Versoepelen

Jolanda Ruesink

MS & Coronavirus / COVID-19

Gepubliceerd: 10 augustus 2020

Langzamerhand komen we enigszins uit de lockdown. De strenge coronamaatregelen worden wat versoepeld. Voor mij betekent het dat ik weer fysiotherapie heb sinds een paar weken. Ook ga ik weer naar aquafit in het zwembad. Alles is nog wel een beetje anders. Het is rustiger overal. Handen wassen, handen ontsmetten. Bij het zwembad moet je je elke keer aanmelden, een maximaal aantal deelnemers per groepsles, er is een vaste éénrichtingslooproute en in de kleedruimtes zijn gedeeltes afgelint, zodat je niet te dicht bij elkaar komt.

Versoepelen

Verder word je geacht thuis te douchen, de douches bij het zwembad zijn niet in gebruik. Net van tevoren komen en zo snel mogelijk weer weg. De eerste keer deden we mee met maar drie mensen. Dan lukt het wel om afstand te houden. Langzamerhand komen er meer. Anders dus, dat nog wel. Toch ben ik heel blij met de dingen die weer mogen. Hopen dat mijn lijf langzamerhand ook weer wat versoepelt, want tijdens de lockdown had ik flink last van mijn schouder en voelde ik verder ook steeds meer pijntjes.

Alles went moet je maar denken!

Een aantal weken zat ik op het maximale aantal paracetamol en zeurde het nog steeds. Inmiddels heb ik dat weer af weten te bouwen en is het zonder goed te doen. Het kan ook zijn dat ik gewend ben geraakt aan het nieuwe normaal, waar pijn een constante factor blijkt te zijn. Zo zijn er al veel momenten geweest dat ik moest wennen aan een nieuw normaal.

Dat lukt, echt waar. Soms doet het een beetje denken aan een proef van Expeditie Robinson. Die waar men in de brandende zon in zee op een paar balkjes moet blijven staan. Elke keer wordt er een balkje weggehaald en moeten de deelnemers een nieuw evenwicht zien te vinden. Wie kan het langste blijven staan? Maar ach, zo dramatisch is het ook niet. Alles went moet je maar denken! Maar nee, het is geen gewenning. Het gaat echt wel beter.

Overigens ben ik thuis ook wel steeds in beweging geweest. Ik heb braaf mijn wandelingetjes gedaan. Dat gaat wisselend trouwens. De ene keer gaat het heel goed en de andere keer wat minder. Met warmte en in de tuin waar het wat ongelijk is, loop ik wat wankel. Verder heb ik een aantal keer via internet meegedaan aan trainingen en deed ik twee keer in de week mijn oefeningen voor de therapie.

We kunnen weer en het zal langzamerhand beter gaan

Op de één of andere manier zette dat toch niet zoveel zoden aan de dijk. Dat zorgde weer voor twijfel. Moet ik sommige dingen juist wel doen of beter van niet. Belast ik mijn lijf te veel, of is het juist te weinig. Doe ik de oefeningen niet op de goede manier? Genoeg om je druk over te maken. Dat heeft gelijk zijn weerslag op mijn lijf. Hoge spierspanning als gevolg.

Maar goed, we kunnen weer en het zal wel langzamerhand  beter gaan. In ieder geval heb ik weer ondersteuning en begeleiding van mijn fysiotherapeuten. Vandaag is het tweede pinksterdag. Vanaf twaalf uur mochten de terrasjes weer open. Prachtig weer, dus het zal overal vast en zeker erg druk geweest zijn. Wij hebben het vandaag nog maar bij de tuin gehouden, ook fijn.

Dit verhaal is geschreven in de tijd dat er net enkele versoepelingen waren doorgevoerd.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van slapende voet naar diagnose MS

Mariëlle

Voor Marielle begon het allemaal op een zondagavond met een slapende voet en onderkant van haar been. Maar ja, ze had gesport die ochtend, dus misschien zat er gewoon ... › Lees meer

2 jaar met MS

Joyce Peeters

Vandaag het verhaal van Joyce. Een meid welke na haar diagnose niet bij de pakken neer gaat zitten en besluit om actie te ondernemen. Waar ze in eerste instantie nog d... › Lees meer