Uit een liefdevol leven weggerukt – Deel 1

Frank

MS & Interview

Gepubliceerd: 17 december 2018

Deze week brengen wij het heftige verhaal van Frank. Platform MS heeft de echtgenoot van Linda geïnterviewd. Linda is overleden op 31 jarige leeftijd aan de gevolgen die een vergevorderd stadium van MS met zich mee kunnen brengen.

Uit een liefdevol leven weggerukt – Deel 1

Een emotioneel verhaal van een man die zijn vrouw intens lief had en haar heeft verzorgd tot het eind. Volgende week is het een jaar geleden dat Linda overleden is en daarom herdenken wij dit samen met Frank. Het leven, de positiviteit en de wilskracht van Linda. Deze positieve vrouw heeft niet een standaard weg afgelegd als het gaat om MS. De variant waar zij mee geworsteld heeft was erg agressief. In een drieluik zal Platform MS het verhaal over Linda vertellen.

Een emotionele middag met een mooi gesprek en prachtige foto’s waarmee Frank zijn verhaal ondersteund. De tranen vloeien en dat mag ook met dit verdrietige verhaal.

In Den Haag treft Platform MS de echtgenoot van Linda genaamd Frank van Lierop. Vader van een dochter van 13 jaar oud en naast geliefde ook de mantelzorger van Linda. Hij vertelt ons het verhaal over hoe de MS van zijn vrouw Linda ervoor gezorgd heeft dat zij vorig jaar op 30 jarige leeftijd is overleden aan een longontsteking veroorzaakt door haar agressieve MS. Een emotionele middag met een mooi gesprek en prachtige foto’s waarmee Frank zijn verhaal ondersteund. De tranen vloeien en dat mag ook met dit verdrietige verhaal.  We nemen de tijd voor dit verhaal, want voor Frank is het van belang om de feiten juist over te brengen. “Er is zoveel gebeurd in relatief korte tijd” aldus Frank. Daarom brengt Platform MS zijn verhaal in drie delen. Wij nemen je mee in het verhaal van Frank en Linda. Vertellen over haar wilskracht en doorzettingsvermogen. Over Mantelzorgen en over het doel van Frank na het overlijden van Linda. Het verder uitbouwen van de stichting MS hulpcentrale - www.mshulpcentrale.nl .

Het verhaal van Linda begint in Letland. Op 19 jarige leeftijd krijgt zij - toen nog danseres van beroep - de diagnose MS. Deze diagnose is niet zomaar gesteld, want in eerste instantie lijkt het te gaan om gekke klachten als een verstoorde balans. “Zich vasthouden aan de muur om naar de slaapkamer te komen.” Anderhalf jaar later volgt dan toch de diagnose RRMS. Ondanks de Rebif ervaart Linda ongeveer 2 maal per jaar een Schub. Frank vertelt enthousiast over hun eerste ontmoeting. “Via een datingsite hebben we elkaar ontmoet. Na een poosje ben ik bij Linda op bezoek gegaan in Letland en vervolgens is zij voor een maand naar Nederland gekomen. Na mijn scheiding was ik wel een beetje klaar met Nederland en ik besloot om in Letland te gaan wonen bij Linda”.

Achteraf kunnen we concluderen dat het verloop agressief is geweest.

Eenmaal in Letland bleven de schubs zich opvolgen. “Achteraf kunnen we concluderen dat het verloop agressief is geweest. De Rebif deed zijn werk niet volledig. Omdat Letland een ontoegankelijk land is voor mensen met een beperking - denk aan middeleeuwse kinderkopjes en weinig liften - hadden we al snel personeel nodig als een fysiotherapeut en een assistent. Toch was het voor Linda op een gegeven moment, na een forse schub,  onmogelijk om zonder rollator voort te bewegen. Een bevriende neuroloog stelde voor om te starten met Tysabri, nu was Linda de eerste patiënt in Letland die toegang had tot deze medicatie” aldus de echtgenoot van Linda. “De Tysabri heeft haar wel stabiel gehouden en gedurende 4 jaar schub vrij.”

Op woensdag zal deel 2 verschijnen op www.platform.ms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Karin schreef:

  Wat heftig zeg…niet alleen voir Linda maar ook voor haar gezin…heb deel 1 geboeid zitten lezen…

 • Marij Rongen schreef:

  Een heel mooi en tevens een afschuwelijk verhaal. Kijk uit na het vervolg

 • MS en kinderen

  Gonny

  Op de vraag of er mensen zijn die hun verhaal willen delen over de diagnose MS en kinderen, krijgen we de vraag van Gonny of zij haar verhaal mag delen. We laten Gonny... › Lees meer

  Een goed gesprek geeft soms hoofdpijn

  Ivonne Croeze

  Soms ga je naar aanleiding van een goed gesprek met iemand, in gesprek met jezelf (of je nu wilt of niet). Je gaat dingen proberen te relativeren en kijken hoe nu verd... › Lees meer