MS & rijbewijs: Het drama genaamd CBR

René de Vos

MS & Rijbewijs

Gepubliceerd: 14 april 2017

Onlangs zijn we begonnen met het thema 'MS & rijbewijs'. Een actueel onderwerp welke soms voor nogal wat vragen zorgt. Wanneer geef je aan of je MS hebt? Wie bepaald dat jij nog mag rijden als je MS hebt? Middels het thema 'MS & rijbewijs' proberen we ervaring van andere MS'ers te delen.

MS & rijbewijs: Het drama genaamd CBR

Mijn naam is René de Vos. Ik ben bijna 58 en in 2009 de diagnose MS gekregen. Het was voor mijn vrouw en kinderen een grotere klap dan voor mij. Ik heb de knop omgedraaid en geaccepteerd. Ik weet nu waar mijn klachten van vermoeidheid vandaan kwamen. Voorheen dacht ik altijd dat het lag aan het werk en de lange werkdagen van 12 tot 16 uur.

In de jaren hieraan voorafgaand was ik vrachtwagenchauffeur 'uitzonderlijk vervoer' en met veel plezier overigens. Soms was ik meer dan 30 meter lang en soms 5 meter breed of ik zat ver boven de 50 ton totaalgewicht. Aan rijervaring ontbrak het niet. Maar op één vraag van de eigen verklaring moet ik 'Ja' antwoorden en dus gaan bij het CBR direct alle alarmbellen af.

En de kosten? Die mocht ik allemaal zelf ophoesten.

Maar genoeg over mij... Dit gaat over het verlengen van je rijbewijs bij het oppermachtige CBR. Ik heb al meerdere keren mijn rijbewijs moeten verlengen. De eerste keer was een drama! Eerst moest ik naar een door het CBR aangewezen neuroloog, toen door het CBR door hun aangewezen oogarts en toen een rijtest bij het CBR waar ik zelf voor een vrachtwagen moest zorgen (deze kon ik gelukkig van mijn werkgever lenen). En de kosten? Die mocht ik allemaal zelf ophoesten.

Bij elkaar ruim € 500,-! Ik kreeg mijn rijbewijs voor 3 jaar terug, na 3 jaar dus weer he zelfde met dien verstande dat ik geen rijproef hoefde te doen omdat ik ondertussen voor 22.3% afgekeurd was. Ik kreeg mijn rijbewijs weer voor drie jaar terug. En daarvoor gemaakte kosten kun je nergens verhalen die mag je dus weer zelf betalen. Daar ik na een herkeuring ondertussen 100% was afgekeurd, had ik mijn rijbewijzen niet allemaal meer nodig.

Nu moest ik dus weer mijn rijbewijs laten verlengen en heb ik er voor gekozen om mijn rijbewijs alleen nog maar geldig te laten zijn voor B.E, en heb de rest allemaal laten vervallen. Nu heb ik voor € 40,- mijn rijbewijs terug voor 5 jaar. Dit terwijl de neuroloog en de oogarts zeggen dat ik mijn rijbewijs voor 10 jaar terug had kunnen krijgen daar ik al jaren geen schub meer heb gehad en stabiel ben met mijn medicatie.

Het is volgens mij dus puur willekeur van het CBR.

Op het journaal had ik al een keer gehoord dat een dame met MS die ook stabiel was, waarvan de artsen groen licht gaven haar rijbewijs niet terug kreeg en haar nieuwe auto kon verkopen. Het is volgens mij dus puur willekeur van het CBR.

Sterkte en geluk met verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Sabine schreef:

  Poe, ik maak mij toch wel een beetje zorgen als ik zo de cbr verhalen om mij heen hoor en lees. Pas gestart met Rijlessen en ik moest een gezondheidsverklaring indienen, waar ik op een aantal vragen toch “ja” in moest vullen. Wist ik veel dat dit waarschijnlijk problemen op gaat leveren en ook nog eens mega lang duurt in de meeste gevallen. Eerlijkheid wordt beloond gaat voor veel mensen zo te horen niet op wat betreft het cbr verhaal.
  Laat ik duimen dat het niet zo lang duurt.

 • Jan Bijleveld schreef:

  Inderdaad een puinhoop bij het CBR.
  In september zou mijn rijbewijs verlopen, dus in februari begonnen.
  Na 8 weken moest ik bericht krijgen en zoniet moest ik bellen.
  Gebeld natuurlijk……kon nog wel 8 weken duren want degene die eerder moeten verlengen gaan voor….
  Eind juli nog maar eens gebeld en ik zou geduld moeten hebben.
  Totaal wel 20 keer gebeld…
  Als ik zei dat het krap werd omdat ik waarschijnlijk nog door een neuroloog of revalidatiearts gekeurd moest worden en een rijtest zou moeten doen was dat niet hun probleem….
  Begin augustus inderdaad een brief dat dit moest ,lekker op tijd.
  Daar dit niet allemaal niet kon voor 7 september maar gewoon een afspraak gemaakt bij de gemeente en mijn vrachtwagen in de wacht gezet….
  Na 5 dagen rijbewijs klaar en voor 10 jaar.
  Na mijn vakantie rijtest gedaan omdat ik nu eenmaal in het systeem stond.
  Ging prima,wel met automaat gereden maar goed.
  Nu een brief gekregen dat ik mijn monter en groot rijbewijs niet meer terugkrijgt omdat ik een beperking aan mijn linker been hebt.
  Ook code voor automaat, maar dat vind ik geen probleem.
  Ook code 100 zodat ik alleen privé mag rijden.
  Lijkt wel gewoon willekeur inderdaad.
  Moet ook binnen een paar weken nieuw rijbewijs aanvragen omdat ze de andere dan ongeldig verklaren.
  En dat ze zichzelf niet aan de wettelijke termijn houden.
  Ook moet je zelf weer alles betalen terwijl het door hun fouten kwam.
  Wordt hoog tijd dat ze hun monopolie positie eens kwijtraken.
  De kleine man wordt uitgekleed en degene met een beperking om de 3 jaar op hoge kosten gejaagd in plaats van om de 10 jaar.
  En dat terwijl de directie daar ruim boven de Balkenende norm zit.

 • Frank van Ekeren. schreef:

  Ik heb de leeftijd om gekeurd te worden dat is gelukt, daarna een rijproef bij de A.N.W.B. Dat is allemaal uitstekend verlopen het punt is alleen dat ik in een automaat met me linker been rem (ik ben links) volgens het CBR moet ik rechts kunnen remmen, dat is toch vreemd als je alleen een gaspedaal en een rem hebt dat is na mijn beroep van onschatbare kilometers toch zeer vreemd en nooit schade gehad! Ik heb zelf 17 jaar MS.

 • Anne schreef:

  Ik heb nu een jaar MS en in een jaar 3 flinke schubs gehad (laatste oktober 2017), nu lijkt het wat hersteld te zijn en zit nu te dubben ik me wel of niet laat keuren. Ik heb zwz (nog) geen auto, maar het zou nu wel ideaal zijn. Van dit bericht schik ik wel, ik vind het ook erg onduidelijk wat de regels zijn betreffende rijden met MS. Moet ik gewoon blijven rijden of toch dit traject ingaan?

 • MS & seks: Help jij mee?

  Nienke Dekkinga

  MS en seks. Een onderwerp waar niet veel over wordt geschreven. En toch bestaat het wel. Is het een taboe? Vinden we het niet fijn om over te praten? Of is het eigenli... › Lees meer

  Lau naar Moskou

  Laura Koot

  Lau naar Moskou... Dat klinkt als een nieuw avontuur. Dat is het ook, maar niet eentje waar Laura van droomde. Dromen waarmaken, avonturen beleven dat is wat zij wilt ... › Lees meer