Revalidatietraject, de ‘MSexperience’ beleven

Nicole Donal

MS & MSexperience

Gepubliceerd: 15 augustus 2016

Wisten jullie dat Nicole (tiepiesnicole.nl) eigenlijk de allereerste verhalen schrijfster is van Platform MS. Alleen was het in het begin in een andere vorm en op een andere site. We zijn daarom best wel trots dat zij regelmatig haar verhaal in onze mailbox neerlegt om te publiceren. Zo ook haar verhaal over de MSexperience.

Revalidatietraject, de ‘MSexperience’ beleven

Al die sessies, waar zijn ze goed voor geweest? Doelend op dit artikel, schrijvend laat in de avond. Lees; eerder nacht. Ik kan weer eens niet slapen en dit verhaal moet er uit. Een verhaal over revalideren. Misschien wel een advies aan jou. Rusten doen we zo wel weer.

Laat ik bij het begin beginnen... Tijdens mijn zoektocht in de onwetende fase over MS, stuitte ik diverse keren op het woord revalidatietraject. Mijn triggers zijn geactiveerd, wat houdt dit woord in?

Revalidatietraject; wanneer je door een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening lichamelijk beperkt bent, kun je beroep doen op medisch specialistische revalidatie. Revalidatie kan een oplossing bieden voor diverse aandoeningen. Medisch specialistische revalidatie richt zich op twee hoofdgroepen: de neurologische en niet-neurologische aandoeningen. MS behoort tot de neurologische aandoeningen.

Jaarlijks doen zo'n 73.000 volwassenen een beroep op medisch specialistische revalidatiezorg. 44.000 patiënten revalideren poliklinisch en 7000 patienten revalideren klinisch. Daarnaast zijn er nog 22.000 volwassenen die een consult krijgen. Bron: revalidatie.nl

Zie je? Echt alleen ben je niet.

Daarom heb ik dit ter sprake gebracht bij mijn neuroloog. Dit traject lijkt wel iets voor mij. Het kan me helpen. Ik kan mezelf helpen in deze verwarrende tijd!

In eerste instantie heeft de neuroloog dit revalidatietraject niet genoemd omdat ze dacht dat het wel goed met me ging. In werkelijkheid was dit niet zo. Maar ja, hoe goed ken je je patiënt als je deze hoogstens twee keer tien minuten hebt gezien? Op mijn aandringen heeft ze me op de wachtlijst gezet.

Januari, het stoplicht staat op groen. Mijn revalidatietraject bij het Rijndam gaat beginnen. Eerder ben ik al met fysiotherapie begonnen. Nu start ik ook met ergotherapie en maatschappelijk werk. Mocht je hier niet mee bekend zijn, dat was ik tenslotte eerst ook niet, hieronder volgt een korte uitleg over deze drie disciplines.

Fysiotherapie; hier beoefen je vaardigheden zoals gaan zitten, liggen, lopen, handen bewegen. Of het vergroten van spierkracht en conditie. In mijn geval is dit wekelijks deelnemen aan medisch fitness, met om de paar maanden een controle n.a.v. de gemeten resultaten.

Ergotherapie; De ergotherapeut leert mij om weer alledaagse handelingen zelfstandig en naar behoren uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan lichamelijke verzorging, maar ook het huishouden. De hele agenda wordt besproken, zelfs jouw activiteiten in je vrije tijd! Je leert hoe je dingen anders kunt doen, in sommige gevallen zijn hier hulpmiddelen bij nodig waar de ergotherapeut advies in kan geven of bemiddelen.

Maatschappelijk werk; de maatschappelijk werker begeleidt mij en eventueel mijn naasten bij de verwerking van de gebeurtenissen en mijn beperkingen. Maatschappelijk werk wordt ingezet wanneer er iets ingrijpends in je leven overkomt. Soms heb je nu eenmaal net even dat steuntje in de rug nodig. Ik in ieder geval wel.

Nu moet ik zelf zeggen dat ik deze afspraken het minst nuttige vind van het hele revalidatietraject...

De twee disciplines ergotherapie en maatschappelijk werk komen te samen bij de revalidatiearts. Deze is als medisch specialist eindverantwoordelijk voor de behandeling. Er wordt regelmatig met elkaar afgesproken om voortgang te bespreken. Nu moet ik zelf zeggen dat ik deze afspraken het minst nuttige vind van het hele revalidatietraject. Er zijn welgeteld (wederom) tien minuten voor mij gereserveerd... Afijn, soms heb ik mijn vraagtekens bij dit soort korte consulten. Regels zijn regels nietwaar.. ;) Daar houden we onszelf maar aan.

Kan ik iets zinnigs adviseren over revalideren? Ja, dat kan ik. Doen! Zorg dat je zo snel mogelijk op de wachtlijst komt te staan.

Het is niet zo zeer in therapie gaan omdat je het allemaal niet aankan. Of doordat je hartstikke zielig bent. Nee, je ben niet zielig als je kiest om in therapie te gaan. Dit is een onderdeel van jouw nieuwe reis, oftewel "the MSexperience".

Tijdens deze reis ben je aan het werk. Hard. Met jezelf, voor jezelf. Voor jouw omgeving. Voldoende handvaten om met je nieuwe 'ik' om te leren gaan. Je krijgt hierdoor nog meer kennis over en van jezelf. Persoonlijke groei. Groeien willen we allemaal toch? Weet je nog hoe graag je vroeger groter wilde zijn om bijvoorbeeld in die ene attractie te mogen?

Probeer therapie zo te bekijken. Niet omdat het nu per se moet. Maar omdat je het zo graag wilt. Je wilt dat ritje maken.

De MSexperience beleven.

Geloof me, het is het waard.

Meer weten? Kijk op www.MSexperience.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hans jansen schreef:

  Ik ben zelf een ms patiënt ik krijg veel info

 • Ik ben je beu!

  Annelies van der Heide

  Het nieuwste verhaal van Annelies. Verhaal nummer 22. Een verhaal over haar MS welke weer actief is geworden, juist na haar vakantie. Een verhaal over lichamelijke fru... › Lees meer

  Het is Herfstvakantie…

  Paula Smit

  Paula schrijft altijd verhalen met diepgang en een fijne boodschap. Vaak over keuzes maken en het moederschap. Kiezen om iets niet meer te doen omdat die je te veel ko... › Lees meer