Uit een liefdevol leven weggerukt – Deel 3

Frank

MS & Interview

Gepubliceerd: 21 december 2018

Vandaag kun je het laatste deel in deze serie over Linda lezen. We willen de tijd nemen om Frank van Lierop te bedanken voor zijn openhartigheid en zijn verhaal over de positiviteit van deze sterke vrouw. Helaas is Linda niet ouder dan 31 jaar geworden. Zij heeft een echtgenoot en een dochter achter gelaten.

Uit een liefdevol leven weggerukt – Deel 3

December 2016 kreeg Linda te maken met een zogenaamde ‘frozen shoulder’. Frank vertelt ons dat “de laatste keer dat we de deur uit geweest zijn was 1e kerstdag 2016, naar haar favoriete musical Jesus Christ Superstar. We zaten met de rolstoel helemaal vooraan, fantastische plekken. Heel tekenend voor de situatie was, dat de acteur een knuffel wilde geven aan Linda tijdens de meet and greet, zij uitriep don’t touch me! Dit gaf de pijn aan die Linda ervoer.

Vanaf dat moment is deze positief ingestelde vrouw bedlegerig. “Haar schouder heeft haar zogezegd genekt” aldus Frank.  “Ze kreeg er nog een tweede Frozen shoulder bij. Dat heeft weer zoveel andere complicaties opgeleverd. Door de pijn, pijnstilling en de immobiliteit. Er kwam een verslechtering van slikken en spraak. Daardoor verslikte Linda zich vaak. Hierdoor zijn de longontstekingen waarschijnlijk begonnen. Ik ben degene die de logopedie, diëtist en alles erbij moest halen. Zoveel onkunde. Dit is het moment dat een deel van het Fokus personeel niet meer binnen kwam bij mij”.

Tijdens een van deze longontstekingen aan het einde heb ik haar gevraagd of ze nog wel wilde. Maar ze wilde nog. En ja, dan zet ik de wereld op zijn kop voor haar, dat heb ik altijd voor haar gedaan.

Linda kreeg een longontsteking door verslikking waarschijnlijk. “Het was kantje boord” vertelt Frank ons. “Zelf op de nood bel drukken kon ze niet meer. Tijdens een van deze longontstekingen aan het einde heb ik haar gevraagd of ze nog wel wilde. Maar ze wilde nog. En ja dan zet ik de wereld op zijn kop voor haar, dat heb ik altijd voor haar gedaan. 23 april mochten we weer naar huis, maar een tweede longontsteking volgde. Daarna nog een derde keer. Dit kon het lichaam van Linda niet meer aan. Tot aan haar sterven aan toe heeft Linda empathie voor anderen gehad. Zo positief en gedreven. Ze heeft nooit geklaagd over de MS in het algemeen, maar in het laatste jaar ook niet over haar extreme pijn. Ik ken niemand die haar ziekte zo gedragen heeft als Linda.”

Na een korte onderbreking om even krachten te verzamelen gaan we verder met het verhaal. “Aan het einde kon Linda bijna niet meer praten, zo onverstaanbaar. Ze at via een zonde om verslikken, die kunnen leiden tot weer een longontsteking, te voorkomen. Linda bracht steeds meer tijd door in bed. Dit leidde tot doorligwonden en een 2e ‘frozen shoulder’. Dit zie je veel bij mensen in een rolstoel”. Het deed zo ontzettend veel pijn vertelt Frank met de tranen wederom in zijn ogen. Fokus was op dat moment niet meer welkom. Behalve voor een ochtendritueel. “Na de tweede longontsteking hadden we de focus liggen op de verzorging van de doorligwonden, fysiotherapie en het haar comfortabel maken. Eigenlijk was ik toen te optimistisch. Dit was al het eindstadium zonder dat ik het kon of wilde inzien. De derde longontsteking, begonnen op 22 december is Linda niet meer te boven gekomen. Op kerstavond 24 december 2017 is Linda uiteindelijk overleden.“ vertelt de intens verdrietige Frank aan Platform MS.

We zijn de zee opgegaan en tijdens de schemering werd vanaf de kade een groots vuurwerk afgestoken om Linda’s leven te vieren.

Het afscheid van Linda heeft in relatief kleine kring plaatsgevonden, maar met een groots afscheid afgesloten. Frank had tijdens het uitstrooien van haar as op zee, een boot geregeld met daarop al zijn en haar dierbaren. Ze zijn de zee opgegaan en tijdens de schemering werd vanaf de kade een groots vuurwerk afgestoken om Linda’s leven te vieren.

Het is nu bijna een jaar later en Platform MS komt met Frank in contact. Hij heeft een stichting opgezet: MS hulpcentrale. Daar willen wij hem graag over spreken. Tijdens ons gesprek komen wij natuurlijk op het ontstaan van deze stichting. Zijn geliefde vrouw Linda. Het doel van deze stichting is het structureel verbeteren van de zorg van mensen met een vergevorderd stadium van MS. Dan met name het opzetten van interdisciplinaire zorgteams. Er zijn geen protocollen en de zorg is versplinterd. Dan denkt Frank voornamelijk aan de driehoek fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Voor nu is de stichting nog in ontwikkeling, Frank is bezig, samen met zijn dochter, met een rouwproces. Het afsluiten van een intensieve periode.

MS Hulpcentrale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Leentje schreef:

  Verschrikkelijk triest zeg.. waarom moet het leven soms zo ontzettend zwaar zijn, is die rot MS in relatief lichte vorm al niet erg genoeg?
  Wat heeft Linda een groot doorzettingsvermogen gehad, petje af want wat is dat krachtig.
  Ik heb spms maar hoe een sterke vrouw ik in het verleden ook was, zoveel doorzettingsvermogen heb ik niet meer.
  Daarom mijn diepe respect voor Linda, en nu, ruim een jaar later wil ik de nabestaande nog veel kracht en kracht toewensen.

 • Karin schreef:

  Brok in mijn keel…zal 24 dec zeker even stilstaan bij linda en haar familie..

 • MS en werk – zo kan ’t ook!

  Denise

  Onlangs deelden wij het verhaal van Angelique. Een verhaal over MS en de toekomst. Vandaag geven wij de beurt aan Denise. Ook net afgestudeerd en inmiddels werkzaam bi... › Lees meer

  Verhalen op Wereld MS dag

  Rita Rethmeier

  Op deze dag zijn wij ons er extra van bewust hoe het is om MS te hebben. Een geliefde, moeder, neef, buurman, vriendin of tante. We staan er even bij stil hoe dat moet... › Lees meer