Respect!

Mia

MS & Respect

Gepubliceerd: 2 januari 2017

Soms ontvangen wij verhalen van partners van MS'ers. Het zijn juist de verhalen van de partners welke ons een kijkje geven in het leven van een gezin en hoe de partner (soms) worstelt met gevoelens. Hoe ga je als partner om met MS? Mia vertelt over het respect voor een bijzondere man. Een man met MS.

Respect!

Ik heb respect en bewondering voor mensen die iets bereiken in het leven. Die er wat van maken, zeg maar. En dat hoeft helemaal niet zo enorm groots te zijn. Als het maar past in hun idealen en er een echt verhaal achter schuilt.

Zo ken ik een man van 48 jaar. Eens een geweldig sociaal persoon, altijd onderweg als vertegenwoordiger. Een groot netwerk en actief sociaal leven. Een sporter en vooral een gangmaker. Genoeg vrienden en bekenden. Een rasechte optimist. Dat is nog wel het meest kenmerkende aan hem.

Misschien ken jij ook wel zo iemand en denk je nu: “Nou, dat is toch niets bijzonders?”

Wat deze persoon zo uniek maakt is de manier waarop hij omgaat met zijn ziekte, MS. Deze ziekte heeft na twintig jaar duidelijk de overhand gekregen, zowel lichamelijk als cognitief. Hij werkt niet meer en over sporten nog maar te zwijgen. Hij kan niet lang staan, geen boswandelingen meer maken en moet alles opschrijven omdat het anders vergeten wordt. Feitelijk is zijn sociale leven tot het minimum beperkt.

Zijn doel in het leven is nu: Mijn kinderen een gelukkig en onbezorgd leven bezorgen en daar gaat hij voor. Daar laat hij ook veel voor. Hij maakt bewust keuzes.

Maar, en dat maakt deze persoon zo bijzonder, hij heeft - bijna - niets ingeboet aan positiviteit en mentale energie.

Deze persoon is mijn man en de vader van mijn kinderen. Hij helpt mij er iedere dag weer aan herinneren dat we er toch vooral zelf iets van moeten maken! Zijn we dat het leven en onszelf niet verplicht? En voor deze levensinstelling heb ik dus heel veel respect!

Limburg, M. Schuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Harriette schreef:

  Wauw knap!

  Zelf ben ik ook erg positief, probeer altijd iets negatiefs om te buigen naar iets positiefs, Soms lukt dat niet dan heeft helaas MS de overhand, maar ook daar komt weer iets positiefs uit hoe gek dat ook klinkt!
  Het leven is te leuk om er niks mee te doen!

 • De 1000 verhalen van Platform MS

  Floris

  Floris vertelt ons over de 1000 gezichten die MS heeft. Hoe deze verhalen hem hebben geïnspireerd om kei-hard aan de slag te gaan met het door hem ontwikkelde Platform... › Lees meer

  Ik ben een gelukkig man…

  Freek

  Ik ben iemand geweest die probeert om positief te zijn en de betere kant van de dingen te kijken. Ik heb altijd achterover kunnen leunen en objectief zo ongeveer alles... › Lees meer