Wel of geen medicatie? Prednison en alternatieven?

Anke Papen

MS & Alternatieven

Gepubliceerd: 8 december 2017

Vorige week vrijdag deelden wij het tweede deel van Anke. Een verhaal over Aubagio en hoe zij hier mee om ging. En hoe zij uiteindelijk stopt met Aubagio. En nu? Verder zonder medicatie. Lees snel verder hoe Anke hier mee om gaat...

Wel of geen medicatie? Prednison en alternatieven?

Nu zijn we al een jaar verder en heb ik mei dit jaar nog een schub gehad vanaf de heupen tot de tenen en daar heb ik nog een 3 daagse prednison kuur voor gehad via het infuus. En zoals verwacht weer heel veel bijwerkingen. Wat heb ik me weer ellendig gevoeld. Misselijk, opgejaagd gevoel, weer super moe en ga zo maar door.

Nu voel ik me ook schoner zonder die "troep" in mijn lijf. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en ook hoe je MS zich ontwikkeld.

Ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal goed is voor je lichaam. De MS medicatie is niet bewezen dat het ook daadwerkelijk ook echt remt. Je moet het eerst uit proberen of het bij je past en dan nog weet je niet hoe de MS gelopen zou zijn als je het niet genomen zou hebben. En die prednison idem. Geen idee of t wat gedaan heeft. Als ik rust had gehouden was t waarschijnlijk ook wel weggegaan. Het is nog steeds niet helemaal hersteld. Achteraf gezien had ik het niet gedaan als ik geweten had welke bijwerkingen er bij kwamen kijken.

Allemaal keuzes die je maakt met ik hoop dat het wat doet. Voor mij nu even geen medicatie meer, ik heb mijn neus er wel van vol. Mijn MRI-scan was ook niet verandert in 2 jaar of ik nu wel of geen medicatie gebruik, dus ga ik er nu vanuit dat de MS stabiel is voor nu.

Zijn er alternatieven? MS medicatie heeft als doel om te remmer en er is nog geen medicijn dat MS doet genezen. Elk medicijn heeft zijn eigen methode en bijwerkingen. En vaak word je zieker van het medicijn dan van je eigen ziekte. Dus voor mij zijn er nog geen echte alternatieven waar je ook echt geholpen mee bent.
Er komen wel steeds nieuwe medicijnen op de markt maar de vraag blijft wat doe t met je lijf op de lange termijn.

Maar volg je gevoel, laat je goed informeren en sta achter de keuzes die jij maakt.

Wat ik wel kan zeggen is; Let op jouw grenzen en luister naar jouw lichaam en voel hoe het met je gaat. Met medicatie weet je niet hoe het echt met je gaat door de bijwerkingen. Nu voel ik me ook schoner zonder die "troep" in mijn lijf. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en ook hoe je MS zich ontwikkeld. Maar volg je gevoel, laat je goed informeren en sta achter de keuzes die jij maakt. Pas eventueel je levensstijl aan met voeding en vitamines; voor sommige MS patiënten helpt dat.

Het is jouw lichaam en ben er zuinig op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Greet tijsen schreef:

  Ik gebruik alleen medicijnen tegen pijn en verkrampingen als ik dit niet slik kan ik echt niet stilzitten of slapen maar prednison heb ik nooit gebruikt toen ik uitval van mijn oog kreeg wilde ze dit doen ik heb geweigerd en het is vanzelf redelijk hersteld het komt helaas nooit echt meer helemaal goed

 • ArenA MoveS: Het verhaal van Hanneke

  Hanneke Schilperoort

  Op 9 juli 2016 werd de allereerste ArenA MoveS gehouden. Een aantal dagen voor 9 juli deelden wij het verhaal van Hanneke. En tijdens ArenA MoveS ontmoetten wij Hannek... › Lees meer

  Van frustratie naar oplossing

  Carla van den Bos

  Reizen met temperatuurgevoelige medicatie is lastig, daar kan ik over meepraten. Sinds een aantal jaar gebruik ik een medicijn dat te allen tijde, tussen 2 en 8 °C moe... › Lees meer