MRI

Martine

MS & MRI

Gepubliceerd: 13 november 2018

Vaak plaatsen wij verhalen over de MRI scan. Martine heeft een haat - liefde verhouding met deze manier van scannen. Toch is zij van mening dat de scan wel degelijk nut heeft.

MRI

Ik kreeg mijn allereerste MRI scan 21 september 2010 om 16.00u s middag's. Ik lag op dat moment al diverse dagen in het ziekenhuis met klachten (krachtverlies, tintelingen, slecht tot bijna niet kunnen lopen). Ze hadden me het uitgelegd wat het was en wat ze gingen doen, maar verder was het onbekend terrein voor mij.

Wat ik me vooral kan herinneren van die eerste keer is de herrie, de pijn die ik in mijn mond had door de beugel die ik op dat moment droeg en de slecht luisterende verpleger die overigens die wel vaker een infuus mocht aanleggen bij me. Of hij dat nog wil betwijfel ik aangezien door dat hij niet luisterde een klap kreeg van me terwijl hij over me heen gebogen stond en de vloeistof in het infuus spoot. Ik had hem gewaarschuwd als je me pijn doet dan sta ik niet voor me zelf in. We hebben de dagen erna er nog veel lol over gehad. En nog als ik hem tegen kom in het ziekenhuis.

Uit de eerste MRI scan kwam de diagnose Multiple sclerose. Mijn tweede MRI kreeg ik in een ander ziekenhuis  naar aanleiding van een seconde opinion. Deze was op zondag! 29 Juni 2011 tijdens deze MRI heb ik geslapen de verpleger heeft mij wakker moeten maken. Deze MRI scan vertelde  de artsen en mij dat ik op de rem moest en een start van medicijnen werd geadviseerd. Een kleine maand later werd er gestart met de rebif interferon.

Tijdens deze MRI scan raakte ik in paniek de MRI werd niet gemaakt 3 weken later hebben we het nog een keer geprobeerd en opnieuw in totale paniek.

De derde MRI scan werd in oktober 2012 gemaakt.  Tijdens deze MRI scan raakte ik in paniek de MRI werd niet gemaakt 3 weken later hebben we het nog een keer geprobeerd en opnieuw in totale paniek. Ik kreeg van de verpleging het advies om in overleg te gaan met mijn neuroloog of het echt nodig was. Zo ja of de optie open MRI scan een mogelijkheid was. De neuroloog wilde in eerste instantie dat ik het nog een keer ging proberen in de dichte, dit was voor mij op dat moment absoluut geen optie. Ik zat op dat moment psychisch helemaal niet lekker in me vel,  dus de optie open MRI scan werd goedgekeurd. Alleen moest ik daar even op wachten heel even maar bijna 8 maanden .

De vijfde MRI scan 19 Juli 2013 werd opnieuw in een ander ziekenhuis gemaakt.  De neuroloog besloot alles te checken tijdens deze MRI scan. Dit ging een lange MRI scan worden . Uit de MRI scan kwam dat de MS rustig was en geen nieuwe activiteiten. Er kwam wel uit dat ik een flinke slijmbeursontsteking had in me linkerheup en een scheurtje tussen L4 en L5 in mijn onderrug.  Voor de slijmbeursontsteking kreeg een week later een spuit, ik had in anderhalf jaar niet meer zo goed geslapen als die nacht. De open MRI scan was echt een verademing zoveel ruimte om me heen.

En toen was het even rustig als het gaat om MRI scan's, de MS was wel actief gemiddeld 2 keer per jaar haalde de MS me even onderuit.

De eerste volgende en zesde MRI scan is 27 december 2016, ik durf inmiddels weer in de dichte tunnel.Deze MRI scan is naar aanleiding van een shub en nieuwe regels in het ziekenhuis na fusie (nu bij iedere shub een MRI scan). De neuroloog bracht de slecht nieuws waar ik het niet mee eens was. Er zat 3 jaar tussen de twee scan's in dus de littekens waren er de actieve plekjes. Maar wat zichtbaar was kwam overheen met de 3 tussenliggende jaren. Ze snapte mijn punt.  We spraken af elkaar over een jaar weer te zien als er in de  tussenliggende periode geen nieuwe shubs kwamen. Die kwamen er niet!

MRI scan nummer zeven is van 27 december 2017  er was wat activiteit te zien maar die was er een jaar eerder ook.  We hebben opnieuw afgesproken als er in de tussenliggende periode geen nieuwe shubs komen dan ga ik aan het einde van het jaar opnieuw de MRI scan in. Ik heb de afgelopen jaren een haat liefde verhouding gehad met de MRI. maar de MRI is wel belangrijk heb ik inmiddels geleerd. Het vertelt bij mij heel duidelijk wat de MS aan het doen is en hoe actief hij is.

Als ik niks gezegd had over de jaren tussen de MRI scan's dan had ik nu onnodig aan een tweedelijns medicatie gezeten. En daar was/ben ik op tegen aangezien ik onwijs goed ga op de Tecfidera 3,5 jaar inmiddels. Mede door de Tecfidera  heb ik volgende maand al anderhalf jaar geen prednison gehad en geen noemenswaardige shubs gehad heb. De laatste is van grote shub is van december 2016 en ik heb nog een kleintje gehad in de zomer van 2017.

Wat ik nog zou willen geven aan jullie is neem iemand mee als je de MRI scan in gaat zodat je iemand in de buurt hebt, voor als je net als ik in paniek raakt, dan kan je daarna je verhaal doen en er is iemand die je kan opvangen en steunen.

Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MS, cognitie en boodschappen doen…

Tanja Berkx

MS en cognitie. Het is een van de meest onzichtbare symptomen van MS. Tanja schreef er een verhaal over in de vorm van boodschappen doen. Tanja heeft gister in haar ee... › Lees meer

Barstensvol geluk

Natascha

Ons laatste verhaal van vandaag op Wereld MS Dag is deze gelukkige column van Natascha. Over hoe je met alles wat je meemaakt in je leven moet leren "shinen". Natascha... › Lees meer