2016. Een emotionele rollercoaster!

Harriette vd Berkmortel

MS & PPMS

Gepubliceerd: 16 januari 2017

Via Harriette worden we gewezen op haar blog; hartje66.wordpress.com. Een blog met persoonlijke, emotionele verhalen. Verhalen over haar diagnose PPMS. Achteraf heeft ze al 26 jaar MS maar is het nog niet eerder 'onderzocht'. Ze stuurt ons 2 dagen voor het einde van 2016 onderstaand verhaal. Helaas konden we haar verhaal niet eerder publiceren. Maar nu is het zover dus lees snel mee...

2016. Een emotionele rollercoaster!

Eindelijk weet ik na 15 jaar sukkelen dat ik PPMS heb. Dit is mij juni 2016 meegedeeld! Nu kan ik natuurlijk een opsomming maken van alle verdrietige gebeurtenissen... Alle ellende... Alle tegenslagen e.d. Maar wat ik eigenlijk wil, is een lijstje maken met de positieve dingen die afgelopen jaar gebracht hebben!

Ik sta bekend om mijn positieve instelling, mijn uitbundige lach en spontaniteit!

Ik sta bekend om mijn positieve instelling, mijn uitbundige lach en spontaniteit! Dat was dit jaar vaak zoek! Ik moest mijzelf weer vinden na de diagnose en dat is lastig. De hoop op genezing was groter dan ik dacht... Je wereld stort inderdaad in, en nu 6 maanden later heb ik zoiets van, kom maar op MonSter, ik lust je rauw! Ik wil weer ik zijn en niet MS!

Die positieve instelling is er nog niet altijd maar wel veel. Ik heb in mijn hele leven altijd geknokt. Altijd de wegen bewandeld die bezaaid waren met rotsen en telkens weer wist ik er iets positiefs uit te halen. Dat gaat mij nu ook lukken!

Als ik zie wat voor blije dingen ik om mij heen heb; een partner waar ik onwijs veel van hou! Kleinkindjes! De zon die schijnt ondanks de kou! De lieve mensen in mijn leven! Zelfs de lieve mensen die mij ontvallen zijn! Ik ben zo blij ze te hebben mogen leren kennen!

Heb maar geduld! Het komt echt!

De gebeurtenissen na de diagnose; interview gehad over donor zijn en euthanasie als MS'er, de vraag een verhaal te schrijven, de mensen die ik heb leren kennen door de MS. Dit alles maakt mij, met de beperkingen die ik heb en die ik waarschijnlijk nog zal krijgen, een blij mens!

Tenslotte heeft alles 2 kanten; positief/negatief, zwart/wit, ying/yang... Ik geloof daarin! Hoe negatief iets ook is er komt altijd iets positiefs uit! Soms duurt het even voor je het ziet. Heb maar geduld! Het komt echt!

Met die instelling ga ik het nieuwe jaar in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Fabienne Belmans schreef:

  Zo herkenbaar om te lezen..
  Ik zal me in het kort voorstellen,ikben zelf mama van een dochter met MS…sinds maart 2015 vastgesteld..mijn dochter was toen 27…
  Maar ze is zelf ook zeer positief ingesteld,er zijn ook tussendoor down momenten ,maar steeds weer kruipt ze terug omhoog om er weer tegen te kunnen…
  In juli 2016 werd ze zwanger voor de 1ste keer…wat waren ze/wij blij…
  Jammer genoeg in oktober werd het een miskraam…zeer diep gezeten,ontroostbaar…maar nu volle moed weer verder vooruit kijken naar iets nieuws,iets positiefs…alhoewel dat wij ons eerste kindje/kleinkindje nooit zullen vergeten…
  Maar mijn dochter is zo sterk en positief dat ik er best wel trots op ben!!!!
  Voor jou ook nog veel positieve en veel kracht en moed om door te gaan…het leven heeft nog zoveel te bieden …mijn dochter zegt steeds “FUCK YOU MS “!!!!!!

  • Harriette schreef:

   Het verdriet om een kindje te verliezen lijkt mij zo intens hartverscheurend!
   Ben blij dat ze weer opkrabbelt en weer positief in t leven staat!

   Dank voor je reactie

   Grt harriette

 • MS kinderkamp

  Kristien

  Kristien heeft zieke ouders, waarvan 1 met MS. Om daaraan te ontsnappen ging zij weleens naar een kinderkamp voor kinderen met ouders met MS.... › Lees meer

  Ervaringsverhaal – mijn MS

  Maroeska van 't Veen - van der Zee

  De duizend gezichten van MS komen ook in het verhaal van Maroeska duidelijk naar voren. Iedereen heeft een eigen MS verhaal. Lees hieronder het verhaal van Maroeska. E... › Lees meer