ook op zichzelf gaan wonen. Dus nu zijn het nog Huub en ik in dat huis waarin we zolang met z’n vijven leefden. Waarin er ondanks de ziekte van Huub nog genoeg afleiding en vreugde te vinden was. Maar ik ben het even kwijt en het huis voelt leeg. Huub en ik delen nog weinig van wat er echt toe doet.

Waar ik dingen wil meemaken en ontdekken, heeft hij herhaling en rust nodig. Ik wil gevoelens en verhalen delen en barst nog van de zin om veel meer uit het leven te halen, hij vergeet steeds meer en kan alleen maar minder. Dat botst en ik zal mijn weg er opnieuw in moeten vinden. Dat is zoeken, maar het gaat me lukken. Dat weet ik zeker en daarvoor ben ik van nature positief genoeg.

Mijn telefoon piept weer. 'We maken er wat speciaals van hoor, mam. Tot gauw!' Bijzonder hoe mijn kinderen steeds vaker, zelfs op afstand, mijn gedachtes weten te lezen. 'Dat doen we, lieverd'. Ik druk op verzenden en voel tranen in mijn ogen prikken...

 

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw verhaal naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Dit verhaal is eerder gedeeld op Margriet.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nou daar is hij dan… ketamine dag 1 & 2

Ilona

In de ochtend mezelf opgepept: het is zo ver. Oké, daar gaan we voor vijf dagen naar het ziekenhuis. Een beetje flippen en trippen. Het is een voor ons nieuw ziekenhui... › Lees meer

Ziek zijn is topsport

Niek Heizenberg

Chronisch ziek zijn blijkt een topsport te zijn. Elke dag weer is Niek keihard aan het trainen om het maximale uit zichzelf te halen. De hele dag door maakt hij van el... › Lees meer