MRI

Jolanda Ruesink

MS & MRI Scan

Gepubliceerd: 14 november 2022

Vorige week zondag was het nationale MS dag. Niks van gemerkt? Had ik je moeten feliciteren? Jaaa, slingers ophangen en cadeautjes. Nou ja, niet dus. De meeste mensen zullen het wel niet geweten hebben, maar er was wel weer een evenement georganiseerd. Met lezingen, het laatste nieuws over onderzoeken en medicijnen en zo. Mooi dus, maar ik heb nooit zo’n behoefte om naar zoiets toe te gaan. Vermoeiend en ver weg.

MRI

Voor iemand met MS is het alle dagen MS dag. Boehoe, wat zijn we weer zielig. Maar het is wel zo. MS laat je niet los. Van de eerste wankele stappen ‘s ochtends als je wakker wordt totdat je weer naar bed gaat. Wat je ook doet, verschijnselen van MS zijn altijd bij je. Maar het went wel. Het is wat het is en dat kan nog veel gekker. Niet dat dat nou zo’n geruststellende gedachte is, maar daar moet ik maar niet al te veel over nadenken. Dat zien we dan wel weer. Voor nu gaat er nog veel goed.

MS laat je niet los

Afgelopen maandag was het voor mij iets meer MS dag. Het was weer eens tijd voor een MRI-onderzoek. Langzamerhand ben ik de tel een beetje kwijt, geen idee hoeveel ik er al gehad heb. Ik vind het gelukkig niet zo erg, hoewel het altijd een wonderlijke ervaring blijft. Vooraf krijg ik een infuusnaaldje in mijn arm, waar contrastvloeistof in wordt gespoten. Als je de ruimte in komt van de MRI hoor je al het gezoem van het apparaat.

Je mag gaan liggen en krijgt een koptelefoon op en een soort kap over je hoofd. Dan schuif je het apparaat in. Onder je benen een kussentje, zodat je iets comfortabeler ligt en een belletje onder handbereik om te kunnen aangeven als er iets niet goed gaat. Dan de harde repeterende geluiden als het apparaat begint. Het werkt met series, waarbij je verschillende reeksen geluiden hoort. Soms trilt het zelfs en schud je een beetje heen en weer.

Ik vind de wat lagere zware tonen prettiger. Ze vragen altijd of je muziek wilt horen op de koptelefoon. Ik hoef dat nooit, want de geluiden van het apparaat zijn zo hard, dat muziek toch niet goed te beluisteren is. Begin december krijg ik de uitslag van de scan. Toch wel weer benieuwd hoe het eruit zal zien. Niet dat het zoveel uitmaakt voor mijn dagelijkse beleving van de ziekte, maar het is misschien toch wel goed om het beloop in de gaten te houden.

Het herinnert me eraan te ademhalen

Voor mijn volgende consult moet ik ook nog weer even bloed laten prikken. Dus dat doe ik komende week maar vast. Verder ben ik de afgelopen tijd weer gevaccineerd tegen corona en heb ik ook mijn jaarlijkse griepprik gehad. Ik kan er dus weer even tegen.

Met de Winterswijk blijft in beweging groep, waar ik altijd op donderdagmiddag train, hebben we nu wat extra aandacht voor de ademhaling. Sommigen van ons doen al een tijdje ademhalingsoefeningen en afgelopen week hadden we een lezing over ademhaling en de invloed van ademhaling op de slaap. Dit was erg interessant. Zelf doe ik ook al een tijdje ademhalingsoefeningen.

Ik heb een appje op de telefoon gedownload, dat vind ik gemakkelijker als reminder. Ik kan niet echt zeggen dat ik me nu anders voel door de oefeningen, daar is MS ook te grillig voor, maar het is wel fijn om er even tijd voor te maken. Doe ik toch nog iets aan mindfulness en ik word er best zen van. Bovendien is het best goed dat die app me eraan herinnert om te blijven ademhalen, altijd handig, ademhalen…

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf geloof hebben in wat zal komen

Melanie Kort

Een nieuw verhaal van Melanie. Na haar eerste verhalen stromen de reacties binnen. Een mooi moment om een nieuw verhaal te schrijven maar toch voelt het voor Melanie a... › Lees meer

MS en een kort lontje

Donna Schouten

Na onze oproep betreffende MS en een kort lontje, krijgen we diverse verhalen binnen. Zo ook het verhaal van Donna. Zij schrijft over hoe ze in het leven staat, de dia... › Lees meer