Dansen als je MS hebt

Saskia Vroom

MS & Dansen

Gepubliceerd: 22 november 2019

MS en dansen. Het lijkt iets dat onverenigbaar is. Gelukkig zijn er speciale danslessen voor deze doelgroep ontwikkeld waarbij het er niet om gaat wat je niet meer kunt, maar er van uit gegaan wordt van wat je nog wél kunt als je MS hebt. Een van de dansdocenten die hierin les geeft is Saskia.

Dansen als je MS hebt

Als dansdocent was ik jaren geleden op zoek naar een nieuwe uitdaging nadat een van mijn twee parttime banen was opgeheven. Ik, kampend met een nekhernia, ontdekte dat ik minder klachten had als ik danste. Dance for Health was toen net opgericht in Rotterdam, een stichting die dansdocenten opleidde voor het geven van danslessen aan mensen met de ziekte van Parkinson.

Dans kan veel betekenen voor mensen

Docent Andrew Greenwood maakte hierbij gebruik van de basisprincipes van een speciale methode, Dance for PD (Parkinson Disease) die door een dansgroep in New York was ontwikkeld. Deelnemers dansen het eerste deel van de les zittend op een stoel en komen door middel van speciale oefeningen met hun hele lichaam in beweging.

Muziek en ritme zijn belangrijke elementen in de les. Door de muziek en ook de beelden die daarbij worden gebruikt blijken mensen met Parkinson gemakkelijker te kunnen bewegen en  dansen. Maar ook los van de stoel, verplaatsend door de zaal op swingende of ritmische muziek, blijkt bewegen ineens ongelofelijk veel beter te gaan.  Ik was totaal van mijn stuk door deze ontdekking. Dit was echt magisch! Ik ontdekte hoe dans kon werken als medicijn.

Na een docententraining bij Andrew Greenwood, volgde ik een training bij David Leventhal uit New York, de oprichter van Dance for PD en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de dansmethodiek. Ik gaf presentaties in diverse Parkinson-cafés in Noord-Holland en startte vervolgens de ene na de andere dansgroep voor mensen met Parkinson.

Er is ook een groot sociaal aspect

Behalve in Alkmaar ging ik ook lesgeven in Zaandam en Hoorn en dit doe ik nog steeds. Mijn eigen bedrijfje heeft niet voor niets de naam MeerDanDans. De danslessen die ik aanbied zijn meer dan dans: ze geven mensen met een chronische aandoening moed en de mogelijkheid om te ontdekken wat je nog wel kunt.

Ook het sociale aspect: het samen koffie drinken voorafgaand aan de les en het samen dansen (waarbij veel gelachen wordt) is een onderdeel van de les. Ondertussen bleef ik scholingen volgen bij Andrew Greenwood, die inmiddels zijn eigen stichting Switch2Move had opgericht en zich niet meer alleen op mensen met Parkinson richtte maar ook op mensen met MS, reuma en andere chronische aandoeningen.

Zo kwam ik ook in aanraking met MS. Aanvankelijk dansten er wel eens mensen met MS of andere spierziektes mee in mijn Parkinsongroepen maar dit bleek niet echt goed te werken. Terwijl de mensen met Parkinson in de loop van de les motorisch steeds meer op gang komen bleek juist bij MS de energie af te nemen en de vermoeidheid toe te slaan.

Het is voor mij iedere les een cadeau

Daarom startte ik in 2018 met een proefcursus voor mensen met MS in Alkmaar nadat ik ook door MS verpleegkundigen van het ziekenhuis was benaderd. Zij hadden een workshop van Andrew Greenwood meegemaakt en waren enorm voorstander van deze lessen. Ik begon met een kleine groep en leerde daarbij steeds meer om met een andere, zachte energie te werken.

Deelnemers waren enthousiast maar om allerlei redenen kwamen er steeds minder mensen naar de les zodat ik helaas moest stoppen. Na 1,5 jaar te zijn gestopt ging het toch weer kriebelen om een MS dansgroep op te zetten in Alkmaar. Mede omdat een aantal cursisten bleef vragen wanneer ik weer van plan was om te starten.

Ook nu is het aantal deelnemers minimaal maar… ik blijf er in geloven. Dans kan zo veel betekenen voor mensen met een chronische ziekte. Ook voor mij is het nog steeds iedere les een cadeau om mensen te zien genieten van het dansen en te zien hoe ze in hun kracht komen.

Ik hoop dan ook dat ik dit nog lang mag blijven doen net als mijn collega-dansdocenten die deze lessen geven. Saskia Vroom, dansdocent.
Voor meer informatie over mijn danslessen zie de website www.meerdandans.nl.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Inge schreef:

  Super,dat je dit doet ,net een minimal-MS-groep
  Ik ga met een oud-danseres(zij is mijn persoonlijk trainster Pilates/gyrotronic)een dans stuk maken,hoe??daar zijn we nog niet over uit.met rolstoel of niet,met krukken of niet…
  We laten dit TST door een prof.videomaker filmen.
  Heb er zin in…..‍♂️

 • Theresia Petram schreef:

  Heel leuk ik zit er ook op dan in Amsterdam

 • Klimmen tegen MS: Maal twee!

  Saskia Saunier

  Saskia neemt ons mee in haar avonturen op de Mont Ventoux. Twee maal in twee jaar tijd. Op twee verschillende manieren beklimt ze de Mont Ventoux. Lees hier hoe ze haa... › Lees meer

  Mijn MS in het afgelopen jaar

  Anika Linckens

  Vandaag vertel ik mijn verhaal als persoon met MS. Ik lees als redactrice van Platform MS jullie verhalen die jullie insturen. Deze blijven erg inspirerend. Dat heeft ... › Lees meer