The spoon theory

Catharina

MS & Lepeltheorie

Gepubliceerd: 5 december 2016

De lepel theorie. Wie kent hem niet? Om eerlijk te zijn, vergeten wij altijd een beetje hoe de lepel theorie werkt. Onze schrijfster Catharina legt het uit aan de hand van haar eigen leven. Met een klein beetje hulp van Selena Gomez.

The spoon theory

Ik was van plan om mijn stukje te wijden aan 'potjes energie' aangezien je elke dag een potje krijgt. En dat is het voor die dag, je moet (alles) doen van dat ene potje energie. En als je aan die van morgen komt dan zul je dat bezuren. Soms wel meerdere dagen. Maar toen las ik deze column van Selena Gomez over 'the spoon theory'. Daarin beschrijft zij haarfijn hoe het is om ziek te zijn.

Dat kan dus niet. Accept it.

En wat het grote verschil is met iemand die niet om zijn/ haar energie hoeft te denken (zoals dat moet als je een ziekte hebt), namelijk de onbevangenheid en het overal over na moeten denken, constant. En het flauwe is dat je ook niet elke dag even veel (lepels) krijgt.

Iemand die maar een beperkt aantal lepels per dag heeft, moet ook (leren) vooruit te denken en te plannen. Ik zal proberen uit te leggen hoe dat er uit kan zien voor mij.

A) scenario 1:

Ik ga naar kantoor én ik wil 's middags sporten. Indien dit het geval is, moet ik rustig aan doen met sporten. En dan een zwaardere workout doen als ik vrij ben. Anders kan ik niet eens veilig meer naar huis lopen, laat staan nog iemand bellen, de inkopen doen, opruimen. Nóg iemand (daar bovenop) bellen of met iemand theedrinken gaat dan niet (en dan heb ik koken nog niet eens benoemd!)

B) scenario 2:

Naar kantoor en sporten. Dat betekent dat je dan al van te voren je eten moet maken, moet douchen voordat je gaat slapen, je kleding klaar moet leggen, je lunch maken (want met de uitkering die je door je chronische ziekte hebt kun je niet steeds geld uit geven aan lunch), kleding klaar leggen, tassen klaar leggen; ook je sportkleding en waterfles.

C) scenario 3:

Naar kantoor, sporten en 's avonds eten met vriendinnen. Dan moet je er dus rekening mee houden dat je de volgende dag vrij houdt, aangezien je dan kapot bent. Ook moet je verplicht een paar uur in je bed liggen omdat je anders de avond niet volhoudt. En oh ja, je moet ongeveer om 22:15 uur slapen.

D) scenario 4:

Je hebt maandag je kuur gehad en je wilt deze week nog sociale dingen doen en sporten en een paar uur naar kantoor.
Dat kan dus niet. Accept it. Je moet als je moe bent een paar dagen in de ruststand.

Zo zijn er nog veel en veel meer scenario's, dit zijn maar een paar voorbeelden.

En daarnaast ga ik geen 'lepel' inleveren als het al zo goed beschreven/ uitgelegd is! Dus ga zitten, lees en leer of geniet!

Bij deze de doorverwijzing naar het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulpmiddelen

Trevis Gleason

Mijn fysiotherapeut heeft me jaren geleden al aangeraden om een Dictus band te gebruiken. Je zult mij vaker horen zeggen dat mensen met MS ongeveer 30% langer wachten ... › Lees meer

Dood vogeltje

Jolanda Ruesink

Nu de grootste euforie rondom het dikke pak sneeuw bij de meeste mensen wegebt, durf ik schoorvoetend toe te geven dat dit niet mijn meest beste dagen zijn. De stevige... › Lees meer