De diagnose

Esmeralde Nusse-van Riet

MS & Diagnose

Gepubliceerd: 15 augustus 2022

Al sinds mijn vijftiende heb ik klachten van vermoeidheid vaak ziek zijn en andere rare onverklaarbare dingen. Vaak bij artsen geweest. Deze konden niks vinden ook omdat de klachten wisselend en vaag waren. Vanaf mijn twintigste was ik vaak ziek. Meestal luchtweg klachten. Omdat ik ook astma patiënt ben werd gedacht dat ik op een verkeerde manier met mijn astma en ziek zijn omging dus kreeg ik het advies om in 2000 naar het astma centrum Heideheuvel in Hilversum te gaan.

De diagnose

Daar heb ik onder andere geleerd dat een mens grenzen heeft en dat je je energie kan en moet verdelen. Nadat ik uit astma centrum kwam heb ik een kopstaartbotsing gehad en had daarna gevoelloosheid in linker pink en ringvinger en dit breidde zich in de loop van de tijd uit. Tevens had ik veel last van ernstig hoofdpijn en nekpijn. Ze dachten toen dat ik een whiplash had.

De gevoelloosheid en tintelingen breidden zich verder uit

Echter breidde de gevoelloosheid en tintelingen  verder uit over de hele linkerkant ook in mijn gezicht. De daaropvolgende 6 jaar veel specialisten gezien maar niemand wist wat het was. Uiteindelijk bij mscentrum in Nijmegen gekomen daar zeiden ze het is possible ms. Ik zei wat houdt dat in en wat kan ik doen om te voorkomen dat het ms wordt?

Ze zeiden je kan ms niet voorkomen. Alleen duimen dat het goed blijft gaan als je meer klachten krijgt moet je aan de bel trekken en maken we weer een mri en doen we nogmaals een lumbaalpunctie. Dan hebben we vergelijkingsmateriaal en kunnen we beter een diagnose stellen.

In 2008 kon ik plotseling mijn linkerarm niet bewegen. Contact gezocht met een neuroloog en het bleek idd ms te zijn…

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Proefkonijn voor HSCT

Annemieke de Kloe

In het AD van woensdag 6 juli staat een artikel over Annemieke de Kloe. Zij heeft MS en kiest ervoor om de HSCT behandeling in Rusland te gaan doen. Zij heeft hiervoor... › Lees meer

Duizeligheid is niet misselijk

Paulien Bats

In de jaren dat ik van alle kanten bekeken werd om er achter te komen wat er nu eigenlijk mis was met mij, voordat de diagnose MS feit werd, werd ik onderzocht door de... › Lees meer