Controle in het ziekenhuis

Jolanda Ruesink

MS & Medicatie

Gepubliceerd: 10 april 2020

Dinsdag had ik een controleafspraak bij de neuroloog. Ik ga twee keer per jaar voor controle, de ene keer bij de neuroloog zelf en de andere keer neemt de MS-verpleegkundige de afspraak voor haar rekening. Als er iets bijzonders is kom ik er nog vaker en heb ik ook wel eens een afspraak met allebei.

Controle in het ziekenhuis

Dit keer gelukkig geen bijzondere dingen aan de hand. In de week voor de afspraak moet ik altijd even bloed laten prikken, zodat ik daarvan de uitslag kan krijgen bij de controleafspraak. De bloeduitslagen waren allemaal prima. Lymfocyten laag, maar binnen de marge. Dat heeft te maken met de medicijnen. Hoe dan ook, alles weer goedgekeurd.

Ik kan merken dat ik hier baat bij heb

Verder wordt het gebruik van Fampyra geëvalueerd. Ik kan echt wel merken dat ik hier baat bij heb. Het lopen gaat een stukje beter, meer energie en ook bij de fysiotherapie merken ze wat verbetering. Het is natuurlijk niet zo dat ik stevige wandelingen kan maken opeens, maar ik probeer wel steeds ietsje verder te lopen. Toen ik mijn activity-tracker net had, was mijn doel om dagelijks 5000 stappen te lopen. Inmiddels lukt het met de Fampyra om dagelijks 10.000 stappen te zetten.

Als ik langere stukken achter elkaar probeer dan merk ik wel dat het na een tijdje steeds moeizamer gaat, maar ach we komen er wel. Ook herstel ik dan wel snel. Dus alles onder controle, tenminste voor nu dan. Verder doe ik mee aan IkPas. Dit betekent dat ik 30 dagen geen alcohol drink en met mij nog een heleboel andere mensen. Deze IkPas periode loopt van 1 januari tot en met 30 januari, dus morgen zit het erop.

Op zich kostte het me helemaal geen moeite, maar het is niet zo dat ik de wijntjes nu helemaal heb afgezworen. Ik vind het toch wel lekker om af en toe een wijntje te drinken. Wel is het zo dat het me goed beviel om eens te breken met een vaste gewoonte en bewust te zijn dat het ook wel ietsje minder kan. Voor mij heeft het ook te maken met controle.

Al die controles zeggen niets over de toekomst

Het is goed om te merken dat ik dit kan, dit is prima onder controle. Af en toe even een pauzeperiode inlassen is vast wel goed. Het maakt je even bewuster van gewoontes die er zo ongemerkt insluipen. Ik denk er dan ook over om de volgende IkPas periode ook mee te doen. Deze duurt 40 dagen en begint op 26 februari.

Eens zien of ik dat ook onder controle hou. Gelukkig weet ik dat wel zeker. Bij heel veel andere dingen is het maar af te wachten wat er gebeurt. Al die controles die ik heb voor mijn lijf zeggen niets over de toekomst. Eigenlijk alleen voor het nu en de korte termijn.

Geen idee wat er in mijn geheimzinnige hersenweefsel en de zenuwbanen gebeurt, om over het waarom nog maar te zwijgen. Het wordt goed gecontroleerd, maar niemand kan het uitleggen. Is het stabiel? Dat kan je alleen maar over een tijd zeggen die achter je ligt, niet wat er nog komt. We zullen het wel zien.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Arnold schreef:

  Je hebt het weer mooi beschreven houd moet blijf(gezond) in deze tijd sterkte Jolanda

 • Mijn eigen omgang met MS

  Karin den Hartigh Zegers

  Vandaag een nieuw verhaal van Karin. Ze vertelt ons haar levensweg met haar klachten, waar ze zich niet altijd iets van aantrekt. Ook over haar uiteindelijke diagnose ... › Lees meer

  Mijn ervaringen met Prednison… Een vloek of een zegen?

  Ien

  Prednison, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Van die roze en witte tabletjes. Prednison is een medicijn dat valt onder de zogenoemde corticosteroïden en is on... › Lees meer