Alleenstaande moeder met MS

Antoinet

MS & Klachten

Gepubliceerd: 13 januari 2017

Het laatste hoofdstuk in de reeks van Antoinet. De titel geeft helaas het slechte nieuws al aan. Maar wat doet dit nieuws met haar? Speelt de MS op? Krijgt zij nieuwe klachten? Lees snel mee...

Alleenstaande moeder met MS

Het is inmiddels december 2015. Ik heb langzaam maar zeker een groot deel van mijn zicht weer terug. De rust lijkt een beetje wedergekeerd. Totdat mijn man zijn wekelijkse dartavond heeft en hij kennelijk besluit niet meer terug te komen.

Het krijgt de noemer MS klacht 'nummer zoveel'

Ik MS, hij er vandoor. Een week later woont hij bij een ex vriendinnetje van hem in. Fijne sinterklaas kindertjes, mama legt het wel uit. Mama weet alleen niet wat ze uit moet leggen, het komt nogal onverwachts.

Van alle stress heb ik mijn tweede schub al snel te pakken. Ik heb enorme evenwichtsstoornissen. Op mijn werk heb ik me, na een aantal keer bijna bij een patiënt op schoot gelegen te hebben, ziek gemeld. Kuur nummer 2!

Na een paar maanden krijg ik een huurwoning toegewezen. Ik en mijn kinderen gaan verhuizen en hoppa; "Hallo MS." In mijn linkerbeen en arm zit nauwelijks nog kracht. Ik krijg mijn derde kuur.

In mijn linkerbeen en arm zit nauwelijks nog kracht.

En nu, nu gaat het redelijk. Het alleenstaande moederschap, gecombineerd met baan en MS is een uitdaging. Zeker met mijn voornaamste en maar niet afnemende klacht… Gebrek aan energie.

Het gebrek aan energie kan een MS ding zijn, het komt zeer veel voor dat mensen met MS kampen met een extreme en ongewone vermoeidheid. Mijn neuroloog sluit graag eerst andere oorzaken uit, alvorens het onder de noemer MS te hangen. Een prettige gedachte vind ik dit persoonlijk.

Ik krijg een slaaponderzoek met een enorm aantal plakkers op mijn hoofd en benen die van alles registeren gedurende mijn slaap.

Mijn energetische klachten zouden verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld slaapapneu of spierspasmen 's nachts. Dat laatste is dan ook MS gerelateerd maar daar is een behandeling voor mogelijk in de vorm van medicatie. Ik krijg een slaaponderzoek. De bedoeling is dat ik een nachtje in het ziekenhuis blijf met een enorm aantal plakkers op mijn hoofd en benen die van alles registeren gedurende mijn slaap.

Weken later (aantal weken geleden) heb ik de uitslag gekregen: er zijn geen bijzonderheden die mijn vermoeidheid kunnen verklaren.

Met andere woorden, het krijgt de noemer MS klacht 'nummer zoveel' :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sander schreef:

  Nou ik ken jou helaas wel als jij maar in de belangstelling staat dan is het prima voor jou en over hoeveel ruggen jij dat moet doen te schandalig dit is een ms forum voor mensen die echt hun verhaal willen doen omdat het oplucht voor ze jij doet het alleen voor aandacht want wat ben jij toch zielig en overal het slachtoffer van god straft jou voor deze leugens

 • Robert Jansen schreef:

  Je (ex) man zou wel zijn redenen hebben gehad. Zoiets komt niet ineens. Stond de ziekte centraal, had je man het gevoel meer rekening te moeten houden met jouw klachten. Het mes snijdt aan 2 kanten. Makkelijk lijkt het mij niet om met iemand samen te leven die haar ziekte zo in haar leven laat staan. Belangrijk is om als naasten geen gevoel te hebben dat het (te)veel over MS gaat.

  • Antoinet schreef:

   Je hebt geen idee robert, jij kent hem, noch mij, laat staan mijn huwelijk.
   Voor mijn omgeving en mij was zijn vertrek een ware verassing en ik ben absoluut niet iemand die heel de dag met ms bezig ben.

 • Claudia Diependaal schreef:

  Kus lieffie. Ik kende je verhaal uiteraard al voor een groot deel. Maar het nog eens terug te lezen was ook voor mij confronterend. Dus wat doet het dan met jezelf. Xxxx Claudia.

  • Antoinet schreef:

   Best voor aardig wat mensen zal er ook in dit hoofdstuk wat herkenning zijn. Voor elke relatie is zo’n diagnose heftig denk ik. Waar liefde is, overleefd het, waar liefde lust bleek, stort het in.

   Dank je wel voor je reactie claudia xxx

 • MS heb je niet alleen!

  Annelies van der Heide

  Dit nieuwe verhaal van Annelies geeft ons een kijkje in haar gezin. Zoals de titel al aangeeft; MS heb je niet alleen. Ook jouw naasten zullen moeten accepteren dat ji... › Lees meer

  Op zoek naar

  Maarten van Himbergen

  Gegroet iedereen. Ik ben Maarten Van Himbergen en ik leef samen met mijn Allen Williams in Oud-Turnhout, België. Bij mijn man is Multiple Sclerose vastgesteld ongeveer... › Lees meer