Angst

Saskia Saunier

MS & Klachten

Gepubliceerd: 22 mei 2020

Na een dag werken zit Saskia 's avonds rustig een boek te lezen. Ze heeft hem bijna uit als haar ogen opeens vreemd beginnen te doen. Ze ziet glinsteringen en kan lastig verder lezen. Ze dwingt haarzelf om het boek uit te lezen, maar ze krijgt steeds meer last van sterretjes en andere vreemde dingetjes in haar gezichtsveld. Haar arm voelt ook vreemd aan, ze voelt een soort tintelingen. Langzaam aan wordt ze ongeruster en ongeruster. Wat is dit, wat gebeurt er met me?

Angst

Mijn boek is inmiddels uit, dus tijd om naar bed te gaan. Snel maak ik me klaar om te gaan slapen. Ik wil nu alleen nog maar in mijn bed liggen, want ik word steeds ongeruster en ik merk steeds meer vreemde dingen aan mijn lichaam. Als ik eenmaal in bed lig, sluit ik mijn ogen in de hoop dat de rare glinsteringen weggaan. Maar ik blijf ze zien.

Het is een signaal om weer even een pas op de plaats te doen

Er schiet van alles door mijn hoofd: mijn oog doet raar en een ontsteking aan de oogzenuw is een van de dingen die bij MS hoort. Dit gaat gepaard met uitval in het gezichtsveld. Ik probeer te controleren of ik alles nog wel gewoon kan zien. Dat lijkt wel zo te zijn, maar ik ben niet gerustgesteld.

Het blijft aanhouden, dus op een gegeven moment ben ik er van overtuigd dat ik midden in een schub zit. Ik zie al voor me dat ik morgen wakker word en niets meer zie. En dat ik dan naar het ziekenhuis moet en misschien wel een prednisonkuur krijg. Dit is een teken dat ik achteruit ga, de MS heeft me toch weer te pakken gekregen. Maar hoe kan dit? Ik heb toch een milde vorm? En ik ben toch nog maar net helemaal naar Nieuw Zeeland gereisd, dat is toch niet logisch? Waar gaat dit naartoe, wat gaat er met me gebeuren?

Ik raak overstuur van mijn gedachten en begin te huilen. Ik ben zo bang dat dit een slecht teken is, dat ik een schub heb en dat ik achteruit ga en meer beperkingen ga krijgen. Ik jammer “nee, nee, nee” voor me uit en “alsjeblieft, alsjeblieft” alsof ik het hiermee probeer weg te maken. Net zo plotseling als ze zijn gekomen, zijn de vreemde glinsteringen opeens weer weg en zie ik weer normaal. Ik ben nog niet gerustgesteld, maar dit ligt wel weer wat prettiger.

Ik probeer uit te zoeken wat er gebeurd is

Door alle onrust heb ik een slechte nacht en lukt het me niet goed om in slaap te vallen. De volgende ochtend is er niets aan de hand met mijn zicht en ben ik inmiddels wat meer gerustgesteld. Ik kan gewoon naar mijn werk toe en ik ga er vanuit dat het allemaal weer goedkomt en dat het geen schub was. Natuurlijk blijft het toch wel aan mij knagen en probeer ik uit te zoeken wat er gebeurd is.

Ik check eerst even op internet wat precies de klachten zijn bij een ontsteking van de oogzenuw en dit klopt niet met wat ik ervaren heb. Ik kan me dus niet voorstellen dat dit het is geweest. Sinds ik op ben gestaan, heb ik last van hoofdpijn. Hierdoor moet ik opeens aan migraine denken. Ik heb wel eens gelezen dat je voor een aanval ook vreemde dingen kunt zien.

Als ik het op internet opzoek, wordt mijn vermoeden bevestigd. De rare glinsteringen zijn waarschijnlijk een zogeheten halo geweest, die sommige mensen zien voor ze een aanval krijgen. Dit kan 20 tot 60 minuten duren en dat komt wel aardig overeen met wat ik ervaren heb. Andere symptomen vlak voor een aanval zijn tintelingen aan een kant van het lichaam  en vermoeidheid. Ik herken dit allemaal van de afgelopen dagen en de vorige avond.

Opeens vallen er meer stukjes op zijn plaats

Opeens vallen er meer stukjes op zijn plaats, omdat ik wel vaker last heb van hoofdpijn en dit meestal moet uitzitten. Pijnstillers helpen dan niet. Ik heb me wel eens afgevraagd of het niet iets anders zou zijn dan “gewone hoofdpijn”. En ik heb een aantal maanden geleden ook een zelfde halo ervaren, die zomaar ineens opkwam en ook zo weer weg was.

Als ik alles bij elkaar optel dan kan ik maar tot een conclusie komen: ik heb geen schub gehad, maar symptomen vlak voor een migraine aanval. Ik vind het wel bijzonder dat veel van de gewaarwordingen ook net zo goed verband kunnen houden met MS. In ieder geval geldt voor beiden dat stress zoveel mogelijk vermeden moet worden. Ik zie dit dus maar als een signaal van mijn lichaam om weer even pas op de plaats te doen. Een belangrijk signaal om goed naar te luisteren...

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twee plannen

BBQ Bell

Even alvast wat sintinkopen doen bij de Kruidvat en dan Griekse yoghurt kopen bij de Jumbo. Meer niet, voor een niet ziek persoon, de normaalste zaak van de wereld en ... › Lees meer

F*ck ik heb MS

Irma de Kruijf

Na heel wat heftige en intensieve maanden, komen Niels en ik aan op het vliegveld. Onze vakantie is begonnen. Het is rustig op Schiphol, het is midden in de nacht en g... › Lees meer