Afgekeurd en toch leuke dingen doen?

Paula Smit

MS & Onzichtbaar

Gepubliceerd: 10 juni 2019

Paula is afgekeurd en heeft haar eigen bedrijf. Mensen zien niet in dat dit wel kan. Ze denken van alles en hebben overal een mening over. Hoe Paula hiermee omgaat? Je leest het hier en meer over haar wijze van leven nu ze afgekeurd is.

Afgekeurd en toch leuke dingen doen?

Jij bent toch deels afgekeurd? Hoe kan het dan dat je toch je eigen bedrijf bent gestart? Dan zou je toch ook gewoon kunnen werken? Je steekt er onwijs veel tijd in. Je bent ontzettend zichtbaar op social media...

Alleen maar verdriet, geen balans, wat wil ik?

Het is best een uitdaging om me hier niet schuldig over te gaan voelen. Als je zichtbaar wordt op social media, dan hebben mensen een mening over je. Ze vinden er wat van. En die mening is vaak gebaseerd op hun eigen idee van wat wel en niet kan. En tja... iedereen is anders en iedereen denkt anders.

Je kunt dus ook nooit iedereen tevreden houden. Maar een uitdaging om door die meningen niet van koers te veranderen is het wel.

Toen ik werd afgekeurd, zat ik opeens thuis. Van 4 dagen werken naar 2 x 6 uur is echt een verschil. Ik voelde me ontzettend schuldig. Ik dacht dat iedereen er iets van dacht als ik eerder wegging of als ik aan heel veel dingen niet meer mee kon doen.

Thuis dacht ik constant aan werk en op werk dacht ik constant aan thuis.....omdat ik geen  balans had. Ik herinner me nog het moment dat ik dacht......wat wil ik ? Wat kan ik nu doen met de uren die ik nu thuis ben, zonder dat ik me steeds verdrietig voel. Want dat verdriet als je afgekeurd bent, is constant aanwezig.

Ik belandde in een negatieve spiraal...

Lezen ging een tijd lang niet, lang concentreren ook niet. Dus ik belandde in een negatieve spiraal. En ik kan je vertellen dat dat echt niet fijn is. Dingen ondernemen buiten de deur vond ik heel moeilijk. Ik was bang dat mensen mij zouden zien en zouden denken dat ik dan ook wel kon werken. Als ik de kinderen van het schoolplein ophaalde, durfde ik geen make-up op te doen, omdat ik ook daar weer bang was voor de meningen van anderen.

Feestjes vond ik een heel lange tijd echt heel moeilijk om naar toe te gaan, want wat zouden ze denken. Tja.....ik werd geleefd door mijn eigen gedachten.

Aan de buitenkant niet zichtbaar ziek zijn, is echt niet altijd een voordeel. En zeker als je eigen gedachten je het heel moeilijk maken.  Maar ik wist ook dat de enige persoon die hier iets aan kon doen, ikzelf was. Ik was niet afgekeurd omdat ik geen zin meer had in mijn werk. Ik was niet afgekeurd omdat ik mijn werk niet goed deed. Ik was afgekeurd met een reden en ik moest mezelf echt letterlijk de toestemming geven om daar naar te gaan leven.

Er ontstond een belangrijk verschil.

Langzaamaan begon ik mijn leven aan te passen. Ik nam een schoonmaakster in dienst, ik bestelde een elektrische fiets, ik ging op yoga, ik durfde steeds meer dingen te ondernemen. Het belangrijkste verschil was dat ik MEZELF de toestemming gaf om dingen te doen die mij energie geven. Dat ik ZELF vond dat ik ook leuke dingen kon doen.

Kijk, een feit is en blijft dat mijn leven is aangepast. Ik spreek doordeweeks bijna nooit in de avond af. Ik ga altijd op tijd naar bed. Ik sport niet meer. Ik houd mijn weekenden in het algemeen zo leeg mogelijk. Zwaar lichamelijk werk doe ik niet. Drukke activiteiten vermijd ik zoveel mogelijk. Verjaardagen skip ik, of ik ben er heel even. Rijden met de auto gaat niet altijd en dus heb ik vaak een chauffeur :) enz. enz.

Maar al die dingen zijn niet zichtbaar. En dat zijn ook niet de dingen die ik op social media ga posten.

Ik werd keihard met mijn neus op de feiten gewezen.

Ik vind namelijk dat ik heel veel dingen kan. Dat ik nog steeds een super mooi leven leid. En als ik nog een laagje dieper ga, denk ik dat ik iets had te leren in dit leven. En dankzij de diagnose MS werd ik keihard met mijn neus op de feiten gewezen. Een les waar ik nu, achteraf, super dankbaar voor ben. Hoe gek dat misschien ook klinkt.

Dus ja, je kunt een eigen bedrijf beginnen als je (deels) afgekeurd wordt. Los van wat iedereen hiervan denkt. Uiteindelijk heb je maar 1 leven en aan jou de taak om dit zo zinvol mogelijk te maken. Durf voor jouw eigen geluk te kiezen. Durf de meningen van anderen los te laten en voor jezelf en jouw waarden te gaan staan. Het levert je zoveel op. En het mooie is, als jij in balans bent en dat uitstraalt, neem je ( onbewust ) ook jouw omgeving hierin mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Tamar Pitt schreef:

  Mooi geschreven!
  Het is zo lastig om je niet druk te maken om wat anderen er wel niet van denken.

  Ik vind dat je er knap me omgaat. Mensen kunnen niet zien aan de buitenkant, hoe het vanbinnen echt met je gaat.
  Dus zul je zelf je eigen koers moeten bepalen en dat is lastig.
  Van wat ik online meekrijg van jou, is dat je het supergoed doet!
  Daar mag je heel trots op zijn!

  Liefs Tamar

 • Henny schreef:

  Wat mooi, dat je nu zó in het leven staat! Ik geniet óók van elk positief moment. Het is zalig dat de sollicitatieplicht nu weg is, maar oom IK wil nog meer doen dan alleen maar ontvangen zonder “tegenprestatie”. Nu eerst verhuizen en daarna verbreed ik mijn horizon weer!

 • Mariëlle schreef:

  Ik ben op zoek naar de reactie van een man op dit verhaal. Het ging over afkeuren en waar je dan op moet letten. Maar kan het niet vinden, wie kan mij helpen?
  Alvast bedankt

 • Zoveel mensen, zoveel meningen

  Natascha van der Sterren

  Woensdag twee weken geleden. Menig MS organisatie besteedde aandacht aan de film 'MS'. Zo ook wij. We kregen exclusieve trailers en deelden deze op Facebook en onze Li... › Lees meer

  MS en de Antilliaanse Feesten

  Marjel Maduro

  Binnenkort delen wij het verhaal van Marjel; een verhaal over de diagnose. Zij is een plus size model, heeft MS en gaat graag naar Antilliaanse feesten. In dit verhaal... › Lees meer