MS en voeding

Karin van Rooijen

MS & Voeding

Gepubliceerd: 27 februari 2019

Karin heeft eerder geschreven over haar passie voor sport. Nu schrijft zij over voeding en MS. Wat doet voeding met jouw lichaam? Is voeding belangrijk bij de diagnose MS? En mag je dan helemaal niks anders meer eten? Karin vertelt hoe zij haar leven met MS weet te beheersen door voeding.

MS en voeding

Mijn naam is Karin van Rooijen. Eerder heb ik een stuk mogen schrijven over mezelf, MS en sport. In dat stuk schreef ik dat voor mij sport verder gaat dan alleen bewegen, ik zie het als een lifestyle. Een lifestyle waar voeding tevens een hele grote rol heeft.

Eet ik dan echt elke dag gezond? Nee joh, af en toe een patatje vind ik ook lekker!

Eten doet meer dan alleen je buik vullen. Jarenlang heb ik op Nederlands niveau synchroonzwemmen gedaan. Doordat ik dagelijks trainde, kon ik alles eten wat ik wilde! En veel eten dat deed ik zeker, met name chocola en allerlei andere snacks. Heerlijk! Het begon al met mijn ontbijt (een boterham met hagelslag), tussen de middag lekkere chocopasta en nog een keer hagelslag. Koekjes at ik gewoon de hele dag door, maar wat mij echt gelukkig maakte was de KitKat Chunky White. ’s Avond at ik eigenlijk niets (dinner), maar daarna ging deze zoetekauw gewoon door met snoepen.

Uiteraard verbrande ik zoveel met sporten, dat ik niet dikker werd. Echter, het was dan onzichtbaar wat dit (slechte) eten met mij deed, aan de binnenkant had ik er wel zeker last van. Toen er MS bij mij ontdekt werd, moest ik al snel stoppen met sporten. De vermoeidheid van de MS zorgde ervoor dat ik niet meer kon aanzetten tot trainen. Mijn etenspatroon veranderende eigenlijk nauwelijks. Ik kwam nog steeds niet veel aan, omdat ik een bezig bijtje ben en nog wel een actieve levenstijl probeerde aan te houden. Tot ik nog vermoeider werd, dan ik al was. Was dit alleen de MS?

De energie piek die ik ervaarde met het innemen van suiker is dus weer heel snel weer weg. En raakte ik vermoeider dan ervoor.

Ik werd zo moe, dat ik momenten had mijn bed niet meer uit te kunnen komen. Tijdens een traject in ziekenhuis werd al snel duidelijk dat ik eigenlijk alleen maar op (snelle) suiker leefde. Ik had last van een ‘hypo’ volgens de artsen. Een wat? Juist, een hypo. De hoeveelheid suiker in jouw bloed verandert eigenlijk steeds. Dat komt bijvoorbeeld door eten, drink maar ook door bewegen, stress of emotie.

Een te lage bloedsuikerspiegel heet hypoglykemie (hypo), te hoge bloedsuiker heet hyperglykemie (hyper). Als je lichaam te veel suiker binnen krijgt zet je lijf dit om in glycogeen en daalt de suikerspiegel weer. De energie piek die ik ervaarde met het innemen van suiker is dus weer heel snel weer weg. En raakte ik vermoeider dan ervoor. Dus nam ik weer suiker. Kwam dus in een visuele cirkel.

De focus lag op mijn energie terug te krijgen; ik mocht zes weken helemaal geen suiker eten (dus ook geen fruit). Ik moest echt afkicken; ik was verslaafd aan suikers. Mijn lichaam was afhankelijk geworden van snelle koolhydraten en suikers dus. Het maakte niet uit wat ik at, ik bleef trek houden. Mijn lichaam bleef maar hunkeren naar suikers. Dit waren ontzettend zware weken (niet alleen voor mijzelf), ik was ook nog eens hartstikke chagrijnig.

Ik ging mij in deze periode wel verdiepen in suikers en eetpatronen. Zo leerde ik dat suikers ontsteking stimulerend werd, dus dat ik geraffineerde suikers echt moet skippen. De angst voor nog meer uitvallen, is groter dan mijn behoefde naar zoetigheid. Maar suiker doet nog veel meer. Het versnelt bijvoorbeeld het ouderdom proces. Ik had motivatie genoeg om te stoppen.

Nu, zes jaar later, kan ik mij amper voorstellen hoe zwaar ik het toen had (en hoe gemakkelijk het mij nu afgaat). Ik ervaar de voordelen van gezonde voeding, en zou nooit meer terug willen vallen in mijn oude eetpatroon. Ik ben op zoek gegaan naar echte voeding, dus niet zomaar eten om gevuld te worden. Dit gaat verder dan geen suiker meer eten. Ik probeer volwaardige producten te nemen, dus geen pakjes en zakjes meer. Geen E-stoffen. Plus, ik ben gaan kijken welke voedingstoffen ik nu nodig hebt, met mijn levenstijl en met mijn MS.

Naast voeding die ontstekingsremmend werkt en voeding voor de hersenen zijn, ben ik op zoek gegaan naar energie.

Zo is het belangrijk om producten te nuttigen die een positief effect hebben op ontstekingen (MS), producten die zelf ontstekingsremmend kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, mijn standaard ingrediënt bij de start van de dag (uit de diepvries is deze btw net zo gezond, maar wel stukken makkelijker en goedkoper dan vers). Ook donkere bladgroentes hebben een remmend effect, denk aan boerenkool en spinazie. Groene thee, gember, spruitjes, broccoli en paddenstoelen hebben hetzelfde remmende werking. Daarnaast kan voedsel ook dienen als voeding voor de hersenen; hier is Omega 3 van belang. Vette vis, lijnzaad, nootjes, bladgroente en peulvruchten bevatten Omega 3.

Naast voeding die ontstekingsremmend werkt en voeding voor de hersenen zijn, ben ik op zoek gegaan naar energie. Iets wat ik al standaard mis gezien mijn MS. Snelle koolhydraten zijn niet echt ideaal, je krijg veel energie binnen in een korte periode maar het lichaam heeft er op de lange termijn weinig aan. Ik eet geen witte pasta, niet teveel brood en ook geen witte rijst. Ideale vervangers zijn speltpasta, linzenpaste, havermout, teff, bulgar en Quinoa. Ook eet ik bij elke maaltijd iets met eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor alle weefsels in jouw lichaam. Zo gebruiken jouw spieren eiwitten om te herstellen na een training (beweging), maar ook jouw immuunsysteem heeft eiwitten nodig om afweerstoffen aan te maken. Eiwitten vind je met name in vlees, linzen, teff, quinoa, noten, brocolli en bloemkool.

Er valt over voeding heel veel te schrijven; bovenstaand is slechts een korte samenvatting. Ik had in het begin van mijn ommezwaai veel moeite met het vinden van recepten; okee prima die ingrediënten maar hoe maak ik hier nu een gerecht van. Ook ben ik moe en heb ik (ondertussen) twee kinderen, tijd om te koken heb ik eigenlijk niet. Door de tijd heen heb ik een aantal handigheidjes gevonden (voor mijzelf). Als ik kook, kook ik vaak extra zodat ik hier de volgende dag weer van kan eten (bijv. lunch). Ik maak hier salades of soepen van. Soep is sowieso lekker makkelijk; je hoeft het niet allemaal in perfecte stukjes te snijden. Hoppa, koken en blender er doorheen. Ook heb ik goede recepten gevonden om lekkere verantwoordelijke koek en taart te bakken. Zo ben ik er achter gekomen dat je echt geen suiker hoeft te gebruiken om iets lekkers te maken.

Eet ik dan echt elke dag gezond? Nee joh, af en toe een patatje vind ik ook lekker! Dat moet ook kunnen, al ben ik altijd weer blij als ik mijn ‘normale’ eten weer kan nuttigen. Ik voel mij simpelweg dan ook echt beter. Voeding is zo ontzettend belangrijk, voor iedereen. Maar vooral voor ons MS ‘ers.

Karin van Rooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • mariska luijten schreef:

  Ik zou graag het dieet op een rijtje willen hebben

 • M v Utrecht schreef:

  Dat zijn precies de principes van het voedingsprogramma Anders Eten bij MS . Kijk op ms-anders.nl Meedoen met onderzoek naar wat goede voeding en leefstijl kan betekenen voor iemand met MS door lekker eten en je beter in je vel voelen zitten, aanrader!

 • Eric schreef:

  Ik weet wat suiker doet. Ik ben al 35 jaar Diabeet type 1. Ik eet bijna alleen volkeren producten, want vezels zijn goed, voedzaam en lekker. Ik heb ook MS 😉

  • Karin schreef:

   Wat ongelofelijk rot! Wel fijn dat je er een weg in hebt kunnen vinden!
   Badankt voor het lezen van mijn stukje 🙂

 • Acceptatie

  Nanda Felderhof

  Je ziekte accepteren. Accepteren dat je MS hebt. Accepteren dat je iets niet meer kan. Wat is dat? Wanneer weet je of je bovenstaande hebt bereikt? Als je er niet meer... › Lees meer

  Koersen en marathons: MS-Liga Vlaanderen

  Wouter Marijsse

  Onlangs is Platform MS de samenwerking aangegaan met Wouter Marijsse. Nu verteld hij ons zijn persoonlijke verhaal en waarom hij gestar... › Lees meer