Broodnodige energie

Tine Leewens

MS & Iceman

Gepubliceerd: 5 juni 2018

Tine heeft al eerder haar verhalen gedeeld en nu ook op Platform MS. Zij schrijft ons over hoe zij haar leven heeft aangepast. Waar zij eerder dieet op dieet uitprobeerde heeft ze met een nieuwe insteek haar eetpatroon verandert. Niet om de kilo's te lijf te gaan, maar om zich gezonder te voelen. Dit levert Tine meer energie op.

Broodnodige energie

Toen ik de 55 was gepasseerd, besloot mijn lichaam wat extra gewicht aan mijn leven toe te voegen. De kilo's vlogen eraan zonder dat mijn eetpatroon of levenswijze veranderd was.

Regelmatig besloot ik een nieuw dieet uit te proberen. Mijn leven was 'doorspekt' met diëten, dus het was niet eenvoudig nieuwe diëten te vinden. Tenslotte: wijsheid komt met de jaren. Ik besloot te stoppen met lijnen, tevreden te zijn met wie ik was, mijn ogen dicht te doen voor: spiegels, weegschalen, blikken van mensen en mijn garderobe aan te passen aan 'n maatje meer! Verder zou er niks meer veranderen.

De koude is een onmisbare kracht voor het bereiken van het autonome zenuwstelsel (en het bijhorende immuunsysteem).

Tot ik van een paar vriendinnen, een half jaar later, hoorde dat zij aan het diëten waren om de kwaliteit van leven te verbeteren. Toen kwam het moment dat ik besloot alle koolhydraten, geraffineerde producten als brood, pasta etcetera te verbannen uit mijn menu. Helemaal niet fijn. Juist van deze dingen houd ik zo. Langzaam voelde ik me beter. Af en toe probeerde ik weer pasta te eten. Verbaasd merkte ik op: geen verandering. Wel ontdekte ik dat ik 's middags minder lang hoefde te rusten en 's avonds later naar bed wilde.

Wanneer ik tijdens een lunch buiten de deur een stokbroodje had genomen, voelde ik na 'n half uur dat ik moe werd en naar bed wilde. Die dag kwam ik alleen nog uit bed om te eten. We vroegen ons af wat er deze dag anders was dat ik nu weer zo moe was. Verder dan het stokbrood kwamen we niet. Vanaf dat moment, nu 4 maanden terug, heb ik geen brood meer gegeten. Wel crackers en yoghurt met muesli.

Hij vertelde dat je door ademhalingstechniek je bloed zo zuurstofrijk kunt maken dat je je energieker voelt.

Dan was er het moment dat een vriendin naar Wim Hof - de Iceman - wilde. Ze had daar goede verhalen over gehoord van haar broer. Ze vroeg of ik mee wilde. Dat leek mij wel sensationeel. Dus ik kocht ook kaarten. De dag van de workshop naderde en hadden we weer pleegkinderen in huis. Ondanks dat de jongste mij 's nachts ook bezig hield, ben ik die morgen op de fiets gestapt om naar Amsterdam te fietsen (22 km). Het was 'n prachtige oktober ochtend met fantastische nevel momenten. Ik hield me voor dat, wat de dag me ook zou brengen, ik dit in ieder geval in de pocket had. Om 12 uur kwam ik aan en na 1 uur theorie zijn we ademhalingsoefeningen gaan doen. Tijdens de theorie heeft hij duidelijk gemaakt dat:

“De Wim Hof Methode (WHM) wordt gekenmerkt door haar eenvoud en extreme effectiviteit. De resultaten en toepasbaarheid van deze methode worden door verschillende wetenschappelijk instituten onderzocht waaronder het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen. De eerste resultaten hebben laten zien dat het met de Wim Hof Methode mogelijk is om het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem te beïnvloeden. Een uiterst belangwekkende en spannende ontdekking die van grote invloed kan zijn op het gebied van de medische wetenschap, ons gezondheidsstelsel, sport toepassingen en uiteenlopende andere gebieden.”

Hij vertelde dat je door ademhalingstechniek je bloed zo zuurstofrijk kunt maken dat je je energieker voelt. Daar deden deden we eenvoudige oefeningen voor. Iedereen kan dit. Dit doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Hij zag dat ik als enige met krukken liep en vroeg naar de reden. Toen ik hem vertelde dat ik een beetje MS had, vroeg hij of ik in de pauze even wilde blijven. Hij zou me extra oefeningen geven. En zo gebeurde het. Hij vroeg me contact met hem op te nemen via internet, zodat hij me kon voegen bij een MS groepje. Hij vertelde dat hij meende dat zijn methode goede resultaten boekte bij auto-immuunziekten.

Als laatste oefening kon - wie daar belangstelling voor hadden - in een bad met gevuld ijsklontjes. Om deze proef te doorstaan was weer de ademhaling van cruciaal belang. Ik durfde het niet aan daar mijn ervaring met koud water resulteerde in spasmes. Over  koud afdouchen en/of 'n koud bad nemen zegt de Wim Hofmethode het volgende :

De koude is een onmisbare kracht voor het bereiken van het autonome zenuwstelsel (en het bijhorende immuunsysteem). Uit het onderzoek van Pickkers bleek dat het aantal ontstekingseiwitten in het bloed van Wim Hof tijdens blootstelling aan ijs (en met behulp van de concentratietechniek) significant lager was dan met enkel de toepassing van de concentratietechniek. Door blootstelling aan ijs, waren vrijwel geen ontstekingseiwitten aanwezig. Dit doordat (nog) meer cortisol in het bloed circuleerde .

Na deze workshop heb ik mijn man gebeld en hem gezegd dat hij me niet hoefde op te halen. Ik zou zelf naar huis fietsen.

Na deze workshop heb ik mijn man gebeld en hem gezegd dat hij me niet hoefde op te halen. Ik zou zelf naar huis fietsen. Ik voelde me helemaal niet moe! Die avond ben ik tot 23.00 uur opgebleven. Iedere ochtend doe ik ademhalingsoefeningen en douche mij koud af. Dat gaat steeds beter zonder spasmes. Ik meen me stukken energieker te voelen dan ik in afgelopen jaren gedaan heb. Ik heb Wim Hof gevraagd in het voorjaar bij een themadag te komen. Tot op heden heb ik nog niets gehoord.

Citaat uit boek Onderbouwing van Wim Hof methode: Uit diverse onderzoeken blijkt dat de WHM voor verschillende gezondheidsdoeleinden effectief is. Het Endotoxine experiment toonde bijvoorbeeld aan dat Wim Hof door middel van zijn ademhalingsoefeningen significant meer cortisol aanmaakte dan andere proefpersonen. Cortisol onderdrukt ontstekingslichamen in het bloed.De WHM methode zou hier dus een gunstig effect op kunnen hebben doordat de methode potentieel leidt tot een verhoging van het cortisol-gehalte in het bloed. Dit leidt tot de onderdrukking van de ontstekingslichamen, wat leidt tot een kleinere kans op ontstekingen in de gewrichten en pezen. Mensen met auto-immuunsysteem, waaronder reuma hebben hopelijk veel baat bij het praktiseren van de WHM.

Tine Leewens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

#GrunnMoveS: ArenA MoveS

Ard Hofman

Grunn MoveS. Volgens ons de grootste MS community uit Groningen. Ard Hofman schreef in december zijn eerste verhaal voor Platform MS. En na één verhaal wilt men altijd... › Lees meer

Terug van weggeweest…

Annelies van der Heide

Ruim een half jaar geleden hing Annelies 'spreekwoordelijk' haar pen in de boom. Even geen verhalen meer. Tijd voor haarzelf, haar gezin en haar revalidatie. Hoe gaat ... › Lees meer