Paardenmiddel voor een mens

Nanda Felderhof

MS & Medicatie

Gepubliceerd: 5 november 2021

Gelukkig is een paard een edel dier met benen en een hoofd in plaats van poten en een kop. Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak ik de laatste anderhalve week heb gehoord: "maar het is dan ook een paardenmiddel!".

Paardenmiddel voor een mens

Men refereert bij deze opmerking aan zowel de Lemtrada als aan de prednison die ik heb gekregen. Leuk, om vergeleken te worden met een paard. 😉 Maar ergens hebben ze wel gelijk. Het zijn pittige medicijnen, dat is ook de bedoeling. Toen ik de keuze maakte om de behandeling met Lemtrada te gaan starten wilde ik de MS een mokerslag toe dienen en daar was een grote moker voor nodig.

Er was een grote moker voor nodig

Het is fijn dat we in een tijd leven waarin de ontwikkeling van nieuwe medicatie, zeker bij MS, in een stroomversnelling zit. Dat geeft ons, als patiënten, een keuze. Een keuze die leidt tot een grotere kans op stilstand van de ziekte maar die ook de nodige bijwerkingen met zich mee kan brengen. Dat is een keuze die iedereen afzonderlijk moet maken.

Terwijl ik dit schrijf heb ik een hartslag van rond de 100, heb ik een mooi rood kleurtje, uitslag op mijn lijf en koorts. Toch voel ik me oke. Ik weet, dit gaat voorbij. Over een paar weken is dit niet meer ter zake doende. Dit is mijn mensenlijf die reageert op een paardenmiddel. Dit was deel van de keuze die ik heb gemaakt. Op korte termijn lastig, zeker. Op lange termijn niet ter zake doende.

Voor de lange termijn is er een andere oplossing. Nog 4 jaar lang iedere maand bloed en urine onderzoek. Voor de zekerheid. Omdat dit paardenmiddel op lange termijn andere problemen kunnen veroorzaken. Door maandelijks te controleren zijn ze er snel bij indien nodig. Een hele geruststelling, zo'n maandelijkse check.

Dit paardenmiddel kan op lange termijn andere problemen veroorzaken

Ik ben blij met de keuze voor de grote moker die ik heb gemaakt. Nog even doorbijten om me door de huidige bijwerkingen heen te vechten en ik ben er weer klaar voor. Klaar voor een toekomst zonder actieve MS en met mijn ene PK. Want als mens een paardenmiddel krijgen, maakt me zo sterk als een paard! (En gelukkig heb ik mijn controles gewoon bij de neuroloog en niet bij een vee arts).

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze dag

Marloes Heemskerk

Facebook. Het helpt ons om onze verhalen te delen. Het geeft ons nieuwe inzichten op het gebied van MS, verhalen en behoeftes. Maar Facebook is meer. Facebook helpt jo... › Lees meer

Opgeven nooit!

Wendy van Wanrooij - Van Helvoirt

Een persoonlijke boodschap van Wendy valt in onze mailbox. Haar man Ger heeft MS en is in Nederland uitbehandeld. Zij mogen naar Mexico voor de HSCT behandeling. Maar ... › Lees meer