De mama van…

Linda van Gestel

MS & Gezin

Gepubliceerd: 24 mei 2021

Dit verhaal komt van MS Liga Vlaanderen vzw Jongerenwerking. Mijn naam is Linda van Gestel, ik ben ‘de mama van…‘ Zo word ik soms genoemd als men weet dat ik 2 dochters heb met MS. Mijn dochters Lauren en Amber hebben dus beide MS. Toen Lauren, de oudste, in november 2013 plotseling viel toen ze van de tram stapte vond ik dat het tijd was dat we wisten wat er aan de hand was. Ze was al langer niet zoals het moest zijn: veel hoofdpijn, vermoeidheid, evenwichtsproblemen…

De mama van…

Op 4 december 2013 kwam dan de diagnose, iets wat we allebei al hadden opgezocht en vermoeden werd bevestigd: ‘uw dochter heeft MS, mevrouw’ vertelde de neuroloog. Op dat moment staat je wereld even stil en weet je niet wat je overkomt, laat staan dat je eigenlijk weet wat MS is… Beetje bij beetje kom je meer te weten over dat lelijke beestje en vraag je jezelf af waarom dit haar overkomt en waaraan ze dat verdiend had, natuurlijk krijg je hier geen antwoord op en moet je dat aanvaarden.

Ongeloof nam het over van mij

Een dochter met MS, hoe pakken we dat aan, welke gevolgen zijn er voor haar en ook voor ons gezin. Plannen maken was niet meer zo evident, als Lauren een slechte dag had konden sommige plannen niet doorgaan, wat ik dan weer erg vond voor haar zus Amber. Met vallen en opstaan en verschillende soorten medicatie kregen we de symptomen een beetje onder controle, zodat Lauren stabiel bleef.

En toen, augustus 2017, kreeg Amber last van wazig zicht aan haar rechteroog en haar ene been voelde raar. Dan denk je: het zal toch niet? Kan het dat zij ook MS heeft? Dit bleek inderdaad zo. Ongeloof nam het over van mij.. Hoe kan dit? Niemand bij ons in de familie heeft MS en nu zij allebei, waarom toch? Ik heb dikwijls gedacht laat mij deze ziekte overnemen van hen, ik heb al meer dan de helft van mijn leven gehad, en laat hen gezond zijn.

Spijtig genoeg kan dit niet, dat weet ik ook, maar als ouder heb je toch niets liever dat je kind onbezorgd en gezond de wereld aankan. Het eerste moment dat ik wist dat Amber ook MS had heb ik gebruld van woede, waarom moet dit bij ons gebeuren, waarom zij? Geen antwoord hierop helaas…

Ik mag me fier noemen dat ik de mama ben van…

Gelukkig hebben m’n dochters allebei hun weg gevonden in hun leven, een job om trots op te zijn, zelfstandig wonen, Lauren met haar partner en Amber sinds kort co-housing met haar beste vriendin. Af en toe zijn er slechte momenten en hebben ze even MS weer op bezoek in al z’n slechtste facetten, maar ze komen er telkens terug door, nog sterker dan ze al waren.

En zolang ik leef zal ik er altijd zijn voor hen en proberen bijstaan als het weer eens even minder gaat. Ik hou enorm veel van hen en kan niet dikwijls genoeg zeggen hoe graag ik ze zie. Ik kan nu wel zeggen dat ik enorm trots ben op m’n dochters en me fier mag noemen dat ik ‘de mama ben van…’

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In beweging

Jolanda Ruesink

Nou, de pijnklachten blijven op en af aanwezig. Ik ben nog niet echt overtuigd van het nut van de Body Stress Release, maar ik blijf het nog een kans geven. Wie weet z... › Lees meer

Ja, ik ben een egoïst!

Paula Smit

Ga ik voor mijzelf of houd ik rekening met de wens van een ander? Iets waar we allemaal mee worstelen. Kies ik voor mijzelf of doe ik mijzelf soms te kort door voor ee... › Lees meer